'UKOME kendi yönetmeliğine uysun'

Torbalı'nın yıllardır çözüme kavuşamayan minibüsçüler kooperatifleri düğümüne ilişkin bir açıklama da S.S. Yedi Eylül Torbalı Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halil Öztürk'ten geldi.  

'UKOME kendi yönetmeliğine uysun'

 

Torbalı’nın yıllardır çözüme kavuşamayan minibüsçüler kooperatifi düğümüne ilişkin geçtiğimiz günlerde gazetemizin manşetten verdiği “Eylemlerine devam edecekler” haberinin üzerine bir açıklama da S.S. Yedi Eylül Torbalı Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halil Öztürk’ten geldi. Yıllardır süre gelen bu probleminin temel kaynağının Büyükşehir ve UKOME olduğunun altını çizen Öztürk, sorunun UKOME’nin kendi yönetmeliğine uygun davranmaması olduğunu söyledi. Öztürk, bu meselenin ilk olarak 24 Aralık 2003 tarihinde ortaya çıktığını o günden bu büyüyerek ve şu anki halini aldığını iddia etti.

 

“BİRİLERİ RANT SAĞLAMASA ÇÖZÜLÜRDÜ”

Torbalı ile mahallelerinin ulaşımını sağlayan dolmuşçu esnafının bağlı bulunduğu S.S. Yedi Eylül Torbalı Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halil Öztürk, “Rahmetli belediye başkanımız İsmail Uygur’un da altında imzası bulunan 2019/165 sayılı 27 sayfalık bir UKOME yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe uyulması durumunda ortada bir sorun kalmayacak iken UKOME topu mahkemeye, mahkeme de UKOME’ye atıyor. Sonuç olarak mağdur olan Torbalı halkı ve minibüsçü esnafı oluyor. Bu meselenin çözümünün bu kadar basit olmasına rağmen, bu kadar karmaşık hale getirilmesinin tek bir mantıklı açıklaması olabilir, o da birileri buradan bir ekmek yediği için bu meselenin çözümün engel oluyor.” açıklamasında bulundu.

 

“ŞEHİR İÇİ TAŞIMACILIĞI YETKİSİ BİZE AİT AMA…”

Açıklamalarına devam eden Öztürk, bizim araçlarımızın ruhsatlarında ‘Torbalı ve Köyleri Ticari’ ibaresi bulunur. Bu da şehir içi taşımacılığının yetkisinin bize verilmiş olduğunun ispatıdır. Gel gelelim ki bizim arabalarımız şehir içine giremiyor. İlçenin kenarından kıyısından dolaşarak ilçe garajına giriş yapıyoruz, dönüş seferinde ise yine aynı şekil kenardan kıyıdan dolaşarak yolcuları mahallelere götürüyoruz. Güzergahımızın düzenlenmesine ilişkin 15 mahalle muhtarı bir araya gelerek Büyükşehir’e dilekçe verdi. UKOME’den gelen cevap yazısında 713, 714 ve 715 hatlı ESHOT otobüslerinin bu ihtiyacı karşıladığı söylendi. Bunun üzerine bu defa 19 muhtar bir araya gelerek bunun doğru olmadığını anlatan bir itiraz dilekçesi yazdı. Bu dilekçede ayrıca UKOME’ye Danıştay 13. Daire’nin 2014/956 esas No’lu kararı hatırlatıldı. Şimdilik ona gelen bir cevap olmadı.” şeklinde konuştu.

 

“HAYBEYE DOLANIP BOŞA YORULUYORUZ”

Şehir içi taşımacılığı yapma yetkisine sahip tek kooperatif olmalarına rağmen şehir içine giremediklerinin altını çizen Öztürk, “UKOME’ye verilen ilk dilekçede bunu dile getirdik. İnsanlar mahallelerden çıkıp hastaneye, postaneye, bankalara, kamu kurum ve kurulularına tek araçla gidebilmek istiyor. Ancak erili koşulda bu mümkün değil. Şu anda bizim yaptığımız seferler haybeye dolanıp boşa yorulmak dışında bir şey değil. 52 aracın bağlı olduğu kooperatifimizin durumunu en net bu deyim açıklıyor. Bunu yapabilmeleri için iki araç kullanmak zorundalar. Bu da zaman ve parasal kayba neden oluyor. ESHOT otobüsleri bu görevi görüyor iddiasında bulunuyorlar bu doğru olmamakla birlikte o otobüslerin tek seferde kestiği 3 lira 80 kuruş ile biz neredeyse hem getirip hem geri götürüyoruz yolcularımızı.” dedi.           Sinan TEKDEMİR