Üniversite mezunu değil, kaynakçı istiyoruz!

Torbalı sanayisinde en çok ihtiyaç hissedilen mesleklerin başında kaynakçılık ve CNC operatörlüğü geliyor. Yeterli kayıt olmadığı için Meslek Lisesi'nin Metal Teknoloji Bölümü kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Duruma isyan eden TTO Başkanı Olgun ailelere çağrıda bulundu.

Üniversite mezunu değil, kaynakçı istiyoruz!

800’ü aşkın kuruluşun bulunduğu Torbalı sanayisinin kalifiye eleman ihtiyacını büyük oranda karşılayan Torbalı Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi’nin 2016-2017 yılı için kayıtlar tüm hızıyla devam ediyor. Sanayinin en çok istihdam ettiği bölümlerin başında gelen Metal Teknolojileri bölümünde ilçede bu yıl büyük bir fiyasko yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 55 öğrencinin kayıt yaptırarak iki sınıf açtırdığı Metal Teknolojileri bölümüne bu yıl sadece 6 kişi başvurdu.  Bölümde 10. sınıfta derslik açılması için ise bu bölüme 8 kişinin kayıt yaptırması gerekiyor. İki kişinin daha kayıt olmaması durumunda ise bu bölüm açılamayacak. İlçedeki fabrikalarda en çok kaynakçı ve CNC operatörüne ihtiyaç olduğunu ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun duruma isyan etti. İlçedeki sanayi kuruluşlarının büyük bir bölümünün metal alanında hizmet verdiğini belirten Olgun, velilere “Çocuklarınızı EML’ye gönderin, Metal Teknolojileri bölümü kapanmasın. Bize üniversite mezunu değil, kaynakçı başta olmak üzere ara eleman lazım” çağrısı yaptı

REKORTMEN İLÇE KAYNAKÇI BULAMIYOR

1982 yılında ilçede eğitim vermeye başlayan bölüm,sanayisi sayesinde ihracatta 61 ili sollayan, vergide 77 ili geride bırakan Torbalı sanayisine bugüne kadar binlerce kalifiye eleman yetiştirdi. Son yıllarda sanayinin zirve yapmasıyla önemi daha da artan bölümde bu yıl kayıt seviyesinin dibe inmesi hayal kırıklığına neden oldu. Çelik konstrüksiyon, kaynakçılık ve metal doğrama dallarına sahip olan bu bölümden mezun olanlar sanayide kalifiye eleman olarak görev alıyor. Buradan mezun olan öğrencilerin 1800-2200 TL maaşla işe alındığını belirten Olgun, “Sanayimizin bu bölümünü bitiren öğrencilere ihtiyacı var. Üniversiteyi bitirip işsizlikle mücadele eden yüzbinlerce gencimiz varken, gençlerimiz ayaklarına gelen bu şansı geri tepiyor. Burada ailelerin de payı var. Herkes çocuğunu öğretmen, doktor, mühendis olarak görmek istiyor. Ancak bu ülkenin bunlar kadar, kaynakçıya da doğramacıya da ihtiyacı var” dedi.

ARA ELEMAN LAZIM

Torbalı sanayisinin önemli bir bölümünü araç üstü ekipmanlar, gezer vinç, demir-çelik büküm, mermer, polimer, tarım makinaları, oto yedek parça ve metal sanayi gibi alanlarda ciddi derecede kaynakçı ve CNC operatörüne ihtiyaç var.  Sanayinin meslek liselerindeki bu öğrencilere ihtiyacı olduğunu belirten Olgun, “Metal Teknolojisi alanı fiziksel olarak zorlu bir alan olmasına rağmen piyasada en çok aranan elemanı yetiştiren bölümdür. Bölümünde yeterli düzeyde mezun olmuş öğrencilerin büyük çoğunluğu işletmelerde beceri eğitimi aldıktan sonra piyasanın üzerinde ücretler alarak çalışma hayatına devam ediyor.Her günyüzlerce genç iş içini kapımı çalıyor. Herkes üniversite mezunu. Ama bize kaynakçı, CNC operatörü başta olmak üzere ara eleman lazım” dedi.