Torbali’ya sarki yazdi
40 yil TRT’de görev yapan ve Torbali’da bir dönem düzenlenen Güz Senlikleri’nin unutulmaz simasiolan Ahmet Günday, ilçeye yerlesti ve Torbali’nin sarkisini yapip siirini yazarak bir ilke imza atti. TORBALI’DA dönemin Belediye Baskani Ertan Unver zamaninda düzenlenen Güz Senlikleri’nde Hüner Coskuner, Ugur Mumcu, Ataol Behramoglu, Sadan Gökovali gibi ünlü isimlerle ayni sahneyi paylasan ‘Torbali’nin enistesi’ lakapli [&hellip]
40 yil TRT’de görev yapan ve Torbali’da bir dönem düzenlenen Güz Senlikleri’nin unutulmaz simasiolan Ahmet Günday, ilçeye yerlesti ve Torbali’nin sarkisini yapip siirini yazarak bir ilke imza atti.
TORBALI’DA dönemin Belediye Baskani Ertan Unver zamaninda düzenlenen Güz Senlikleri’nde Hüner Coskuner, Ugur Mumcu, Ataol Behramoglu, Sadan Gökovali gibi ünlü isimlerle ayni sahneyi paylasan ‘Torbali’nin enistesi’ lakapli Ahmet Günday, Torbali’nin sarkisini yazdi. 2 yil önce Torbali’ya yerlesen Günday, bu süre zarfinda ilçenin bir sarkisinin olmadigini ögrenince hemen ise koyuldu. Unlü sanatçi, geceli gündüzlü 15 gün süren çalismanin ardindan ‘Torbali’nin Pazari’ adli bir sarki yazdi. Ödemis’in dahi 20 sarkisinin bulundugunu belirten Ahmet Günday, “Torbali’nin sarkisinin olmadigini ögrenince çok üzüldüm. Çünkü burasi çok güzel bir ilçe. Hemen ise koyuldum ve Torbali’ya bir sarki yazdim” diye konustu.
FESTIVALLERE KATILDI
MUZIK yasamina ilkokulda türkü söyleyerek baslayan Ahmet Günday, ortaokulda mandolin ve baglamaya merak saldi. Askeri Hava Lisesi’nde egitim alirken THM korosu kurarak müzik çalismalarina devam eden Günday’in ilk ustalari da köyünde saz çalan kisilerdi. Onlari dinleyerek kulaktan dolma ezgilerle halk müziginin içine girmeyi basaran Günday, 1966 yilinda Izmir Radyosu’nun sinavlarini kazanarak Türk Halk Müzigi’nde profesyonellige adim atti. Yasadigi köyde müzikle ilgilenen kisilerin hor görülmemesi ve müzik icra eden kisilerin halkin takdir ettigi insanlar olmasindan yola çikarak türkülere merak salan Günday, “Sanatçi bayrak gibidir, leke götürmez. Sanatçi olmak, hareketinden giyimine ve ayakkabi boyasina kadar çok dikkat ve özen gerektirir” dedi. 8 kez yurtdisindaki festivallere katilan ve Ingiltere’de katildigi yarismada dünya üçüncülügü elde eden Günday, sanat yasami boyunca da yüzlerce ögrenci yetistirdi.
15 GUNDE YAZDI
ESI Sükran Günday Torbalili olan usta sanatçi, yillar sonra Torbali’da yasamaya karar verdi. Fethiye’de bir turistik otel sahibi olan Günday, ilçeye yerlesme konusunda sorun yasamadiklarini belirterek, bundan sonra bestelerini ve derlemelerini Torbali’da sürdürecegini ifade etti. Günday, ilçenin sarkisinin olmadigini ögrenince ise koyuldu. 15 gün süren çalismanin ardindan ilçenin ilk sarkisini besteledigini belirten Günday, “100 kere yazip degistirdim ve sonunda güzel bir sarki ortaya çikardim. Türkiye’de 10 bin tane derlenmis Türk Halk Müzigi eseri var ama Torbali’nin yok. Bu sarkiyi TRT Denetleme Kurulu’na gönderecegim. Uygun görülürse, sanatçilar tarafindan radyoda seslendirilecek” dedi.
AHMET GUNDAY KIMDIR
1944 yilinda Fethiye’de dogdu. Nazilli Ögretmen Okulu ve Izmir Egitim Enstitüsü Müzik Bölümü mezunu olan Günday, 5 yil ögretmenlik yapti. 1970 yilinda TRT Izmir Radyosu sinavlarini kazanarak Türk Halk Müzigi sanatçisi olan Ahmet Günday, yurtiçi ve disinda birçok festivallere katildi. 1984’te Ingiltere’de Halk Müzigi Solo Yarismasi’nda dünya 3’üncüsü oldu. Italya, Sicilya, Almanya, Fransa, Cezayir ve Kibris’ta birçok konser verdi. 10 yil Ege Universitesi Konservatuari’nda ögretim görevlisi olarak çalisti. 10 yil TRT’de Koro Sefi olarak görev yapti. Günday’in 100 civarinda derlemesi, 3 kitabi, 5 plagi ve 2 de albümü bulunuyor. Günday, evli, iki çocuk ve iki torun sahibi. Günday artik Torbali’da yasayacak.
ISTE O SARKININ SÖZLERI
TORBALI’NIN PAZARI
Torbali’nin pazari
Persembedir persembe
Artist gibi kizlari
Yanaklari gül pembe
Ey Torbali Torbali
Oldum sana sevdali
Ben kendimi kaybettim
Torbalili olali
Metropolis ilçenin
Tarihi bir kentidir.
Çamlik ve Beyaz Kafe
En önemli semtidir
Her etnikten insan var
Torbali bir mozaik
Uyardir bu insanlar
Atatürkçü ve laik
Orman Fidanligiyla
Torbali gurumuz
Çaliskan baskaniyla
Torbali onurumuz
Sanat Müzigi korosu
Duygulari sok eder
Halk Müzigi korosu
Kederleri yok eder
Çok defa gelip geçtim
Içinden Ey Torbali
Alpkent’ine yerlestim
Simdi ey Torbali
Günday geldim gidersem
Ey Torbali elveda
Eksilmesin üstünden
Torbali’nin hos seda.