TORBALI'NIN ILK MUTEAHHITI OLAN VE 4 BIN KONUT YAPAN YESILBAS

Ne çeken kullandim, ne senet! Torbali'da insaat sektörünü baslatan isim olarak bilinen Emin Yesilbas, ilk kez konustu.Ilçe nüfusunun 11 bin oldugu dönemde ilk binayi diken ve ardindan birçok resmi kurumu insa eden Yesilbas'in açiklamalari dikkat çekici. BU haftaki 'Pazartesi Sohbetleri'nin konugu Torbali için oldukça önemli ve degerli bir isim olan Emin Yesilbas. Haci Emin Yesilbas [&hellip]

TORBALI'NIN ILK MUTEAHHITI OLAN VE 4 BIN KONUT YAPAN YESILBAS

Ne çeken kullandim, ne senet!

Torbali’da insaat sektörünü baslatan isim olarak bilinen Emin Yesilbas, ilk kez konustu.Ilçe nüfusunun 11 bin oldugu dönemde ilk binayi diken ve ardindan birçok resmi kurumu insa eden Yesilbas’in açiklamalari dikkat çekici.

BU haftaki “Pazartesi Sohbetleri”nin konugu Torbali için oldukça önemli ve degerli bir isim olan Emin Yesilbas. Haci Emin Yesilbas Torbali’da insaat sektörünü baslatan isim olarak biliniyor. Insaat sektörünün kulaktan kulaga dolasan efsane isimlerinin en basinda kendisi yer aliyor. Basta Torbali olmaz üzere Antalya,Denizli,Mugla,Usak,Nazilli gibi il ve ilçelerden binlerce konut ve fabrika projesine imza atmis bir isim. Basina röportaj vermeyen Emin Yesilbas ile bir ilki gerçeklestirdik ve uzun bir röportaj yaptik. Torbali’nin geçmisini,insaat sektörünün nasil basladigini ve gelecegini konustuk. Degerli okuyucularin bu röportaji dikkatle okumasini tavsiye ederim. Simdi sözü Emin Yesilbas’a birakiyoruz.

Ne zaman oldu gelisiniz?

Yaklasik 40 sene oldu benim gelisim. Ilk 1974’te geldim. Geldigimizden beriinsaatin içindeyiz. Ben geldikten birkaç yil sonra kendim is yapmaya basladim. Ilk olarak çiftlik insaatlarina basladik. Daha sonra Torbali’nin ilk sitelerini insa ettik. Alparslan Sitesi, Alpkent Sitesi’nin bir bölümünü,Yildiz Sitesi çok daha sonralari Usak’ta 115 tane villa projesi,büyük fabrikalar yaptim. Gümüldür’de 116 tane villa, Torbali’dan Bodrum’a,Antalya’ya,Usak,Nazilli olmak üzere bütün civar bölgelerde insaatlar yaptik.Bir dönem yanimizda 120’den fazla kisi aktif olarak çalisiyordu. Simdilerde gevsettik isleri. Artik konut insaati yapmiyorum. 15 senedir biraktim. Konut insaatlarini oglum Ibrahim Yesilbas yapiyor ben sadece büyük fabrika insaatlariyla ve buradaki mermer isleriyle ugrasiyorum.

TORBALI’NIN NUFUSU 11.300’DU

Siz ilk geldiginizde Torbali nasil bir yerdi?

Ben Torbali’ya geldigimde nüfus 11. 300’dü. Torbali o zamanlar bir köydü. Torbali’da dogudan hiç kimse yoktu. 3 katli ev bile yoktu hepsi iki katliydi. Ilk üç katli binayi ben yaptim.

Ilk binayi siz mi diktiniz?

Geldigimde insaatla ilgilenen birkaç kisi vardi. Onlarin yaninda bir-iki yil çalistim ondan sonra kendim basladim. 1975’te insaata basladim. O zamandan beridir de sürekli çalisiyorum. Torbali Devlet Hastanesi’nin ilk binalarini isçiligini, hastanenin ikinci bölümünü, Torbali’nin Emniyet Müdürlügü binasini ben yaptim. Orman Fidanligindaki lojmanlari ben yaptim. Selçuk Askeri Subesi’ni yine biz yaptik.

