Tepeköy'ün aydinlari

Ata topraklari olan Torbali’dan yillar önce ayrilan ve dünyaya adini duyurmayi basaran birçok aydin, kendi öz yurtlarinda birçok insan tarafindan taninmiyor. Isimleri eserlerinde yasayacak olan bu sanatçilarin, aslinda ilçenin en büyük degerleri arasinda yer almasi gerekiyor. TARIHI geçmisi, tarim ve sanayisi ile sik sik adindan söz ettiren Torbali, aslinda birbirinden degerli yazar ve sairlerin yetisip [&hellip]

Tepeköy'ün aydinlari

Ata topraklari olan Torbali’dan yillar önce ayrilan ve dünyaya adini duyurmayi basaran birçok aydin, kendi öz yurtlarinda birçok insan tarafindan taninmiyor. Isimleri eserlerinde yasayacak olan bu sanatçilarin, aslinda ilçenin en büyük degerleri arasinda yer almasi gerekiyor.

TARIHI geçmisi, tarim ve sanayisi ile sik sik adindan söz ettiren Torbali, aslinda birbirinden degerli yazar ve sairlerin yetisip dünyaya ün saldigi yerin baslangicidir desek yerinde olur. Ilçede birçok degerli sair ve yazar bulunurken, birçogu da uzun yillar önce ilçeden çesitli nedenlerden dolayi göç ederek yasamlarini baska sehirlerde sonlandirdilar. Bu isimlerden bir tanesi dünyaca ünlü Tenör Izmir Devlet Opera ve Balesi’nde sanat danismani ve solist sanatçi Fahri Önoglu idi. Bir digeri ise sair ve yazar Dinçer Sezgin’dir. Isimleri, hemsehrileri olan Torbalilar tarafindan pek bilinmese de onlar sanat ve edebiyat dünyasinin yakindan tanidigi, ödüllere doymayan büyük sanatçilardir.

TEPEKÖYLU SEZGIN, ÖDULE DOYMADI

SAIR yazar Dinçer Sezgin, 1939’da eski adi (Tepeköy) olan Torbali’da dünyaya geldi. Çanakkale Ögretmen Okulu ve Egitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Dokuz yil edebiyat ögretmenliginden sonra TRT’de 28 yil boyunca prodüktörlükten spikerlige birçok görev alarak bin bes yüze yakin program yayinladi. Ilk yazisi “Tekerlemeler” Türk Dili dergisinde yayimlandi. O tarihten bugüne, basta Varlik Dergisi olmak üzere, Türk Dili, Gösteri, olusum gibi bir çok edebiyat dergisinde siir, öykü ve yazilari yayimlandi. Sezgin, daha önce Berlin Film Festivali En Iyi Ortak Yapim Ödülü, Izmir Kültür Vakfi Öykü Ödülü, Yunus Nadi Röportaj Ödülü, AnkaraÇankaya Belediyesi Öykü Ödülü’ne layik görüldü. Sezgin’in; Insanlarin Ayak Sesleri, Geçmise Bakan Kadin, Çilgin Geliyor, Sokaga Çikma Yasagi, Izmir Esintileri, Izmir Resimleri I, Kanima Güller Seren, Geçen Yil, Bir Düstür Uyanisin, Gözlerinde Mavi Kuslar, Kemanima Güvercin Konsa,  Narfidem, Bir Sise Gözyasi, Düs Sokagi Çocuklari, Imam Bayildi Nasil Yapilir, Düs Kiyisinda Beklemek ve Kaveko isimli birçok eseri bulunuyor. Oyun Yazarlari ve Çevirmenleri Dernegi (OYCED) üyesi Dinçer Sezgin, 19 Ocak 2010 tarihinde kalp rahatsizligi nedeniyle yasama gözlerini yumdu. Ani ölümü, okuyuculari ve onu taniyan dünya sair ve yazarlarini derinden üzerken,  Torbali’da kimsenin haberi bile olmadi.

