Torbali beyaza bürünecek

Torbali’da ekimi yüzde 100 oraninda artan pamukta ilk hasat en yüksek deger olan 45 randimanla basladi. 2 yil sonra kapilarini açan Taris bu yil tüm Menderes Ovasi’nin pamugunu alacak 15 yil aradan sonra pamuga dönüs yapan Torbalililar, bu yilki hasada basladi. Tarlalardan toplanan ilk pamuklar dün TARIS’te islenmeye basladi. Çiftçi Rusen Uzümcü’nün pamuklari, 45 randiman [&hellip]

Torbali beyaza bürünecek

Torbali’da ekimi yüzde 100 oraninda artan pamukta ilk hasat en yüksek deger olan 45 randimanla basladi. 2 yil sonra kapilarini açan Taris bu yil tüm Menderes Ovasi’nin pamugunu alacak

15 yil aradan sonra pamuga dönüs yapan Torbalililar, bu yilki hasada basladi. Tarlalardan toplanan ilk pamuklar dün TARIS’te islenmeye basladi. Çiftçi Rusen Uzümcü’nün pamuklari, 45 randiman degerinde; yani pamuk için bas degerde. Yilin ilk ürününüm islendigi TARIS, bu yil Küçük Menderes Havzasi’ndaki tüm pamuklarin islenecegi yer olacak. TARIS memuru Alpay Can bu yil 8.000 ton pamuk islemeyi tahmin ettiklerini belirtti. Pamuklar islendikten sonra Izmir Pamuk Borsasina gönderiliyor. 2010 yilinda 10 bin 463 dekar pamuk ekilirken, bu rakam bu yil 22 bin 957’ye kadar ulasti. Böylece üretimde yüzde 100’ü askin artis yasanmis oldu.

ILK URUN EN IYI KALITEDE

BEYAZ altin olarak nitelendirilen pamugun bu yilki ilk pariltilari göründü. Hasadin baslamasiyla beraber ürünlerini toplayan Arslanlar köyünden Rusen Uzümcü; pamuklarini balyalara sarip, traktörünün kasasina yükledigi gibi solugu TARIS’te aldi. 16 balya pamuk sabah saatlerinde numune makinesinde islenmeye baslandi. Urünler yagmur görmedigi için, en kaliteli pamuk sinifinda bulunuyor. 45 randumluk pamuklari borsada bas fiyattan islem görecek. Her biri yüz kilo olan balyalardaki pamuklar islendikten sonra, ürünün %40’i kullanilabilecek. Yani 1.600 ton pamuk getiren Uzümcü’nün islem sonucunda elinde 400 kilo ürün olacak.

PAMUGUN NABZI TORBALI’DA ATACAK

TARIS iki yildan beri kapilarini kapatmisti. Bu yil ise muhtesem bir dönüs yapmaya hazirlaniyor. Küçük Menderes Havzasi’nda ekilen tüm pamuklar bu yil Torbali TARIS’te islenecek. Ayrica Torbali’daki kooperatiflerin pamuklari da burada islem görecek. 2 senedir bos olan TARIS bu pamuk hasadinda beyaza boyanacak. Yüzlerce çiftçinin ürünlerini getirecegi TARIS, eski sasaali günlerine geri dönecege benziyor. Binlerce ton ürün Torbali’ya gelirken, pamugun nabzi da ilçe de atacak. Geçen yil pamuk fiyatlarinin artmasiyla beraber bu yil rekoltenin de artmasina kesin gözüyle bakiliyor.