12 EYLUL’DE TORBALI ASKERLIK SUBESINI YAPTIM

Nasil yaptiginiz? Sokaga çikma yasagi yok muydu?

Vardi. Biz tam insaata basladigimizda 12 Eylül olmustu. Bize o zaman bir geçis izni kâgidi verdiler. Bize çalismak serbestti. Yasak varken bile biz çalisiyorduk. Zaten yasak Torbali’da çok sürmedi. Uç-dört günde bitirdik.

Hangi sektörlerde yer aliyorsunuz?

Insaat,mermer,hafriyat sektörlerinde yer aliyoruz.

Mermer fabrikasini ne zaman kurdunuz?

1994’te ilk binamizi yaptik. O zaman kablo sektöründe hizmet veriliyordu. Zamanla kalan diger kisimlari yaptik. 60.000 m2 bir alandayiz. 22.000 m2 kapali alani var. Bir kismini kiraya veriyoruz. Diger kismini da kendimiz kullaniyoruz. Hem üretim yapiyoruz hem de satis.

Mermercilige nasil basladiniz? Nerden çikti bu düsünce?

Torbali’daki birçok mermer fabrikasini ben yapmistim. Haz Mermer,Mermersan,Eminoglu Mermer bunlari biz yaptik. Mugla’da çok mermer fabrikasini yaptim. Tüm bunlari yaparken kendimize de bir tane yapalim dedik ve mermercilige basladik.

4 BIN UZERINDE KONUT YAPTIK

Tahmin kaç konut yaptiniz?

Biz sadece Torbali’da degil Türkiye genelinde is yaptik. Antalya,Denizli,Usak,Mugla buralarda çalistik. Bugüne kadar 4’bine yakin konut yapmisizdir. Usak’ta iplik fabrikasi, battaniye fabrikasi. Sadece Torbali dersek yanlis olur. Hep büyük fabrikalar yaptik. Mugla’da çok fabrika yaptik.

BIR KURUS BILE KREDI KULLANMADIM

Bu kadar yildir ticaretin içindesiniz hiç battiniz mi? Ya da kriz dönemlerinde sikinti çektiniz mi?

Ben hayatimda bugüne kadar ne çek kullandim ne de senet kullandim. Bankalardan bir kurus bile kredi kullanmadim. Kesinlikle kullanmam. Italya’dan yeni bir makine aldim yaklasik 1 milyon 200 bin TL civari, parasini gönderdim makineyi aldim. Kepçe alinacakti parasini gönderdim aldim.

BEN KENDI PARAMLA IS YAPARIM

Ben kendi paramla is yaparim. Bu sene borçlanacagima parami biriktiririm o makineyi seneye alirim. Beton dökülecek diyorum ki paranizi 2,5 ay sonra verecegim,zamani geliyor veriyorum. Demir alinacak 1 ay sonra parasini verecegim diyorum veriyorum. Bankamatik hariç kredi karti bile kullanmam.

PARAM YOKSA KURU EKMEK YERIM

40 senedir önce basladim. Aldim,aldim bugünlere geldim. Ne battim ne de sikinti çektim. Ne kimsenin parasini batirdim ne de kimse de param kaldi. Nerede çalistiysam parami aldim. Kimse de param kalmamistir. Param yoksa ben kuru ekmek yerim.

KAZANDIGIMI GAYRIMENKULE YATIRDIM

Nasil bu kadar birikim yaptiniz? Hepsi çalisarak mi oldu?

