Tepeköy Belediyesi bulundu

Torbali’da Belediye teskilati'nin 1927’de kuruldugu bilgisinin aksine, kentteki belediyenin ilk olarak 1908’de ilan edilen II. Mesrutiyet sonrasinda 'Tepeköy Belediyesi' adiyla kuruldugu belgelere dayali olarak ispatlandi. TORBALI Belediyesi'nin yaptigi Kent Arsivi ve Tanitim Merkezi'nde tarihe iliskin önemli belge ve bulgulara ulasildi. Ilçemizin tarih ve kültürüne isik tutan çalismalar ve arastirmalar tüm hiziyla sürerken, kent tarihi açisindan [&hellip]

Tepeköy Belediyesi bulundu

Torbali’da Belediye teskilati’nin 1927’de kuruldugu bilgisinin aksine, kentteki belediyenin ilk olarak 1908’de ilan edilen II. Mesrutiyet sonrasinda “Tepeköy Belediyesi” adiyla kuruldugu belgelere dayali olarak ispatlandi.

TORBALI Belediyesi’nin yaptigi Kent Arsivi ve Tanitim Merkezi’nde tarihe iliskin önemli belge ve bulgulara ulasildi. Ilçemizin tarih ve kültürüne isik tutan çalismalar ve arastirmalar tüm hiziyla sürerken, kent tarihi açisindan oldukça önemli bir bilgiye daha ulasildi. Böylece günümüze kadar çesitli kaynaklarda geçen ve ilçemizdeki resmi kurumlarin internet sitelerinde de tekrarlanan bir bilgi daha altüst oldu. Torbali’da Belediye Teskilat’inin 1927’de kuruldugu bilgisinin aksine, kentteki belediyenin ilk olarak 1908’de ilân edilen II. Mesrutiyet sonrasinda “Tepeköy Belediyesi” adiyla kuruldugu belgelere dayali olarak ispatlandi. Konuyla ilgili bilgi veren Kent Arsivi sorumlusu Yasin Kayis; “Tepeköy Belediye Baskani ifadesine ilk olarak dört yil önce, 1923 tarihli bir gazete haberinde rastladik. Ancak tek bir gazete haberiyle kamuoyunu yanlis bilgilendirmemek için arastirmalarimizi derinlestirdik. Yeni ulastigimiz bilgi ve belgeler isiginda ise Torbali’da Belediye Teskilati’ nin II. Mesrutiyet döneminde (19081918) “Tepeköy Belediyesi” adiyla kuruldugunu, ilçemizde yüz yili askin süredir belediyecilik yapildigini netlestirdik” dedi.

1908 YILINDA KURULDU

TEPEKÖY Belediyesi’nin kurulus yilini henüz tam olarak belirleyemediklerini belirten Kayis, arastirmalarin geldigi asamayla ilgili sunlari söyledi:  “1908 öncesinde Torbali’da Belediye Teskilati olmadigini biliyoruz. Tepeköy Belediyesi ile ilgili ulasabildigimiz ilk gazete haberi ise 21 Subat 1912 tarihli. Dolayisiyla Tepeköy Belediyesi’nin 19081912 yillari arasinda kurulmus oldugu kesin. ‘Tepeköy Belediyesi’ adi Cumhuriyet’ in ilk yillarinda da kullanilmis. 1926’da Torbali’nin ilçe olmasindan sonraki yillarda ise belediye hizmetleri yine Tepeköyden yürütülmekle birlikte; belediyenin adi, ilçe adina uygun olarak ‘Torbali Belediyesi’ne dönüstürülmüs. Yüzyili askin süredir hizmet veren TepeköyTorbali Belediyesi’nin kurumsal arsivinde erken dönem belediyecilik tarihimizi aydinlatacak hiçbir belge bulunmuyor. Tasinmalar, imhalar, ilgisizlik ve yanginlar sonucunda belediyecilik faaliyetleriyle ilgili tüm belgeler yok olmus, kentlesme tarihimizin temel bilgileri karanliga gömülmüstür. Bu durum kent bellegine zarar verdigi gibi kent tarihi çalismalarini da zorlastirmaktadir.”

UYGUR: TARIHI AYDINLATIYORUZ

KONUYLA ilgili bir açiklama yapan Belediye Baskani Ismail Uygur, “Kent Arsivi çalismalarimizin amaci zaten ilçe tarihine isik tutmakti. Bu anlamda birçok degerli belgeye ulastik. Çalismalarimizi bir araya getirdigimizde Torbali hakkinda çarpici bilgiler ortaya çikacak. Bu anlamda çalismalarimiz sürecek. Vatandaslarimizin da bu çalismalara sahip çikmalarini ve destek olmalari çagrisinda bulunuyorum. Çünkü tarihi ve kültürüyle bu ilçe hepimizin. Degerlerine sahip çikmak, tarihini aydinlatmak bizlerin görevidir. El birligi ile çalismalarimizi sürdürüp, yasayan bir kentin, yasayan bellegini olusturmamiz gerekiyor. Zaten sagduyulu vatandaslarimiz evlerindeki tarihi belge ve esyalari Kent Arsivimize bagislayip katki sagliyorlar. Kendilerine buradan tesekkürlerimi iletiyorum” seklinde konustu.