TORBALI'YA BİR HANÇER DAHA!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Torbalı'nın sit alanına yakın bir yerde kalker ocağı alanının genişletilmesine izin verdi Menderes'in Karakuyu Mahallesi Uyuzdere Mevkii'nde 2012 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan aldığı izinle çalışmalarına başlayan Delen Enerji'ye ait kalker ocağının kapasitesinin arttırılmasına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan onay çıktı. 30 Haziran tarihinde toplanan Bakanlık [&hellip]

TORBALI'YA BİR HANÇER DAHA!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Torbalı’nın sit alanına yakın bir yerde kalker ocağı alanının genişletilmesine izin verdi

Menderes’in Karakuyu Mahallesi Uyuzdere Mevkii’nde 2012 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle çalışmalarına başlayan Delen Enerji’ye ait kalker ocağının kapasitesinin arttırılmasına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay çıktı. 30 Haziran tarihinde toplanan Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) projenin tanıtım dosyasının son şeklini vererek ilan etti. Bakanlığın kararı ile vatandaşlar 10 gün içinde itirazlarını sunabilecekler. Kalker ocağının 17,84 hektar olan ÇED alanı genişletilerek 29,11 hektara çıkarılacak. Yine başvuru kapsamında mevcut durumda yıllık kapasitesi 239 bin 40 ton olan kalker ocağının kapasitesinin 2 buçuk milyon ton yükselecek. Ayrıca 2 milyon kapasiteye çıkarılacak olan kırma-eleme tesisinin yanı sıra 500 bin ton kapasiteli yıkama tesisi de kurulacak. ÇED alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazilerinin üzerinde kalıyor. ÇED alanına en yakın mesafe olan 2 kilometre uzaklıktaki Torbalı’nın Özbey Mahallesi’nde bir konut yer alırken 670 metre, 780 metre uzaklıkta hayvan barınakları mevcut.

AYDA 9 PATLATMA

Proje kapsamında kalkerin dinamit patlatma yöntemiyle açığa çıkarılacak. Ruhsat sahasında ayda 9 adet yılda ise 108 adet dinamit patlatma işlemi uygulanacak. Her bir patlatma işlemi sırasında 83 noktada dinamit ateşlenecek. Her bir atımda 3 bin 403 kg ANFO, 83 kg dinamit kullanılacak. Kapasite artışının hayata geçmesi durumunda saatte 103 kilogramdan fazla toz havaya karışacak. Öte yandan bölge halkı projeye karşı çıkıyor. 7 Ocak 2020 tarihinde Karakuyu Köy Kahvesi’nde yapılan ÇED toplantısı sırasında kahve önünde bir araya gelen vatandaşlar projeye dair itirazlarını protesto ile dile getirmişti.

İKİ ARKEOLOJİK SİTE KOMŞU!

Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise arkeolojik SİT bölgelerine olan uzaklığı. Proje dosyasında yer alan bilgilere ÇED alanının 350 metre kuzeybatısında Uyuzdere Vadisi’ndeki arkeolojik SİT alanı ve bin 850 metre doğusunda ise Metropolis Antik Kenti bulunuyor. Proje dosyasında dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik alanlara zarar vermeyeceği ileri sürülüyor.

METROPOLİS ANTİK KENTİ İLE BAĞLANTILI

Metropolis Antik Kenti ile Uyuzdere Vadisi’ndeki arkeolojik SİT alanı arasında bir bağlantı bulunuyor. Bu arkeolojik SİT alanındaki mağaralardan bazıları Metropolis Antik Kenti zamanında ‘Ana Tanrıça’ (daha bilinen adıyla Kybele) tapınma merkezi olarak kullanılıyordu. Metropolis Kazı Araştırmaları’nın resmi internet sayfasında Uyuzdere Vadisi’ndeki mağaralarla ilgili “Antik Gallesion (Alaman) Dağı, Uyuzdere Mevkiinde yer alan ve Ana Tanrıça ile bağlantılı olduğu anlaşılan kült mağaraları ile kent yazıtlarında görülen “Meter Gallesion, Gallesion Dağı Tanrıçası” ifadelerine dayanarak “Metropolis” adının “Ana Tanrıça Kenti” anlamına geldiği kabul edilmekte. Nitekim kent ve kült mağaralarındaki araştırmalarda ortaya çıkarılan çok sayıdaki Ana Tanrıça’ya adanmış terracotta (pişmiş toprak) figürün buluntuları bu savı desteklemektedir.” ifadeleri yer alıyor. Mağaralar Helenistik Dönem ile Roma Dönemi’nde aktif olarak kullanılmış.