Ben Torbali’da ne kazandiysam arsa aldim,tarla aldim hep yatirdim. Kazandigim üç kurusu hep gayrimenkule yatirdim. Gayrimenkule hep merakim vardi. Ev yaptim,arsa aldim,fabrika yaptim hep gayrimenkulle ugrastim. Suan bulundugumuz yer 60 dönüm yer, ozamanin parasiyla ben 20 bin-30 bin civari aldim. Bunlar yillar içinde degerlendi.Hep çalismayla zengin olmadik. Çalistigimizi gayrimenkule yatirdik,yatirdiklarimizda zamanla degerlendi. Torbali’da çok degerlendi. Kimse bilmiyordu böyle olacagini.

2014 YILINDA 420 BIN TL VERGI ÖDEDIM

Torbali’ya isçi olarak geldim. Ne kazandiysam çogunu Torbali’ya yatirdim. Bakin o kadar firma var. Ben on sene boyunca vergi ödemede hep ilk 10’da yer aldim. 2014 senesinde 420.000 TL vergi ödedik.

Siz biliyor muydunuz? Tahmin ediyor muydunuz?

Hayir. Ben de bilmiyordum. Ben gayrimenkule merakliydim. Tesadüfen oldu. Torbali’nin bu kadar gelisecegini bende bilmiyordum.

Torbali gibi gelisecek dediginiz yerler var mi?

Simdi Aliaga’nin gelecegi çok parlak. Torbali’dan daha parlak. Liman var,fabrikalar var. Organize sanayi var. Oranin yildizi parlayacak. Suanda yatirim yapan kisa zamanda faydasini görecektir.

Sizin gözünüzden baktigimizda Torbali nasil gelisme gösterdi?

Torbali bir sehir oldu. Çok göç aliyor. Fabrikalar çogaldi. Her yerden isçi geliyor. Torbali sanayi de daha da büyüyecek. Simdi Tire’den,Kemalpasa’dan isçiler geliyor. Isçiler bir süre sonra Torbali’ya yerlesim sagliyor. Tüm bunlar Torbali’nin avantajinadir.

Torbali gelisirken sorunlari da oluyor elbette.Sizce Torbali’nin sorunlarin nelerdir?

Torbali gelisiyor ama sehirlesmesi zayif kaliyor. Yollari dar, daha genis yollar açilmasi gerekiyor. Böyle giderse Torbali büyük bir köy olarak büyüyecek. Tamam, büyüyor diyoruz ama bir sehir gibi caddeleri yok, parklari yok, sosyal tesisler yok.

Türkiye’deki gelismeleri nasil degerlendiriyorsun?

Son dönemde Türkiye’de sürekli hareketlilik var. Çalkantili bir dönemden geçiyoruz. Çok fazla dis müdahale oldugu açikça belli oluyor. Ama geçecektir bu durum.

Türkiye sürekli insaatla büyüdü bu devam eder mi? Bunun zararlari yok mu?

Simdi mevcut hükümet bugüne kadar insaat sektörüne genis imkânlar sagladi,krediler açti, çok avantajlar sagladi sonunda insaat ile herkes kisa zamanda zengin oldu. Ama bundan sonra sanayiye yönelmek gerekiyor. Devlet sanayi ve ihracat agirlikli üretime tesvikleri arttirmali yoksa bu büyüme gerçek bir büyüme degil.

INSAAT ILE BUYUME OLMAZ

Insaat ile gelen büyüme sun’i yani yapay bir büyümedir. Uretim yapilip mal satilmasi gerekiyor. Ihracat agirlikli büyüme olmali.

2023 HEDEFLERI BÖYLE GIDERSE TUTMAZ

2023 hedefleri deniliyor.Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar,2014 yilinin ihracati 184 milyar dolar, bu sekilde gidersek bu hedefler tutmaz. Insaat ile bu hedefleri tutturamazsiniz. Uretime dayali ekonomi için hem devlet hem de bizler çok çalismaliyiz. Tabi biz söylüyoruz ama dis müdahaleler ve gelismeler Türkiye’yi çok etkiledi. Suriye’de, Rusya’da,Misir’da, Irak’ta olanlar ihracati düsürdü.Irak ile düzeldi ama bu düzelmenin devam etmesi gerekli.

