TARIMA TEKNOLOIJYLE YÖN VERIYORLAR
Toprak, yaprak analizlerinde Tarim Bakanligi'nin yetkilendirdigi kuruluslardan olan Orbit Ekoloji son teknoloji cihazlarla üreticiye hizmet veriyor. Firma yetkilileri, tarimda teknolojiyi kullanmanin önemine dikkat çekiyor TOPRAK, yaprak, su, gübre analizleri ve solarizasyon çalismalari yapan Orbit Ekoloji, Torbali'dan tüm Türkiye'ye hizmet veriyor. 2008 yilinda kurulan analiz lâboratuari, Torbali'daki üreticilerden çok il disindaki çiftçilerle is yapiyor. Toprak, yaprak [&hellip]
Toprak, yaprak analizlerinde Tarim Bakanligi’nin yetkilendirdigi kuruluslardan olan Orbit Ekoloji son teknoloji cihazlarla üreticiye hizmet veriyor. Firma yetkilileri, tarimda teknolojiyi kullanmanin önemine dikkat çekiyor
TOPRAK, yaprak, su, gübre analizleri ve solarizasyon çalismalari yapan Orbit Ekoloji, Torbali’dan tüm Türkiye’ye hizmet veriyor. 2008 yilinda kurulan analiz lâboratuari, Torbali’daki üreticilerden çok il disindaki çiftçilerle is yapiyor. Toprak, yaprak analizlerinde Tarim Bakanligi’nin yetkilendirdigi kuruluslardan olan Orbit Ekoloji Laboratuvari, Tarim ve Köyisleri Bakanligi’nin 6 Mart 2010 tarihinde resmi gazetede yayimlanan tebligi ile Kimyevi ve Organik Gübre Piyasa ve Sikâyet Denetimi için alinacak numunelerin yaptirilacagi analiz lâboratuari olarak yetkilendirildi. Orbit Ekoloji kisa sürede elde ettigi bu basari ile ülkenin taninmis lâboratuarlari arasina girmis ve hedefini tarimsal analizlerde liderlik olarak belirlemistir. Ilçedeki üreticilerin sadece yüzde 10’unun toprak analizi yaptirdigini söyleyen lâboratuar yetkilisi Kurtulus Cumali, gübrelemenin bilimsel yöntemlerle yapilmasi gerektigini belirtti. Çiftçilerin babadan kalma yöntemleri kullandigini belirten Cumali, bunun artik degismesi gerektigini söyledi.
ILÇEDEKI ÇIFTÇILERIN YUZDE 10’U ANALIZ YAPTIRIYOR
ATADAN, dededen kalma yöntemlerle tarim yapmanin ve kazanmanin modasi artik geçti. Teknolojinin hizla gelistigi günümüz-de tarimsal alandan da büyük degisimler yasaniyor. Çiftçilik bile artik daha bilimsel yöntem-lerle yapiliyor. Bu sekilde yapilan tarim hem topragin korunmasini, hem de ekonomik anlamda daha fazla kazanç saglanmasini sagli-yor. 2008 yilinda kurulan Orbit Ekoloji, son teknoloji cihazlarla 2 yildir üreticilere hizmet veriyor. Torbali’daki üreticilerin genellikle toprak ve su analizi yaptirdigini söyleyen Kurtulus Cumali: “Ancak bu yeterli degil. Çünkü üreticilerimizin sadece yüzde 10’u bu analizleri yaptiriyor. Analiz yaptiranlarda genellikle büyük üreticiler oluyor. 50 dekar ve üzeri tarlasi olanlarin, destekleme primi almasi için bu analizi yaptirmasi zorunlu. Bu nedenle analiz yaptirmayi tercih ediyorlar” dedi.
YANLIS GUBRE BITKIYI ZEHIRLER
GENELLIKLE üreticilerin tek tip gübre kullandigini ifade eden Kargun: “Çiftçimiz genellikle yan komsusunun kullandigi gübreyi kullaniyor. Ama bu çok yanlis bir davranis. Çünkü yan yana bulu-nan iki arazi çok büyük farklilik-lar gösterebiliyor. Yanlis gübre kullanimi bitki için zehir etkisi yaratir. Yani üretici kendi parasiyla ürününün verimini düsürüyor. Toprak analiziyle hangi gübrenin ne kadar ve nasil sekilde atilacagi ortaya çikar” dedi.
HEP AYNI URUN YETISTIRILIYOR
YETISTIRDIGI ürünleri ülkenin hatta dünyanin dört bir yanina gönderen Torbali Ovasi, alkali ve hafif alkalitli toprak yapisina sahip. Topraktaki yüksek PH derecesi kalitenin düsmesine neden oluyor. PH derecesinin yüksek olmasindaki en büyük etkenin, çiftçilerin sürekli olarak ayni çesit gübre kullanmasindan kaynaklandigini belirten Orbit Ekoloji La-boratuar Sorumlusu Ziraat Mühendisi Elvan Sevinç Gül Kargun: “Torbali’daki üreticiler sürekli olarak ayni ürünü yetistiriyor. Bu durum bitkinin topraktan sürekli olarak ayni elementi almasina ve topragin yorulmasina yol açiyor. Bu da toprak, yer alti sulari ve havanin kirlenmesini sagliyor. Topragin verimsizlesmesini istemeyen üretici her yil farkli ürünler ekmeli” seklinde konustu.
HER SU TARIMSAL SULAMADA KULLANILMAZ
TORBALI’DAKI üreticilerin toprak analizi disinda su analizi de yaptirdigini söyleyen Gül Kargun: “Toprak analizi tarim için ne kadar önemliyse su analizi de bir o kadar önemlidir. Çünkü yer altinda çikan her su tarimsal sulamada kullanilmaz. Eger bu su tarimsal sulamaya uygun degilse verim düsüklügü, bitki ölmesi ve topragin zehirlenmesine yol açar”