Tutumlu Usta arilara polen tuzagi kuruyor
Atatürk Sanayi Sitesi’nde bulunan Tutumlu Usta Hazir Mutfak, raf sistemleri alanina da el atti. Tutumlu Usta, marangoz atölyesinde ari kovani yapiyor. ARICILIK tarihin en eski mesleklerinden birisi. Ekolojik sistemde çok önemli bir yer tutan arilarin ürettigi bal, polen gibi ürünler de insanlik için en önemli besin kaynaklari arasinda yer aliyor. Türkiye’nin dört bir yaninda aricilik [&hellip]
Atatürk Sanayi Sitesi’nde bulunan Tutumlu Usta Hazir Mutfak, raf sistemleri alanina da el atti. Tutumlu Usta, marangoz atölyesinde ari kovani yapiyor.
ARICILIK tarihin en eski mesleklerinden birisi. Ekolojik sistemde çok önemli bir yer tutan arilarin ürettigi bal, polen gibi ürünler de insanlik için en önemli besin kaynaklari arasinda yer aliyor. Türkiye’nin dört bir yaninda aricilik faaliyeti bütün hiziyla devam ediyor. Aricilarin arilardan sonraki en büyük sermayesi ise ari kovanlari. 3 yil önce Tutumlu Usta’da ari kovani yapmaya baslayan Durmus Tutumlu ve Bilal Usta, bu yil isi biraz daha ileriye götürerek, kovanlari polen tuzakli olarak imal etmeye basladi. Bu yil toplam 400 adet polen tuzakli kovan üreten ustalar, bu kovanlarin 300’ünü Kütahya’dan aldiklari siparis üzerine yapti.
ARICILAR POLEN KOVANLARINI TERCIH EDIYOR
DAHA önce pek çok önemli magazada raf sistemleri kuran, evlere mutfak dogramalari yapan Tutumlu Usta, kovan yapiminda da kendisini kanitladi. El isçiliginin büyük önem tasidigi kovan imalini basariyla yerine getiren ustalar, hem ilçeye hem de çevre illere kovan yapiyor. Bu yil polen tuzakli kovan yapimina basladiklarini söyleyen Durmus Tutumlu: “Polen tuzakli kovanlar, aricilardan daha çok ragbet görüyor. Kovanin girisine yapilan bir sistem ve altina eklenen bir kasa sayesinde, arilarin polenleri de toplanabiliyor” dedi.
MALZEMEYI KÖYCEGIZ’DEN GETIRTTI
POLEN tuzakli kovan yapiminin, normal kovanlara göre daha mesakkatli olduguna dikkat çeken Tutumlu: “Isçilik bu tip kovanlarda daha çok ön plana çikiyor. Tuzak kismini ayarlamak için hem ekstra mesai harciyoruz hem de ekstra malzeme kullaniyoruz. 120 kovanin yapimi bir ayimizi aldi” dedi. Kovanlarda kullanilan agacin da önemli oldugunu belirten Durmus Tutumlu: “Kovanlar sürekli açik alanda. Yagmur, rüzgar, toz, günes gibi etkenlerden dolayi çogu zaman ömürleri kisa kaliyor ve 5 yildan uzun süre kullanilamiyor. Biz kovanlarimizi Köycegiz’den getirdigimiz çam agaçlariyla imal ediyoruz. Imalinde çirali çamin kullanilmasi, kovanin ömrünü uzatiyor” dedi.