Torbali daglarini mesken tutan Yörükler yerlesik hayata geçiyor
Daglarin sahipleri olan Yörükler artik yerlesik hayati tercih ediyor. Torbali daglarinda simdilerde birkaç aile kalmis olmasi bunun en bariz örnegi olarak karsimiza çikiyor. UZUN yillar daglarda yasayan ve geçimini hayvancilikla saglayan Yörükler, zamanla kentlesmenin yayginlasmasi, gençlerin okumak için ovalara yerlesmesinden sonra daglardaki yasamdan yerlesik hayata geçerek, tarimsal alanlarla geçimlerini saglamaya basladilar. Daglarda simdilerde çadirda kalma [&hellip]
Daglarin sahipleri olan Yörükler artik yerlesik hayati tercih ediyor. Torbali daglarinda simdilerde birkaç aile kalmis olmasi bunun en bariz örnegi olarak karsimiza çikiyor.
UZUN yillar daglarda yasayan ve geçimini hayvancilikla saglayan Yörükler, zamanla kentlesmenin yayginlasmasi, gençlerin okumak için ovalara yerlesmesinden sonra daglardaki yasamdan yerlesik hayata geçerek, tarimsal alanlarla geçimlerini saglamaya basladilar. Daglarda simdilerde çadirda kalma gelenegini sürdüren birkaç aile bulunsa da artik Yörüklerde gelisen zamana ayak uydurmak zorunda kaliyor. Ahmetli Köyü ve Kaplancik Köyü’nün tamami Yörük ailelerden olusuyor. Örnegin 1960 yilinda köy olan ve 400 nüfusu 80 hanesi bulunan Kaplancik Köyü sakinlerinin tamami Tekeli Yörüklerinden olusuyor. Ahmetli Köyünde de bulunan Yörükler, özellikle dernek kurarak bu gelenegin yok olmamasi için çaba harciyor. Tarimcilikla geçimlerinin saglayan Yörük aileleri, eskiye ait geleneklerinin birçogunu yitirmesine ragmen, bazi adetlerini ise ilk günkü gibi koruyor.
DAGLARDAN YERLESIK DUZENE GEÇTILER
DAGLARDAKI yasamlari ile daima arastirmacilarin merak konusu olan Yörüklerin tarihi Orta Asya’ya kadar uzaniyor. Cumhuriyet’in ilanindan önce sürekli olarak daglarda gözlerden irak bir yasam süren Yörükler, Cumhuriyet ilanindan sonra yerlesik düzene geçmeye basladilar. Günümüzde Torbali’da ve bazi bölgelerde bu özelligini koruyarak hala daglarda yasam süren Yörükler olmasina ragmen, gittikçe genisleyen kentlesme ve sehir yasantisi Yörükleri daglardaki yasantisindan büyük ölçüde koparmis durumda.
KAPLANCIK KÖYU’NU KEÇELI YÖRUKLERI KURDU
ÖRNEGIN Kaplancik Köyü sakinleri de 1960 yilindan itibaren daglardaki yasantisindan koparak tamamen yerlesik düzene geçmistiler. Tarim ve hayvancilikla geçimini saglayan köy halki, eskiye dair bazi geleneklerini yasatmaya devam ediyor. Hayvanciligin bitmesi, meralarin daralmasi ile daglari terk ettiklerini belirten köylülerin büyük çogunlugu Tekeli Yörüklerinden. Eskiden daglarda keçi, inek, koyun beslediklerini ve bunlardan elde ettikleri ürünlerle geçimlerini sagladiklarini söyleyen köy halki, simdilerde ise çiftçilikle geçimlerini saglamaya çalisiyor.
AHMETLI’DE DERNEK KURDULAR
AHMETLI Köyü de bu Yörük köylerinden bir tanesi ve köyde bulunanlarin tamami Yörüklerden olusuyor. Yerlesik hayata geçen aileler, artik bu gelenegi sürdürebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek adina derneklesmeye giderek örgütlenmeye çalisiyor. Ahmetli Köyü Yörük Kültürü Yasatma ve Dayanisma Dernegi olarak çalismalarini sürdüren köy halki, faaliyetlerinde atalarindan kalan gelenekleri sergileyerek miraslarina sahip çikmanin telasindalar. Dernek yetkilileri, senlikler, kil çadir dikme kursu, gözleme günleri gibi faaliyetler, sehirlere göçmüs ailelerin çocuklarina ve günümüz insanlarina bu gelenegi aktararak büyük bir çalismaya imza atiyor. Ustelik bu dernege sadece Ahmetli’den degil, Torbali ve Ege Bölgesi’nin birçok yerinden Yörük üye olmus durumda.