Torbali'da endiseli bir bekleyis hakim
Ege Denizi’nde 5.1 büyüklügündeki deprem dün Torbali’da panik yaratti. 'Bunlar uyarici. Daha büyügü geliyor' diyen uzmanlar, vatandaslari önlem almalari konusunda uyariyor. EGE, dün besik gibi sallandi. Bogaziçi Universitesi Kandilli Rasathanesi’nden alinan bilgilere göre saat 10.17′de 5.1, saat 10.30’da ise 4.2 büyüklügünde merkez üssü Ege Denizi olan iki deprem meydana geldi. Torbali dahil Izmir’in birçok ilçesinde [&hellip]
Ege Denizi’nde 5.1 büyüklügündeki deprem dün Torbali’da panik yaratti. “Bunlar uyarici. Daha büyügü geliyor” diyen uzmanlar, vatandaslari önlem almalari konusunda uyariyor.
EGE, dün besik gibi sallandi. Bogaziçi Universitesi Kandilli Rasathanesi’nden alinan bilgilere göre saat 10.17′de 5.1, saat 10.30’da ise 4.2 büyüklügünde merkez üssü Ege Denizi olan iki deprem meydana geldi. Torbali dahil Izmir’in birçok ilçesinde korkuya neden olan depremler, Aydin ve Çanakkale ve çevre illerde de hissedildi. Uzmanlarin 83 yildir uyuyan fayin her an uyanabilecegi ve en az ayni büyüklükte olacagi konusunda sik sik uyarilarda bulundugu Torbali’da da hissedilen deprem büyük panik yaratti. Can ve mal kaybinin yasanmadigi depremlerin ilki saat 09.42’de Izmir’in Dikili ilçesi açiklarinda meydana geldi. Büyüklügü 3.0 olan deprem bölgede panige neden oldu. Ardindan merkez üssü Ege Denizi olan 5.1 ve 4.2 büyüklügünde iki deprem daha meydana geldi. Ama sarsintilar bir türlü durmak bilmedi. Saat 10.34′te 2.6, 10.38 ve 10.41′te 2.5, 10.42de ise 3.7 büyüklügünde artçi sarsintilar yasandi. Son 3.7 büyüklügündeki deprem, özellikle yüksek binalarda hissedildi. 5.1’lik deprem ise, Izmir bir yana, Aydin, Çanakkale ve Ege’nin çevre illerinden hatta Istanbul’un sahil kesimlerinden hissedildi.
HAZIRLIKLI OLUN
BASBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Danisma Kurulu Uyesi Prof. Orhan Tatar ise, bölgede büyüklügü 5 ve üzerinde olacak depremlere hazirlikli olunmasi gerektigini kaydetti. Tatar, ”Bilindigi üzere, Ege Bölgesi’nin çok büyük bir bölümü birinci derece deprem bölgesi içinde yer almakta olup, bölgede degisik uzanima sahip, normal fay diye adlandirdigimiz deprem üretebilecek aktif faylar bulunmaktadir. Bölge bu açidan bir deprem riski altindadir” diye konustu. Arastirma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Zafer Akçig, Ekim ayinda Torbali’nin üzerinde bulunan fay hattinin hareketlendigini açikladi. Akçig, yaklasik 20 bin konut bulunan Torbali’da, bunlarin yüzde 80’inin apartman olduguna dikkat çekti. Izmir Valisi Cahit Kiraç ise depremde can ve mal kaybinin yasanmadigini belirterek, “Allah beterinden korusun” dedi.
PANIK ÖLDURUR
AKUT Izmir ekibi lideri Ömer Karaca da, “Unuttugumuz an, deprem ayni noktada tekrarliyor. Torbali’da 1928’den beri muazzam enerji birikti. Gelecekte de tekrar ayni noktada deprem olacak” uyarisinda bulundu. Enerji birikimleri nedeniyle depremlerin 3040 yil arayla en az ayni büyüklükte yeniden yasanmasinin kuvvetli ihtimal oldugunun altini çizen Karaca, Torbali’daki 83 yillik sessizlikten korkulmasi gerektigini söylüyor. Torbali’da olasi bir depremde büyük yikim yasanacagini belirten Karaca, herkesin üzerine düsen görevi geç kalmadan yapmasi gerektigi uyarisinda bulunuyor. Karaca, “Depremden sonra ‘Bana 3 gün kimse ulasmazsa ne yaparim’ diyerek önlem almak zorundasiniz. Deprem alanina ambulans, itfaiye giremezse can kaybi da artar” dedi.
DAHA BUYUKLERI OLACAK
TORBALI 31 Mart 1928 tarihinde 6,5 büyüklügündeki depremle sarsildi. Tarihinde 2 bin evin yikildigi, 50 kisinin yasamini yitirdigi Torbali’da deprem yeniden gündemde. Dokuz Eylül Universitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Atilla Ulug, depremden sonra yaptigi açiklamada, Izmir il merkezinde 300 yildir büyük deprem olmadigini söyledi. Her depremin bir tekrarlama periyodu oldugunu, zamani geldiginde ayni büyüklükte tekrarlayacagini ifade eden Ulug, “Ayvalik, Dikili veya Sakiz’daki depremler sehri etkilemis ama asil depreme bence yaklasmisiz. Bunlar uyarici depremler. Izmir’de bundan daha büyükleri de olacak. En az 66.5 büyüklügünde deprem bekliyoruz” seklinde konustu.
HAYAT KURTARAN UÇGENI ÖGRENIN
1Panik yapmayin.
2Salondaysaniz koltuk ve kanepe kenarina cenin pozisyonunda yatin.
3Sandiklarinizi kitapla doldurun ve deprem aninda yakindaysaniz sandik kenarlarina yatin.
4Kapidan uzak durun. Kapinin etrafindaki esya ya da dolap devrilerek kapinin açilmasini engeller ve sonuç ölüm olur.
5Mutfakta tüpün kenarina yatin. Içi ve disi basinçla dolu olan tüp patlamaz.
6Asla buzdolabi yanina gitmeyin.
7Banyoda küvet ve çamasir makinesi kenarlarina yatin.
8Yatak odasinda iseniz, yere yatagin sag ve sol kenarlarina uzunlamasina yatin.
9Bürolarda ve evlerde dolaplarinizi sabitleyin.
10Korku büyük insanlari öldürür. Depremde en çok ölen kisiler anneler, en çok kurtulanlar ise çocuklardir.
11Her evde ve isyerlerinde tahliye plani olmali. Evde ne yapabilirim, nasil çikabilirim gibi.