Torbalı’da üretim yapıyordu

Opel, 2,2 milyar dolara PSA'nın çatısı altına girdi. Daha önce kriz anında GM'in gözden çıkardığı marka, Fransız oldu. Dünyada yaklaşık, 3,2 milyon araç satan Peugeot-Citroen, Opel'in 1,1 milyonluk adetiyle tüm dünyada devler arasına yer alacak.

Torbalı’da üretim yapıyordu

Son dönemde adından oldukça söz ettirmeyi başaran Opel, artık Fransız oldu. ABD’li General Motors (GM) şirketi, Fransız otomobil üreticisi Peugeot Citroen Grubu’nun (PSA), Alman otomobil üreticisi Opel’i 2,2 milyar euro karşılığında bünyesine kattığını açıkladı. GM’den yapılan açıklamaya göre, şirkete bağlı Opel ve Opel’in Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren Vauxhall, Peugeot Citroen Grubu’na katılacak. Opel ve Vauxhall’ın, PSA’ya katılmasıyla birlikte grubun Avrupa’daki ikinci büyük otomobil üreticisi firma olacağı belirtildi. PSA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Tavares, “Opel/Vauxhall ile güçlerimizi birleştirmekten dolayı gurur duyuyoruz ve bu büyük şirketi geliştirmeye devam etme hususuna derinden bağlıyız” ifadelerini kullandı. GM Üst Yöneticisi (CEO) Mary T. Barra ise anlaşmadan duyduğu memnuniyeti kaydederek, Opel/Vauxhall ve PSA çalışanlarının uzun dönemdeki performansı artırmak adına yeni bir fırsat yarattığını ifade etti. Yeni fasılın Opel ve Vauxhall’ı uzun dönemde daha güçlü bir yere taşıyacağına inandıklarını belirten Barra, katılımlarının gelecekte başarı getireceği hususunu da dört gözle beklediklerini bildirdi.

Opel, 1862 yılında Adam Opel tarafından kuruldu. Dönemin Alman otomobil üreticisi, 1899’dan beri otomobil üretimi gerçekleştiriyor. Merkezi Rüsselsheim kentinde bulunmaktadır. 1929 yılında, General Motors şirkete ortak olmuş, 1931’de hisselerin tamamını satın almıştır. Mart 1929 da General Motors (GM) Opel’in modern üretim imkanlarından çok etkilenmiş ve şirketin yüzde 80’ini satın alarak, bu rakam 1931’de yüzde 100’e ulaştı. Türkiye’ye ise 1989 döneminde yaklaşık 20 milyon dolarlık liralık bir yatırımla İzmir Torbalı’da bir montaj atölyesi kuruldu. O dönemde Türkiye’de yatırım yapan firmalar en 100 milyon dolarla yola çıkıyordu. 1990 yılında marka İzmir’de 1156 otomobil montajı gerçekleştirdi. İlerleyen yıllarda bu rakam 6 binin üzerine çıktı. 1993 yılında ise 12 bin adetin üzerine kadar çıktı.

SATMAK İSTEDİ SONRA VAZGEÇTİ

GM, 1920 ve 1930’lu yıllarda ‘her keseye, her amaca uygun araç’ stratejisiyle gelişmesini sürdürdü. Alman Opel ve İngiliz Vauxhall’ın hisselerini 1920’li yıllarda alan ve araçlarını ABD dışında satmaya başlayan şirket, hızla gelişmeye başladı. Uzun bir süre sonra krize giren GM, Opel markasını gözden çıkardı. Uzun bir süre sonra GM, krize girdi ve ilk olarak Opel’i Magna ve Sberbank ortaklığına satma kararı verdi. Sonrasında bu karardan sürpriz bir şekilde vazgeçti. ABD’nin sembolü 100 yıllık otomotiv devi GM, krizle birlikte bu yılın başında 172,8 milyar dolarlık borcuna yenik düşerek, otomotivde tarihin en büyük iflas koruma başvurusuna imza atmıştı.

YÜZDE 100 YABANCI SERMAYE

General Motors’un 2000 yılının sonunda kapattığı Torbalı’daki üretim tesislerinin aslında kriz dolayısıyla kattı desek pek de yerinde olmaz. Yüzde 100 yabancı sermaye ile kurulan tesis, tam anlamıyla üretim yapmak değil, fiyat avantajları elde ederek parçaları lego gibi birleştirmekten ibaretti. Markanın Türkiye’de yatırım kararı aldığı dönemde ithal edilen yabancı araçlardan yüzde 50 gümrük vergisi alınıyordu. Eğer ki araç parçalı halde gelirse, montaj burada yapılırsa bu oran yüzde 20’ye düşüyordu.

ALMANYA’YA FRANSIZ MI KALACAK?

Satın almanın ardından gözler markanın Almanya’daki tesislerine çevrildi. PSA’nın 2,2 milyar euro vererek aldığı Opel’in en büyük fabrikaları Almanya’da bulunuyor. Bu alımla birlikte grubun buradaki tesislerini direkt olarak Fransa’ya taşıyacağı da konuşuluyor.

AVRUPA’NIN DEVLERİNDEN

PSA, Avrupa’nın en büyük 2’nci büyük otomobil üreticisidir. 1976 yılında Fransa’da kurulmuştur. İsmi Peugeot Societe Anonyme’nin kısaltmasıdır. Bünyesinde askeri araçlar üreten Panhard et Levassor’u da bulundurur. Grup 2016 yılında global satış adetini 3,2 milyona ulaştırdı.