KÖY ÇOCUKLARINI OPERAYLA TANISTIRDI

TORBALI’NIN bir diger önemli sanatçilarindan bir tanesi ise Pancar Mahallesi’nden olan Fahri Önoglu. Ilk ve orta ögrenimini Torbali’da tamamladiktan sonra yolu TRT Izmir Radyosu ile kesisen Fahri Önoglu, Türkiye’nin ve dünyanin sayili tenorlari arasinda yer aldi. 1969 yilinda Torbali’da dogan Önoglu, 1988 yilinda TRT Izmir Radyosu Çok Sesli Korosu’nda tenor olarak görev aldi. 1989 yilinda 9 Eylül Universitesi Devlet Konservatuvari’ni kazanarak Prof. Sevda Aydan’in ögrencisi oldu. 1993 yilinda Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin açtigi sinavi kazanarak sanat hayatina atildi. Bu tarihten itibaren birçok eserde solist sanatçi olarak görev aldi. Son olarak üç yil önce ‘Pavarotti’yi Anma Gecesi için Italya ve Türkiye’den 10 tenorla birlikte bir konser vermek üzere davet edilmesi ile gündeme gelen Önoglu, ayni zamanda seslendirdigi senfonik ilahilerle de büyük begeni topladi. Opera ve balelerde sahne alan ünlü sançti, Ispanya’da oynanan ilk Türk operasi Aski Memnu’da “Behlül” rolü ile izleyicinin karsisina çikmisti. Fahri Önoglu, geçtigimiz yillarda konser için geldigi Pancar Muzaffer Hanim Ilkögretim Okulu’nda dogup büyüdügü topraklarla hasret gidermisti. Unlü tenor, Izmir Devlet Opera ve Balesi’nin köylerdeki ögrencilerin sanatla tanismasi adina baslattigi ‘Köylere Opera Götürme’ projesinin de fikir babasi.

ISMI, ESERLERINDE YASAYACAK

IZMIR Devlet Opera ve Balesi’nde sanat danismani ve solist sanatçi olarak görev yapan Fahri Önoglu, yakalandigi amansiz hastalik sonucu tedavi gördügü Ege Universitesi Tip Fakültesi Hastanesi’nde 2012 yilinda hayatini kaybetti. Evli ve iki çocuk babasi Önoglu’nun cenazesi, Torbali Pancar Köyü Camii’nde kilinan ikindi namazinin ardindan köy mezarliginda topraga verildi. Unlü tenorun oynadigi eserler ve görev aldigi oratoryolar ise söyle: Hoffman’in Masallari’nda Hoffman, Don Pasquale’de Ernesto, Ali Baba ve Kirk Haramiler’de Ali Baba (Aspendos Uluslararasi Opera ve Balesi Festivali Temsili), Öylesine Bir Dinleti’de tenor, Madam Butterfly’da Goro (Aspendos Uluslararasi Opera ve Balesi Festivali Temsili), Lucia di Lammermoor’da Arthuro, Damdaki Kemanci’da Motel, Venedik’te Bir Gece’de Dük (Izmir Devlet Opera ve Balesi Temsili), Tosca’da Cavaradossi, Inci Avcilari’nda Nadir, Ipagliacci’de Beppe, Kiss Me Kate’de Lucenzio, Bir Tenor Araniyor’da Tito, Aski Memnu’da Behlül (Dünya Prömiyeri), Don Giovanni’de Don Ottavio, Van Gogh’da Theo, Satilmis Nisanli’da Vasek, Gilgames’de Yasli Kör (Ankara Opera ve Bale Festivali Temsili), Atatürk Aramizda’da tenor, Çardas Prensesi’nde Edwin, Arsin Mal Alan’da asker, La Traviata’da Alfredo ve Yusuf ile Züleyha’da Yusuf rolleri. Mavi Nokta, Yunus Emre Oratoryosu, Cumhuriyet Kantati, Eski Uslupta Kantat, Dünyada Baris ve Senfonik Ilahiler ise diger eserleri arasinda yer aliyor.