Torbalı'nın seçim karnesi

Son genel ve yerel seçimde AK Parti'nin birinci parti olduğu Torbalı'da CHP, MHP ve HDP de oldukça iddialı olduğu görülüyor. Torbalı'nın son genel ve yerel seçimlerine mercek tuttuk. TÜM Türkiye gibi Torbalı'da 7 Haziran genel seçimine kilitlendi. Partiler son düzlükte son hamleleri ile seçmenlerden destek aramak için sahada aktif bir şekildeçalışmalarını sürdürüyor. Pazar günü ilçede [&hellip]

Torbalı'nın seçim karnesi

Son genel ve yerel seçimde AK Parti’nin birinci parti olduğu Torbalı’da CHP, MHP ve HDP de oldukça iddialı olduğu görülüyor. Torbalı’nın son genel ve yerel seçimlerine mercek tuttuk.

TÜM Türkiye gibi Torbalı’da 7 Haziran genel seçimine kilitlendi. Partiler son düzlükte son hamleleri ile seçmenlerden destek aramak için sahada aktif bir şekildeçalışmalarını sürdürüyor. Pazar günü ilçede tam 106 bin 786 seçmen, 322 sandıkta oy kullanacak. Son genel ve yerel seçimde AK Parti’nin birinci parti olduğu ilçede CHP, MHP ve HDP de oldukça iddialı olduğu görülüyor. Sizin için son seçimlerde partilerin aldığı oy oranlarını derledik.

EN SON KİM ÖNDEYDİ?

Torbalı’nın şahit olduğu son seçim 2014 Ağustos’unda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. AK Parti’nin Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’nin Selahattin Demirtaş ile girdiği seçimde Torbalı’da Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 47.9 oy oranı ile birinci oldu. Tayyip Erdoğan’a ilçeden %40, Demirtaş’a yüzde 12 oy çıkmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti’nin son yerel seçimde yüzde 34’lerde olan oyunu yüzde 40’a çıkardığı görülmüştü.

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

AK Partili Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez tarafından yönetilen Torbalı’da partini oylarının her yıl belirli periyotta arttığı görülüyor. 2009 yerel seçiminde ilçede yüzde 38 oy alan AK Parti, Belediye Başkanlığını yüzde 49 oy alan CHP’li aday İsmail Uygur’a kaptırmıştı. Parti, 2014 yerel seçiminde ise 31 bin oy ile Belediye Başkanlığını kazandı. 2011 genel seçiminde de AK Parti ilçede birinci parti olmuştu. 30286 oy alan AK Parti yüzde 38’lik oy oranına ulaşmıştı. AK Parti seçime seçilecek sırada olmamasına rağmen Torbalılı Atilla Kaya’yı aday göstererek iddialı olmaya çalışıyor. Genel seçimlerde birinci olan AK Parti, Belediye’nin gücü ile iddiasını pekiştirmek istiyor.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

2004 ve 2009 yerel seçimlerinde Torbalı Belediye Başkanlığını kazanarak büyük bir ivme yakalayan Cumhuriyet Halk Partisi 2014 yerel seçiminde Belediye’yi AK Parti’ye kaptırdı. Aynı şekilde son genel seçimde de CHP% 36 oyla Torbalı’da 2. parti oldu. 7 Haziran seçimlerinde Torbalı’dan bir milletvekili adayı gösterilmemesi en büyük dezavantajı olan CHP Teşkilatı, tüm gücüyle yeniden ilçede birinci parti olmak için çabalıyor. Eski Belediye Başkanı İsmail Uygur’un İlçe Başkanlığı’na getirilmesi ile diri bir görüntü sergilemeye çalışan teşkilatın en büyük hedefi, ilçede birinci parti unvanını AKP Parti’den geri alabilmek.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

Son 5 yıldır İlçe Başkanı Yurdadoğ Mutlu ile oldukça toparlanmış ve diri bir görüntü sergileyen MHP’nin bu yükselişi oy oranlarına da yansımış görünüyor. CHP’den kopan ulusalcıların da desteğini aldığı görülen MHP, 2014yerel seçiminde ilçede 14 bin 198oy alarak, yüzde 15 lik bir oy dilimine sahip olmuştu. Partinin son genel seçimdeki, yani 2011’deki oy oranı ise ilçede 12.3’le 3.partilikti. 7 Haziran öncesi Torbalılı genç milletvekili adayı Halit Dalgıç ile büyük bir ivme yakalan MHP, sahada da oldukça aktif bir görüntü sergiliyor.

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

Türkiye’de barajı aşıp aşmayacağı merak ve tartışma konusu olan HDP’nin ilçede oy grafiği de oldukça inişli-çıkışlı. En son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Torbalı’da yüzde 12 oy alan HDP, daha önce 2014 yerel seçiminde yüzde 6.4 oy alabilmişti. 2011 genel seçiminde ise desteklediği bağımsız aday yüzde 7 oya ulaşmıştı. 2009 yerel seçiminde ise yüzde 6,4’lük oy oranı ile DTP ilçede üçüncü parti olmuştu. Parti’nin en büyük kozu Atatürk Mahallesi olarak görülmesine rağmen bu mahallede son 4 seçimdir AK Parti’nin birinci çıkması HDP’de büyük bir handikap olarak görülüyor.