Topraksız mucize

Yazıbaşı Bahçelievler'de bir girişimci topraksız tarım uygulamasıyla marul yetiştirdi. 180 metrekarede 5 bin marul yetiştiren genç girişimci topraklı tarıma göre çok daha kısa sürede çok daha fazla verim elde etti. TÜRKİYE'NİN önemli tarım arazilerinin bulunduğu Torbalı'da bir girişimci Torbalı'da ilk olan bir uygulama gerçekleştirdi. Bir firmada operatör olarak çalışan Ahmet Kurtçu seraya kurduğu özel bir [&hellip]

Topraksız mucize

Yazıbaşı Bahçelievler’de bir girişimci topraksız tarım uygulamasıyla marul yetiştirdi. 180 metrekarede 5 bin marul yetiştiren genç girişimci topraklı tarıma göre çok daha kısa sürede çok daha fazla verim elde etti.

TÜRKİYE’NİN önemli tarım arazilerinin bulunduğu Torbalı’da bir girişimci Torbalı’da ilk olan bir uygulama gerçekleştirdi. Bir firmada operatör olarak çalışan Ahmet Kurtçu seraya kurduğu özel bir sistem ile topraksız marul üretiyor. Marul yetiştirmek için toprağa gerek duymayan Kurtçu, “cocopeat” denilen Hindistan cevizi kabukları sayesinde normal şartlarda 90 günde yetişen marulu 45 günde yetiştiriyor. Mevsiminde tarlada 2 defa hasadı gerçekleştirilen ürün olan marul, bu sistem ile 4 defa hasat ediliyor. Üst üste kurulan bir sistem olan bu yöntem ile bir dönümden alınan verim 150 metrekarede alınabiliyor. Kurtçu, sistemi denemek için serayı sera sahibinin ücretsiz verdiğini belirterek ilçede bunu yaygınlaştırmak için devletin kendilerine destek de bulunması gerektiğini kaydetti.

1 DÖNÜMÜ, 10 DÖNÜME BEDEL

Yazıbaşı Bahçelievler Mevkisinde 180 metrekarelik alana topraksız tarım uygulaması yapabilmek için sistem kuran genç girişimci önemli bir başarıya imza attı. 180 metrekareye tam 5 bin marul eken Kurtçu, 45 günde hasat işlemini gerçekleştirecek. Tarlada 5 bin marul için 1 dekarlık alana ihtiyaç bulunurken yine tarlada bu işlem 90 günde gerçekleşiyor. Organik tarıma en yakın tarım çeşidi olan topraksız tarımda masraflar da düşük. Çapa, traktör, yakıt, işçi gibi giderlerin olmadığı sistemin kurulumu dışında pek bir maliyeti bulunmuyor. Kışın marul yazın da domatesi bu şekilde yetiştirecek olan Kurtçu, bu konuda desteklemelere ihtiyaçlarının olduğunu kaydederek yöntemin Torbalı’da ilk olduğunu destek ile kendisini geliştirilebileceğini, bunun da ihracat rakamlarına yansıtılabileceğini kaydetti.

180 METREKAREDE 5 BİN MARUL

Daha önce evinin balkonunda salatalık ve çilek yetiştiren genç girişimci, Torbalı’da alışıla gelmişin dışında bir sistem geliştirerek topraksız tarım uygulamasını tercih etti. Kısa sürede daha fazla verimle hasadı gerçekleştirecek olan Kurtçu, bu sistemin gelişmesi halinde çiftçinin ihya olacağını kaydetti. 180 metrekarelik alanda tam 5 bin marul yetiştiren Kurtçu, “Bu sistemle köylülerimize ve çiftçilerimize 1 dönüm ya da 100 metre kare arazisi olan bile bu sistemden para kazanabilecek hale geliyor. Deneme olarak başladığım bu sistemi Torbalı’da ticarete dökmek istiyoruz. 1 dönüm serada topraklı tarımın 10 dönümüne bedel olduğu için biz bunu ticari faaliyete geçirmek istedik. Buradaki çiftçi arkadaşlarımıza ve köylü arkadaşlarımıza artık bu sistemi tanıtıp üretimi sağlamak istiyoruz. Torbalılıların bu sayede organik gıdalar ve iyi tarımdan beslenmiş gıdalar tüketmesini istiyoruz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var” diye belirtti. İbrahim DANIŞ