Torbali’da konut mezari olur mu? Çünkü her yere insaat yapiliyor?

Türkiye’de bir çok yerde olur ama Torbali’da yakin zamanda konut mezari olmaz. Torbali’da niye olmaz çünkü fabrika sayisi çok ve açilan fabrika sayisi da artiyor. Isçi geliyor,göç aliyor. Ama bir Kusadasi’na bakin her yer bos. Yüzde 50’si bos Kusadasi’nda. Özellikle sahil sehirlerinde konut mezarlari olusuyor. Böyle daha fazla gidemez. Ona göre hareket edilmeli.

31 Mart’ta Torbali’da yerel yönetim degisikligi oldu? Siz yeni yönetimi nasil degerlendiriyorsunuz?

Biz yeni belediyeye seçimlerde destegimizi verdik. Simdiye kadar belediyecilik anlaminda çok bir sey görmedim. Ama zamanla olacagini düsünüyorum. Henüz konusmak için erken. Iyi niyetli bir belediye baskani var. Zamanla daha iyi isler olacaktir. Zaman tanimak lazim.

Yillarin getirdigi bir tecrübe var. Bu tecrübelerinize dayanarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Gençler sabirli olsun ve çalissin. Yaptigi isleri benimsesin. Hangi isi yapiyorlarsa yapsinlar severek ve benimseyerek yapsinlar. Bir de simdilerde bazi gençler diyor ki aylik ile çalisayim, maasim belli olsun, bana yeter. Bana göre bu dogru degil. Eger zengin olmak istiyorlarsa, eger millete,devlete faydali olmak istiyorlarsa kendiislerini yapsinlar. Ticaretle ugrassinlar. Aylik ile çalisarak kimse normal bir sekilde zengin olamaz. Hangi is olursa çalisirsan,büyütmeye ve gelistirmeye çabalarsan muvaffak olursun. Bu isin kurali böyledir.

 Gazetemizi okur musun? Nasil buluyorsunuz?

Ben her gün en az 3 gazete okurum. Gündemi takip ederim. Türkiye’de ne olmus, Torbali’da ne olmus hep ögrenmeye çalisirim. Torbali’da kendi görüsüme yakin oldugu için sizin gazeteyi okumak hosuma gidiyor. Ama Torbali’nin sorunlarina,eksiklerine gazetenizde yeterince yer verdiginizi düsünmüyorum. Ilçenin sorunlari desilmiyor. Torbali’da çok sorun var.

GAZETECIYSEN ELESTIRI YAPACAKSIN

Biliyorsunuz bu devir de her seyi rahat yazamiyorsunuz?

Valla gazetecilik böyle bir is. Gazeteciysen dogrulari,sorunlari yazacaksin. Elestiri olmadan gazetecilik olmaz. Bir gazetenin tarafi vardir,görüsü vardir ama taraftar olmamak lazim. Gazetecilik biraz ortada durarak yapilmasi gereken bir sey diye biliyorum.

Torbalililarailetmek istediginiz mesajinizvar mi?

Torbali ülkemizde örnek olacak yerlerden biri. Ben 40 seneden fazla buradayim. Kimse bana sen Dogulusun, sen Kürt’sün demedi. Torbali’nin yerli halki da göç alanlari da yillardir burada birliktelik içerisinde yasiyor. Torbali Dogu ve Güneydogu halkini kabullendi. Bir kaynasma saglandi. Böyle bir mozaik ortam kolay bulunmaz.

KIMSEDEN BIR AYRIMCILIK GÖRMEDIM

Bunca zamandir sürekli is aliyorum,çalisiyorum bir kere daha ayrimcilik görmedim. Torbali’da Türkiye’nin her tarafindan insan var ve birlikte yasiyor. Onun için Torbalililar bunun kiymetini bilsin. Bu birlik ve beraberligin hepimize çok faydasi olacak. Hep birlikte bunu koruyalim ve kimselerin bütünlügümüzü bozmalarina müsaade etmeyelim.