TORBALI ZİRAAT ODASI BAŞKANI YILMAZ GİRGİN: 'DUR DEMEK LAZIM'

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin bu yılki ova tarımı hakkında Hüseyin Gürhan'a önemli açıklamalarda bulundu Zengin ürün çeşitliliği ve bölge ekonomisine katkısıyla bilinen Torbalı Ovası, bereketli topraklarıyla çiftçinin yüzünü güldürürken, tüketicinin de severek tükettiği birbirinden lezzetli ürünler yetiştiriyor. Çiftçi pamuk toplama sezonuna hazırlanırken, Torbalı Ziraat Odası'nın da faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Torbalı Ziraat Odası [&hellip]

TORBALI ZİRAAT ODASI BAŞKANI YILMAZ GİRGİN: 'DUR DEMEK LAZIM'

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin bu yılki ova tarımı hakkında Hüseyin Gürhan’a önemli açıklamalarda bulundu

Zengin ürün çeşitliliği ve bölge ekonomisine katkısıyla bilinen Torbalı Ovası, bereketli topraklarıyla çiftçinin yüzünü güldürürken, tüketicinin de severek tükettiği birbirinden lezzetli ürünler yetiştiriyor. Çiftçi pamuk toplama sezonuna hazırlanırken, Torbalı Ziraat Odası’nın da faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “Üreticiye destek amaçlı 2 pamuk toplama makinası var. Ekipler ile çiftçimize destek oluyoruz ve denge sağlıyoruz. Diğer taraftan ise pamuğun bu yıl 60 bin dekara çıkması Torbalı ovasına ciddi anlamda bir değer kazandırdı.’’ şeklinde konuştu.

“DOMATES EKEN, KARŞILIĞINI ALDI”

Son yıllarda verimiyle üreticinin baş tacı olan domates, bu yıl da üreticiyi üzmezken, ilçenin domates üretimini değerlendiren Girgin, “Bu yıl ovamıza domates eken üreticimiz ciddi manada ektiği ürünün karşılığını aldı. Geçen sene pamuktan ettiğimiz karı, bu yıl domatesten ettik.” açıklamasında bulundu.

“EN BÜYÜK SORUN TEDAŞ”

Üreticinin çeşitli zorluklar yaşadığını belirten Girgin, elektriğin ise değişmez bir sıkıntı olduğunu söyleyerek, “Üreticimizin en büyük sıkıntısı Tedaş, yani elektrik… Bizler suyumuzu barajlardan almıyoruz. Eskiden üretici borcu oldu mu, aboneliği iptal olmazdı, öbür ayın faturasını yansırdı. Şimdi, ise 3 gün içinde abonelik iptali var. Üretici borcundan korktuğu kadar, aboneliğin iptalinden, iptalden sonra yeni abonelik için ödeyeceği paradan korkuyor. Elektrik bir kez iptal olunca hem borç olduğu gibi kalıyor, hem de üreticiye yeni abonelik masrafı çıkıyor. Bu insanlar, yeni abonelik parasını mı, borcunu mu ödesin? Bir an önce buna bir düzenleme gerekiyor. Diğer yandan, yetkililerden ricam eski, babadan kalma su kuyularının, imar affında olduğu gibi bir düzenlemeyle ruhsatlandırılmasıdır.’’ dedi.

“VİRGİNİA TÜTÜNÜ BİZİ ÜZDÜ”

Geçen yıl ekilen Virginia tütünden istenilen verimin alınamadığını da vurgulayan Girgin “Tütün ovamızda verimli yetişiyor. Geçen sene birçok mahallemizde bu tütünü ektik, ama maalesef gelirinden çok, gideri oldu. Hatta çoğu çiftçi maliyeti bile kurtaramadı, borcunu bile zor ödeyen çiftçimiz oldu.’’ sözleriyle tütün çiftçisinin sıkıntılarına değindi.

İSTANBUL’UN KIŞLIĞI BİZDEN GİDİYOR”

Girgin, Ovada yetişen kışlık ürünlerinin çoğunlukla İstanbul’a ihraç edildiğini belirterek, “Ovamızda yetişen, başta pırasa ve kışa özgü birçok ürün bölgemize yettiği gibi İstanbul’unda kışlık ihtiyacını karşılıyor.’’ dedi.

“ACİl ÇÖZÜM LAZIM!”

Hobi bahçelerinin acilen kapatılması gerektiğini ve ova tarımına zarar verdiğini ifade eden Girgin “Yakın bir zamanda Çakırbeylili bir üreticimiz bu hobi bahçeleri sebebi ile tehditler aldı, durum şu an savcılıkta… Hobi bahçelerine dur demek lazım, geniş toprakları bölüp mahvediyorlar.’’ şeklinde konuştu.

“HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYORUZ”

Odaya kayıtlı 18 bin üyenin olduğunu ve şuanda 8 bin faal üye ile birlikte Torbalı Ovası’nın geleceği için çalıştıklarını dile getiren Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin “3-8 bin arasında ÇKS (Çiftçi kayıt sistemi) kayıtlı üyemiz var.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı. HÜSEYİN GÜRHAN