Tarlaya çöp kutusu
Kimyasal Atiklardan Arazilerimizi Kurtarma' isimli proje kapsaminda tarlalarin basina çöp konteynirlari yerlestirilecek. Proje için Pancar Semti pilot bölge seçildi. Buradaki 25 önder çiftçi ile çalismaya baslanacak 300 bin dekarin üzerinde tarim arazisine sahip olan Torbali'da Ilçe Tarim Müdürlügü, büyük oldugu kadar önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazirlaniyor. 'Kimyasal Atiklardan Arazilerimizi Kurtarma' isimli proje kapsaminda tarlalarin [&hellip]
Kimyasal Atiklardan Arazilerimizi Kurtarma’ isimli proje kapsaminda tarlalarin basina çöp konteynirlari yerlestirilecek. Proje için Pancar Semti pilot bölge seçildi. Buradaki 25 önder çiftçi ile çalismaya baslanacak
300 bin dekarin üzerinde tarim arazisine sahip olan Torbali’da Ilçe Tarim Müdürlügü, büyük oldugu kadar önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazirlaniyor. ‘Kimyasal Atiklardan Arazilerimizi Kurtarma’ isimli proje kapsaminda tarlalarin basina çöp konteynirlari yerlestirilecek. Bu sayede arazilere gelisi güzel atilan ilaç ve gübre kutulari, posetleri, tek noktada toplanarak geri dönüsüme kazandirilacak. Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar ve ekibinin aylardir üzerinde çalistigi bu proje için Pancar Semti pilot bölge seçildi. Buradaki 25 önder çiftçi ile projeye baslanacak. Proje verimli olursa kademeli sekilde Torbali’da uygulanacak.
PILOT BÖLGE PANCAR SEÇILDI
TORBALI’DAKI binlerce çiftçi her yil milyonlarca liralik ilaç ve gübre alimi yapiyor. Tarim arazilerinde kullanilan ilaç ve gübrelerin plastik kutulari ile posetleri daha sonra gelisi güzel olarak tarlalarin çesitli yerlerine atiliyor. Bunlar hem kirlilige hem de topragin yapisinin bozulmasina neden oluyor. Uzun yillar boyunca dogada yok olmayan bu zararli plastik kutu ve posetlerin toplanmasi için dev bir adim atildi. Proje kapsaminda tarlalarin basina toplama üniteleri yerlestirilecek. Bu ünitelere atilacak olan plastik kutu ve posetler daha sonra yetkili firmalar tarafindan toplanip geri dönüsüme kazandirilacak. Ilçe Tarim Müdürlügü, Türkiye’de bir ilk olma özelligini tasiyan bu proje için Tarim Bakanligi’nin onay verdigi firmalarla görüsmeler yapiliyor. Pancar’in genis arazilere sahip olmasi ve bu bölgedeki üreticilerin kullandigi ilaç ile gübre sayisinin fazla olmasi pilot bölge seçilmesini sagladi.
IZKA’NIN MALI DESTEK PROGRAMI’NA BASVURULACAK
PANCAR’DAKI büyük arazilere sahip olan 25 çiftçiyle baslatilacak olan proje birkaç ay sonra hayata geçirilecek. Ureticilerin kullandiklari ilaçgübre gibi zehirli maddelerin kap ve posetleri arazilerine attiklarini söyleyen Kenan Uyar: “Bu ilerleyen yillarda topraklara çok büyük zarar veriyor. Biz bu sorunu ortadan kaldirmak ve üreticiyi bilinçlendirmek için harekete geçtik. Uygulanabilirlik ve kontrol edebilirlik açisindan uygun bir bölge olan Pancar’i seçtik. Çiftçilerimiz de bu projeye gayet olumlu bakiyor. Uygulama verimli olursa tüm Torbali’ya hatta tüm Türkiye’ye yayilacaktir. Gerekli alt yapiyi olusturabilirsek Izmir Kalkinma Ajansi’nin (IZKA) açmis oldugu ‘Mali Destek Programi’na basvuracagiz” seklinde sözlerini noktaladi.