Universiteliler Torbali’yi tasarlayacak

2 hafta boyunca Torbali’nin altini üstüne getirecek olan ögrenciler, ardindan da 1 aylik süre boyunca yaptiklari bu çalismalari pafta ve kitap haline dönüstürecek DOKUZ Eylül Universitesi Mimarlik Fakültesi Sehir ve Bölge Planlama Bölümü ögrencileri, dün ilçeye geldi. Kentsel Arastirma Staji kapsaminda ilçeye gelen üniversiteli ögrenciler, Torbali’yi yeniden tasarlayacak. 2 hafta boyunca Torbali’nin her bölgesini inceleyecek [&hellip]

Universiteliler Torbali’yi tasarlayacak

2 hafta boyunca Torbali’nin altini üstüne getirecek olan ögrenciler, ardindan da 1 aylik süre boyunca yaptiklari bu çalismalari pafta ve kitap haline dönüstürecek

DOKUZ Eylül Universitesi Mimarlik Fakültesi Sehir ve Bölge Planlama Bölümü ögrencileri, dün ilçeye geldi. Kentsel Arastirma Staji kapsaminda ilçeye gelen üniversiteli ögrenciler, Torbali’yi yeniden tasarlayacak. 2 hafta boyunca Torbali’nin her bölgesini inceleyecek olan 44 ögrenci, ardindan da sene boyunca bu incelemeler sonucunda Nazim ve Uygulama Plani hazirlayacak. Ilçede yapilacak olan bu plan çalismasi ilk kez gerçeklestirilecek.

EN ÇOK GELISEN ILÇEDE STAJ YAPILACAK

UNIVERSITE 2. sinifi tamamlayan 44 ögrenci, bölümün ögretim görevlilerinden Yard. Doç. Dr. Neslihan Karatas ve Dr. Neriman Yörür ile birlikte ilçedeki çalismalarin startini verdi. Kentsel Arastirma Staji tam 1,5 ay boyunca sürecek. 2 hafta boyunca Torbali’nin altini üstüne getirecek olan ögrenciler, ardindan da 1 aylik süre boyunca yaptiklari bu çalismalari pafta ve kitap haline dönüstürecek. Anket ve arastirma çalismalari boyunca, ögrencilere Torbali Belediyesi ev sahipligi yapacak. Torbali’da çok uzun yillar boyunca hiçbir arastirma yapilmadigini ifade eden Neslihan Karatas: “Burasi, Izmir’in en çok gelisen ve göç alan ilçesi. Nüfus hizli bir sekilde artiyor. Bunun yani sira yeni fabrikalar açiliyor ve iyi bir tarim arazisine sahip. Bu nedenle Izmir’in kozmopolit ilçelerinden olan Torbali’yi staj yapmak için tercih ettik” dedi.

TORBALI STAJ LABORATUVARI OLACAK

SEHIR ve Bölge Planlama Bölümü’nün laboratuvarlarini olusturan farkli ölçek ve nitelikteki kentler, kentsel ve kirsal alan ve yerlesmeler; teorik bilgilerin alanda uygulandigi, ögrencilere çok boyutlu zengin deneyimler kazandiran, bu meslek için gerekli, çalisma alani olarak kullaniliyor. Bu nedenle bölüm ögrencileri staj laboratuvari olarak Torbali’yi tercih etti. 3. sinif ögrencileri, orta büyüklükteki bir kentin bölgesi içindeki yeri analiz etmekte, kentin gelecekte üstlenecegi role iliskin hazirlanan senaryodan hareketle kentsel ölçekte makroform kararlari üretmekte. Staj dönemi içerisinde ögrenciler kentin ve yakin çevresinin dogal karakteri, sosyoekonomik ve demografik yapisi, tarihsel ve kentsel degerleri ile yönetsel yapisi üzerinde gerek merkezi kurumlardan, gerekse yerinde yapilan arastirmalardan bilgi toplayacak ve toplanan bu bilgilerin analizi ve sentezi sonucunda kent makroform seçenekleri üretecek.

1 YIL TORBALI ILE YATIP KALKACAK

TORBALI için önemi bir plan çalismasina imza atacaklarini dile getiren Karatas: “1,5 ay sü-recek olan stajin yani sira, bü-tün bir egitim ögretim yili dö-nemi boyunca ögrenciler Tor-bali’yi inceleyecek ve arastir-malar yapacak. Bütün bir yil boyunca Torbali’yi tasarlaya-cagiz. Her konuda yapilan in-celemelerin ardindan Nazim ve Uygulama Planlari hazirlana-cak” diye konustu. Torbali ile ilgili haritalari alan 44 ögrenci, ikiserli gruplar halinde çesitli bölgelere dagildi ve çalismalara basladi. 22 grup, 2 hafta boyun-ca ilçeyi bastan asagi tarayacak.