Tek kisilik konservatuvar

Tek basina dev bir orkestranin çalabilecegi her türlü enstrümani kolaylikla çalabilen 70 yasindaki Zühtü Güldogan, ayni zamanda bir konservatuara yetecek kadar enstrümana sahip. YARIM asirdir müzik egitimi veren Zühtü Güldogan, 50 çesit enstrümani çalabiliyor. Tek basina dev bir orkestranin çalabilecegi her türlü enstrümani kolaylikla çalabilen 70 yasindaki Güldogan, ayni zamanda bir konservatuara yetecek kadar enstrümana [&hellip]

Tek kisilik konservatuvar

Tek basina dev bir orkestranin çalabilecegi her türlü enstrümani kolaylikla çalabilen 70 yasindaki Zühtü Güldogan, ayni zamanda bir konservatuara yetecek kadar enstrümana sahip.

YARIM asirdir müzik egitimi veren Zühtü Güldogan, 50 çesit enstrümani çalabiliyor. Tek basina dev bir orkestranin çalabilecegi her türlü enstrümani kolaylikla çalabilen 70 yasindaki Güldogan, ayni zamanda bir konservatuara yetecek kadar enstrümana sahip oldugunu belirtti. Torbali’da müzik çalismasi yapilmadigini söyleyen Güldogan, su ana kadar 500’i askin kisiye egitim verdigini açikladi. Enstrümanlari içerisinde 300 yillik keman da bulunan Zühtü Güldogan, Torbali’daki imamlarin ezani yanlis okudugunu iddia etti.

TURKIYE 7.’SI OLDU

1940 yilinda Diyarbakir’da dünyaya gelen Zühtü Güldogan, 1961 yilinda ögretmen oldu. 12 yil boyunca ögretmen-lik yapan, Güldogan içindeki müzik tutkusuna daha fazla dayanamadi ve 1974 yilinda Türkiye genelinde açilan müzik ögretmenligi sinavina girdi. 1500 kisinin katildigi sinavda Türkiye 7.’si olan Güldogan Gazi Universitesi Müzik Bölü-mü’nde egitimine basladi. 3 yil sonunda üniversite egitimini tamamlayan Zühtü Güldogan 3 yil boyunca Çermik Lisesi’nde müzik ögretmenligi yaptiktan sonra, 1980 yilinda Torbali Lisesi’ne atandi. Güldogan sirasiyla Selçuk Lisesi ve Saglik Meslek Lisesi’nde görev yapti. 1996 yilinda emekli olan Gül-dogan, ögretmenlik kariyeri boyunca çalistigi okullarda birçok basari elde etti.

SON NEFESIMI VERINCEYE KADAR MUZIKLE UGRASACAGIM

MUZIGIN her dalinda egitim verebilen Güldogan, bunun bir yasam biçimi oldugunu ifade etti. Bunun bir tutku oldugunu belirten Zühtü Güldogan: “10 yasindan bu yana müzikle ugrasiyorum. Abim müzik ögretmeniydi, iki oglumda müzik ögretmenligi yapiyor. Ailecek müzikle ugrasiyor. 50 yildir Türkiye genelinde 500’ü askin kisiye müzik egitimi verdim. Torbali’da müzikle ugrasan birçok kisi elimin altindan geçmistir. Müzik meraklilarina halen egitim veriyorum. Son nefesimi verinceye kadar da müzikle ugrasacagim” dedi.

RANT PESINDELER

KABAK kemane, mandolin, ud, lavta, viola, kemençe, saz, baglama, tambur gibi 50 farkli enstrümanin egitimini verebilen Güldogan, müzik sektöründe de oldukça önemli bir yere sahip. Yarim asirlik süre zarfinda birçok müzik ögretmeni, konservatuar ve ögretim görevlisi yetistiren Güldogan: “Torbali’da maalesef müzik çalismasi yapilmiyor. Baglamasini tutmayi bilmeyen kisiler bu isi yapmaya kalkisiyor. Tamamen rant pesindeler. Ama herkes müzik yapamaz. Bunun için çok çalismak gerekir” diye konustu.

TORBALI’DA EZANLAR YANLIS OKUNUYOR

GUNUMUZDE müzik yapilmadigini belirten Güldogan, sadece ritim üzerine çalisma yapildigini ifade etti. Torbalidaki imamlarin bile ezani yanlis okudugunu söyleyen Zühtü Güldogan: “Ezanin bile kendine göre bir makami var. 5 vakit ezan ayni tonlamayla söylenmez. Imamlarin bu konuda san egitimi almasi gerekir” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.