Torbalı ovasına genel bakış
Verimli Torbalı ovasında her yıl olduğu gibi bu yıl da mısır ovanın kralı oldu. Bir zamanlar ovayı beyaza boyayan pamuk eski günlerine dönerek bu yıl yaklaşık 75 bin dekar alanda üretimi yapılıyor
VERİMLİ tarım arazileri ile ön plana çıkan Torbalı’da 550 bin hektar araziden 313 bini tarım amaçlı kullanılıyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetiştirildiği ovada yüzde 48 oranında sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Sebze üretiminde yüzde 23 ile birinciliği alan zeytini, yüzde 20 ile meyve üreticiliği takip ediyor. İlçe tarımının büyük çoğunluğu ise sulu tarım seklinde yapılıyor. Torbalı ovasında 3 mevsim ürün elde ediliyor. Mısırın hemen ardından zeytin ve domates gelirken bir zamanlar ovanın kralı olan pamuk eski günlerine dönüyor.
KIŞ TELAŞI
Torbalı Ovası Türkiye’nin önemli tarım ovalarından birisi olarak yer alıyor. Yıl içerisinde birçok ürünü üretebilen kendi kendine yetmenin ötesinde ovadaki bazı ürünler yurt dışına ihraç ediliyor. Torbalı’da yaklaşık 32 bin hektarlık olan kültür arazisinin 22 bin hektarında sulu tarım, 10 bin hektarında kuru tarım yapılmakta. Yaz kış ürün alınabilen Torbalı ovasında bu yıl geçen yıllara oranlara daha fazla ekim yapıldı. Yazlık ürünlerin hasadının son günleri yaşanırken kışlık ürün telaşı ovada çoktan başladı. Önceki yıla göre yüzde 60’lık bir artış beklenirken geçtiğimiz yıla göre bu yıl kışlık ürünler daha fazla ekildi. Yazlık ürünlerde umduğunu bulamayan çiftçiler kışlık ürünlerden umutlu. Torbalı’da yetiştirilen kışlık ürünler arasında pırasa, kereviz, karnabahar, lahana, kereviz, brokoli ilk sıralarda yer alıyor.
BİRİNCİ SIRA MISIR’IN
Torbalı’daki tarım ürünlerinin en büyük bölümünü ise sebze oluşturuyor. Büyük bir sebze üretiminde bulunan Torbalı Ovasında yazlık ürünlerin hasadı bitti. Kışlık ürünlerin hasat telaşının başladığı Torbalı ovasında bu yıl rekor mısırda. Bu yıl ovaya 39.865 dekar danelik mısır, 30.881 dekar silajlık mısır ekildi. Mısırın hemen ardından ovanın en çok üretimi yapılacak olan ürün zeytin oldu. Hasadına kısa bir süre kalan zeytin bu yıl 35.998 dekar yağlık, 2.669 dekar alan ise sofralık zeytin üretimi yapılırken, 30 bin dekar pamuk ekildi. Öte yandan Torbalı ovasında bu yıl 28 bin dekar domates, 10.632 dekar buğday, 7.498 dekar fasulye, 3.378 dekar şeftali, 3.547 dekar yonca, yemlik ve yeşil ot olmak üzere 2 bin dekar arpa ve 1.009 dekar alanda incir üretimi yapıldı. Karpuz, kavun, incir üreticiyi sevindirirken salatalık ve fasulye hayal kırıklığı yarattı.