TUTUN GEÇIM KAYNAGIMIZ

Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Baskani Mahmut Özgener, düzenledigi basin açiklamasi ile tütün çiftçilerinin 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladi. Açiklamada ayrica yaklasik 350 bin kisinin geçimini tütüncülükten sagladigini vurguladi   Türkiye'de yaklasik 350 bin kisinin geçim kaynagi olan tütün tarimi, yilda yaklasik 450 milyon dolar ihracat getirisi sagliyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yasini kutlayacagimiz 2023 yilinda, dünyanin [&hellip]

TUTUN GEÇIM KAYNAGIMIZ

Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Baskani Mahmut Özgener, düzenledigi basin açiklamasi ile tütün çiftçilerinin 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladi. Açiklamada ayrica yaklasik 350 bin kisinin geçimini tütüncülükten sagladigini vurguladi

 

Türkiye’de yaklasik 350 bin kisinin geçim kaynagi olan tütün tarimi, yilda yaklasik 450 milyon dolar ihracat getirisi sagliyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yasini kutlayacagimiz 2023 yilinda, dünyanin ilk bes tarim ülkesi arasinda yer almayi hedefleyen Türkiye için, oryantal tütün, bu hedefe ulasmasina katkida bulunacak en önemli tarimsal ürünlerden biridir. Basin açiklamasi düzenleyen Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Baskani Mahmut Özgener, Türkiye’de yaklasik 85 bin tütün çiftçisinin bulundugunu belirten Özgener, yaklasik 350 bin kisinin geçimini tütüncülükten sagladigini vurguladi.

DUNYADA ILK SIRADAYIZ

Uretilen tütünün büyük kisminin ihraç edildigini dile getiren Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Baskani, tütün tarimi ve ihracatina iliskin su verileri paylasti: “Türkiye, oryantal tütün üretiminde dünyada 1. sirada yer almaktadir. Ayni zamanda dünyada en fazla tütün ihracati gerçeklestiren ilk 10 ülke arasindayiz. Bugün Türkiye, 48 ülkeye tütün ihraç ediyor. 2013 yilinda tütün ihracati yaklasik 450 milyon dolar seviyelerindedir. Bu rakamlari korumak ve daha yukarilara tasimak, 2023 Türkiye Ihracat hedeflerimize ulasmak için çok önemli” ifadelerini kullandi. Açiklamada, Türkiye’de yaklasik 85 bin tütün çiftçisinin bulundugunu belirten Özgener, yaklasik 350 bin kisinin geçimini tütüncülükten sagladigini vurguladi.

KURESEL REKABETÇILIGI KORUMA

Türk tütününün küresel rekabetçiliginin korunmasi gerektigine vurgu yapan Özgener, sözlerini söyle tamamladi: “Yüzbinlerce çiftçinin geçim kaynagi ve milyonlarca dolar ihracat getirisi olan tütün tarimi sosyo-ekonomik açidan da büyük öneme sahiptir. Bu baglamda, Tarim Bakanligi’mizin da büyük takipçisi ve destekçisi oldugu bilinen ‘iyi tarim uygulamalarini’ tütün tariminda da yayginlastirmaya gayret göstermeliyiz. Böylece, oryantal Türk tütününün global pazarda rekabetçiligi artacak; ihracata ve istihdama verdigi destek büyüyecektir. Tütün Kontrolü Taraflar Konferansinda, özellikle tütün yetistirmeyen ülkelerin gündeme tasidigi, üretime getirilmek istenen dayanaksiz yasak ve sinirlama önerilerine karsi, Türk tütüncüsünü ve tütün ihracatimizi korumak hepimizin ulusal görevidir.”