Torbalı inciri 260 yıl önce ABD'YE Türkleri tanıttı

Torbalı'nın dünyaca meşhur inciri, 1785 yılında ABD'nin Boston borsasında satılarak, bu ülkeye ilk kez ihraç edilen incir olarak tarihe geçmiştir. Torbalı incirinin en büyük tarihsel katkısı ise Boston'luların Osmanlı Devleti'ni ilk kez Torbalı inciri sayesinde tanıması olmuştur.

Torbalı inciri 260 yıl önce ABD'YE Türkleri tanıttı

Torbalı’nın dünyaca meşhur inciri, 1785 yılında ABD’nin Boston borsasında satılarak, bu ülkeye ilk kez ihraç edilen incir olarak tarihe geçmiştir. Torbalı İnciri, Boston Borsası kayıtlarına Smyrna inciri olarak geçmiştir. Torbalı incirinin en büyük tarihsel katkısı ise Boston’luların Osmanlı Devleti’ni ilk kez Torbalı inciri sayesinde tanıması olmuştur. İlerleyen yıllarda Torbalı incirinin yanı sıra İzmir’den Boston’a daha sonra da birçok ABD eyaletine İzmir ürünleri ihraç edildi.

ABD’NİN İLK TERCİHİ İZMİR OLDU

Torbalı inciri sayesinde başlayan Osmanlı – ABD ilişkileri kapsamında, ABD’li devlet yetkililerin Osmanlı’da ilk ziyaret ettikleri şehir de 1820 yılında İzmir olmuştur.

İZMİR’DEN ABD’YE GENİŞ İHRAÇ

Osmanlı Devleti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiler, 7 Mayıs 1830 tarihli “Seyri Sefain ve İcrayı Ticarete Dair” bir “Muahede-i Hümayun” antlaşması ile resmî olarak başlamıştır. Hem 1830 tarihli antlaşma hem de 1838 ve 1862 yılında yapılan ticaret antlaşmaları ile geniş haklar elde eden Amerikalılar, antlaşmanın kendilerine verdiği yetki ile Osmanlı coğrafyasının önemli noktalarına dağılarak Amerika ile Osmanlı Devleti arasındaki ticareti başlatmıştır. İstanbul’dan sonra Osmanlı’nın en kozmopolit şehri sayılan ayrıca önemli bir ticaret limanı olan İzmir, iki ülke arasındaki ticarette önemli noktalardan biri olmuştur. Amerika’dan özellikle sanayi ürün ithal eden Osmanlı Devleti, İzmir’den Amerika’ya ise incir, meyan kökü, tütün, meşe palamudu, zeytin, afyon, zımpara, krom gibi ürünler ihraç etmiştir.