Tuvaller bos kaldi
'Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmustur' sözü ilçemiz için söylenmesi gereken en güzel sözlerden bir tanesi olsa gerek. Ilçedeki ressamlarin yaptigi eserler ya evlerinin bir odasinda, ya da atölyelerinde dört duvar arasinda sanat severleri bekliyor. SANATSAL yönden eksikligi sürekli tartisilan Torbali'da, hep yolunda gitmeyen bir seyler var oldugu iddia edilir. Bu iddialar [&hellip]
“Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmustur” sözü ilçemiz için söylenmesi gereken en güzel sözlerden bir tanesi olsa gerek. Ilçedeki ressamlarin yaptigi eserler ya evlerinin bir odasinda, ya da atölyelerinde dört duvar arasinda sanat severleri bekliyor.
SANATSAL yönden eksikligi sürekli tartisilan Torbali’da, hep yolunda gitmeyen bir seyler var oldugu iddia edilir. Bu iddialar kimi zaman belediyenin sanata deger vermedigi yönünde olur kimi zaman ise sanat eserlerinin sergilenip insanlara sunulacak yerlerin bulunmamasiyla iliskilendirilir. Ilçede sanata gönül veren birçok isim, hem ilgisizlikten hem de eserlerini insanlara sunabilecekleri olanaklarin saglanamamasi açisindan kendi iç dünyalarina çekilmis durumdalar. Bu isimlerden bir tanesi Görsel Sanatlar Ögretmeni Sinan Timriç, bir digeri ise Hakan Gökmen Akinci. Alaninda çok basarili islere imza atan bu iki basarili ressamin tuvalleri simdilerde dört duvar arasinda kendi evlerinde duruyor. “Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmustur” sözü ilçemiz için söylenmesi gereken en güzel sözlerden bir tanesi olsa gerek. Tarihi bagrinda barindiran Torbali bunun yani sira birçok yerel sanatçi ve yetenekli insanlari da barindiriyor. Bu durum o kadar belirgindir ki ilçede bulunan yerel tarihçiler bile sanata asik olan insanlarin hayatlarini yaptigi eserleri belgesellestirerek, kent arsivine sunuyor
3000 BIN ESERE IMZA ATTI
GÖRSEL Sanatlar Ögretmeni olan Sinan Timriç, çocuklugundan bu yana resim yapiyor. Sanata olan askini ve tutkusunu hiç bir seyle ifade edemeyecegini belirten Timriç, simdiye kadar 3000’nin üzerinde esere imza atti. Okul saatleri disinda mütevazi bir resim atölyesine meslegi üzerine eserler yapan genç ögretmen, Çiçek Pasaji’ndaki atölyesinde sanatini icra ettiriyor. Timriç, kara kalem, portre çizimler, yagli boya portreler, sulu boya resim çalismalari ve akritlik çalismalar yapiyor. Resim yapmanin kendisi için ekmek ve su kadar önemli oldugunu söyleyen basarili ressamin eserlerini ise pek bilen yok. Ilçenin her yerinde sanatin bir kolu olmasinin gerekli oldugunu ifade eden Sinan Timriç, bu yönüyle Torbali’da büyük bir eksikligin oldugunu belirtti.
ESERLERINDE EMEKÇILERI ISLIYOR
BIR diger sanatçi ise Hakan Gökmen Akinci; eserleriyle 19 tane karma resim sergisine katilan Akinci, ayrica 5 tane kisisel resim sergisi açti. Ilk sergisini 1990 yilindan Izmir’de Çetin Emeç Resim Salonunda karma bir resim sergisinde açan Akinci, daha sonra Selçuk Efes Resim ve Heykel Müzesinde uluslararasi resim salonunda eserlerini sergiledi. Torbali’da Cumhuriyet Ilkögretim Okulu, Halk Kütüphanesi, Kafe Teras ve Torbali Sanayi Fuarinda sergiler açti. Ressam Akinci, genelde doga, çocuk, analar, yöresel gelenekler, folklorik resimleri yapiyor. Kendisini emekçi ve isçi olarak nitelendiren Akinci, çalismalarinda agirlikli olarak emekçilerin içinde bulundugu hayat sartlarina yer veriyor. Yagli boya, guaj, suluboya, pastel, akrilik, bakir dövme, tahta oyma, yakma, heykel, alçi rölyef resimleri yapan Akinci’da bu eserleri maalesef evinin bir odasinda biriktiriyor. Bir ara Teras Kafe’nin altinda resim atölyesi bulunan Hakan Gökmen Akinci ilgisizlikten dolayi burayi kapatti. Yaptigi resimleri burada sergileyen Akinci, ilgi olmamasindan ve masraflari karsilayamamasindan dolayi atölyenin kapisina kilit vurarak malzemelerini evine tasidi. Barisyapi Sitesi’ndeki evinin 5 metrekarelik mutfaginda çalismasini sürdüren Akinci, bu eserlerini dost ve yakinlarina çogu zaman hediye ediyor.