Tınaztepe'den başarılı operasyon

Aslanlar Mahallesi'nde ikamet eden 3 çocuk ve 3 torun sahibi Arif Güçlü'nün bağırsağından 5 cm'lik kitle başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Güçlü, sağlığına kavuştu.

Tınaztepe'den başarılı operasyon

 

KANSIZLIK şikâyetiyle Tınaztepe Torbalı Hastanesi’ne başvuran 71 yaşındaki hastanın bağırsağından 5 cm’lik kitle başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Aslanlar Mahallesi’nde ikamet eden 3 çocuk ve 3 torun sahibi Arif Güçlü’yü ameliyat eden Op. Dr. Rafet Dinç, “Hastamız bize başvurduğunda kansızlık şikâyeti vardı. Yapılan araştırmalar sonucu hastamızın kalın bağırsağında ur saptandı. Hemen yatırdık ve ameliyata aldık. Başarılı operasyonla kitle çıkarıldı ve hasta sağlığına kavuştu” dedi. 71 yaşındaki hasta ise ameliyat sonrası yaptığı açıklamada; “Yaklaşık 1 aydır ağrılarım vardı. En son tuvalete çıktığımda kan geldi. Tınaztepe Torbalı Hastanesi’ne geldim ve tekrar sağlığıma kavuştum, mutluyum. Başta doktorum Rafet Bey olmak üzere Tınaztepe personeline çok teşekkür ederim” diye konuştu.

YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil ettiğini söyleyen Op. Dr. Rafet Dinç, “Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kolon kanseri riskini artırdığına aynı duyuruda dikkat çekiliyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları kolon kanseri riskini artırıyor. Aşırı beslenme ve obezite birçok sağlık sorunu ile birlikte kolon kanseri gelişmesine de neden olabiliyor. Özellikle sebze ve meyvenin az tüketilmesi tüm sindirim sistemi sağlığını bozarken, kolon kanseri açısından da önemli risk teşkil ediyor. Kolon kanserinde pişirme biçimi de çok önemli. Özellikle mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabiliyor. Bu kanserojenler mide, pankreas ve kolon kanserinin gelişmesini tetikleyebiliyor. Bu nedenle etin ateşe en az 15 cm’den yakın mesafede olmamasına dikkat edin. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça da kanserojen madde oluşma riski artıyor” ifadelerini kullandı.

AİLESEL VE GENETİK FAKTÖRLER

“Yapılan bilimsel çalışmalar, alkol ve sigara kullanımının genel sağlığı bozucu etkilerinin yanı sıra, diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanseri açısından da ciddi bir risk faktörü olduğunu ortaya koyuyor” diyen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalın bağırsak kanserinin nedenleri arasında ailesel ve genetik faktörler çok büyük rol oynuyor. Yakın akrabalarında bağırsak kanseri olan insanlarda kolon kanseri gelişme riski daha fazla oluyor. Bu kişilerde düzenli aralıklar ile kanser taramaları yapılması çok önemli. Ayrıca kendisinde meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler de mutlaka kolon kanseri açısından taranmalı. Kolon polipleri, kalın bağırsağın en sık görülen hastalıklarından. Hemen hemen tüm kalın bağırsak kanserleri; bağırsak iç duvarından oluşan ve bağırsak içine doğru uzanan anormal yapıdaki bu doku parçalarından gelişiyor. Zaman içinde polip içindeki hücreler değişerek kansere dönüşebiliyor ve buradan yayılıyor. Bu polipler kolonoskopi ile tespit ediliyor ve kötü dönüşüm gerçekleşmeden önce yok edilebiliyor.”