TORBALI BUZ TUTTU Soguk hava pazari bosaltti

Ilçede son birkaç gündür eksilere kadar düsen hava sicakligi ticareti de etkiledi. Pazar esnafi ilgisizlikle karsilasirken bere, atki satan esnaflar, aktarlar, kestaneciler, manav, kömürcüler büyük bir taleple karsilasti. TORBALI'DA soguk hava etkili oluyor. Iliman iklimiyle bilinen Izmir 51 yil sonra sifirin altinda eksi 7 dereceyi gördü. Daha önce 18 Ocak 1964 tarihinde Izmir Güzelyali’da hava [&hellip]

TORBALI BUZ TUTTU Soguk hava pazari bosaltti

Ilçede son birkaç gündür eksilere kadar düsen hava sicakligi ticareti de etkiledi. Pazar esnafi ilgisizlikle karsilasirken bere, atki satan esnaflar, aktarlar, kestaneciler, manav, kömürcüler büyük bir taleple karsilasti.

TORBALI’DA soguk hava etkili oluyor. Iliman iklimiyle bilinen Izmir 51 yil sonra sifirin altinda eksi 7 dereceyi gördü. Daha önce 18 Ocak 1964 tarihinde Izmir Güzelyali’da hava sicakligi – 6.4 ölçülmüstü. Izmir genelinde etkili olan soguk havadan Torbali da nasibini aldi. Son zamanlarda hiç bu kadar soguk görmeyen Torbali’da sular buz tuttu.Her Persembe günü kurulan ve ilçenin köylerine kadar her yerden müthis bir yogunluk yasayan semt pazari soguktan nasibini aldi. Diger haftalara nazaran oldukça bir ziyaretçi düsüklügü yasayan pazarcilar nedenini hava sogukluguna bagladi. Soguk nedeniyle islerinin düstügünü ifade eden pazarcilar “Hem soguk hava hem de müsteri olmadigindan ellerinde kalan mallarin zayi olmasindan korkuyoruz” dedi.

PAZARA ILGI YOK

Ilçede son günlerde eksinin altina düsen hava sicakligi çok önemli isi olmayan vatandasi evinden disari çikmamasina neden oldu. Hal böyle olunca soguktan en çok da nasibini pazarci esnaf aldi. Pazarcilar alisik olmadigi bir ilgisizlik yasarken bazi esnaflar da soguk hava nedeniyle satis rekorlari kirdi. Bere, atki satan esnaflar, aktarlar, kestaneciler, manav, kömürcüler büyük bir taleple karsilasti. Öte yandan soguklar sebze fiyatlarini da etkiledi. En çok zammi %100’e yakin oraniyla ispanak yakaladi. Geçtigimiz hafta 1,5 lira olan ispanak bu hafta 2,5 ile 3 lira arasinda alici buldu.Öte yandan pazarci esnaflara ugramayan vatandaslar aktarlari doldurdu.

SOGUK ONLARA YARADI

Soguk havalarin etkili olmasiyla birlikte bir takim hastaliklar bas göstermeye basladi. Vatandas, soguk havalarda kendini gösteren grip ve soguk alginligina karsi sifayi, sifali bitkilerde, çesitli çaylarda ve karisimlarda aramaya basladi. Torbali Mahallesi’nde hizmet veren Aktar Asiye Toplu, “Soguk havalar en çok bize yaradi. Dükkânimizdabir çok hastaliga tedavi olacak bitkiler, çaylar, çesitli yaglar ve karisimlar mevcuttur. Vatandas da bu soguk günlerde sifayi bizde bulmaya geliyor. Son günlerde en çok ihlamurlu kis çayini satiyoruz.” dedi. Bere, atki ve eldivende rekor satis yaptiklarini ifade eden Ayse Sürmeli, “Havalarin sogumasi bize de yaradi. Herhalde pazarin en yogun tezgahi bizimki” diye belirtildi.Ibrahim Danis

HAVA ISINIYOR, HAFTA BASI YAGIS GELIYOR

Yetkililer, hafta sonundan itibaren, havalarin isinacagini açikladi. Sicaklik degerlerinin hafta sonu gece 0 ve -2 derece, gündüz ise 8 ile 10 derece arasinda olacagini aktardi. Ancak kuvvetli buzlanma ve don olayi ile özellikle tarimsal alanlarda zirai don beklendigini ifade eden meteoroloji yetkilileri, hafta basindan itibaren de Izmir’de, yagisli havalarin baslayacagini bunun da sicakliklarda yükselmelere neden olacagi söyledi.