Ustadin torunu müzik mirasini yayiyor
TRT’nin efsane koro sefi, ünlü baglama üstadi Yilmaz Ipek’in torunu Can Okur, Kazimdirik Caddesi’nde Yilmaz Ipek Saz Sarayi’ni hizmete soktu 1930 yilindan beri müzik alet-leri ithalat, ihracat ve imalati yapan Yilmaz Ipek Saz Sarayi Basmane, Karsiyaka ve Kemer-alti Kizlaragasi Haninda bulu-nan subelerinin ardindan dör-düncü subesi ile Torbalililara hizmet vermeye basladi. Geçti-gimiz haftalarda Kazimdirik Caddesi’nde faaliyete [&hellip]
TRT’nin efsane koro sefi, ünlü baglama üstadi Yilmaz Ipek’in torunu Can Okur, Kazimdirik Caddesi’nde Yilmaz Ipek Saz Sarayi’ni hizmete soktu
1930 yilindan beri müzik alet-leri ithalat, ihracat ve imalati yapan Yilmaz Ipek Saz Sarayi Basmane, Karsiyaka ve Kemer-alti Kizlaragasi Haninda bulu-nan subelerinin ardindan dör-düncü subesi ile Torbalililara hizmet vermeye basladi. Geçti-gimiz haftalarda Kazimdirik Caddesi’nde faaliyete baslayan Yilmaz Ipek Saz Sarayi enstrü-man satislarinin yani sira tamir ve bakim, tüm enstrüman akse-suarlari ile hizmet veriyor. Tor-bali Subesi yetkilisi Can Okur, dedelerinden kalan müzik mira-sini en iyi sekli ile Torbalililara aktarmak istediklerini söyledi.
DÖRDUNCU SUBE
TORBALI’DAN çok sayida müsterileri olmasi nedeniyle dördüncü subeyi burada açma-ya karar verdiklerini söyleyen Okur, “Merkezimiz disinda Karsiyaka ve Kemeralti Kizlar-agasi Haninda iki subemiz bu-lunuyor. Torbali’da potansiyelin yüksek oldugunu gördük. Tor-bali’dan gelen birçok müsteri-mizin olmasi da bizi buraya yönlendirdi. Torbali’nin hizli büyüyen bir ilçe olmasi da bu-rayi seçme nedenlerimizin ba-sinda geliyor” dedi.
KURS BASLAYACAK
BUNYELERINDE dogu bati tüm müzik aletlerinin bulundu-gunu belirterek buna ek olarak bakim, tamir ve aksesuar sati-siyla da hizmet verdiklerini söyleyen Okur, “Sorunu olan enstrümanlarin burada çözüle-bilecek sorunlari varsa hemen yapabiliyoruz. Eger daha büyük bir problem varsa merkezimiz-de gerekli islemleri yapip en kisa süre içerisinde teslim edi-yoruz. Kurs içinde ilçe halkin-dan yogun bir talep geldi. Bu nedenle çalismalara basladik. Önümüzdeki günlerde profes-yonel egitmenlerle kurs verme-ye baslayacagiz. Derslerimizi ya 3-4 kisilik gruplarla ya da birebir olarak verecegiz” sek-linde konustu.
DOGRU SEÇIM ÖNEMLI
MUZIK aleti alacak olanlarin seçimlerinde çok dikkatli olma-si gerektigini belirterek özellik-lede yeni baslayacaklarin için kaliteli müzik aletiyle çalisma-nin çok önemli oldugunu söyle-yen Okur, “Kalitesiz müzik aletlerinin enstrüman çalmayi yeni ögrenen kisiyi zor durum-da birakabilir. Bu nedenle de saglikli bir egitim alinamayabi-lir. Özellikle de telli ve yayli çalgilarda dogru seçim çok önemli. Baglama, gitar ve ke-manda sap kismi ve kullanilan tel çok önemli. Eger baglama-nin tesfiyesi iyi yapilmamissa sapi atabilir. Bu durum perfor-mansi da olumsuz etkiler. So-nuç olarak enstrümanlar dekor olarak kullanilir” dedi.
DEDEDEN MIRAS
MUZIK aletlerinin insan ha-yatinda büyük önemi bulun-dugunu belirterek çocuk ge-lisiminde de olumlu etkileri oldugunu söyleyen Okur, “Bu meslek bize dedemiz Yilmaz Ipek’ten kaldi. TRT sanatçisi olan dedemizden sonra bu isi üçüncü kusak olarak biz yapiyoruz. Yilmaz Ipek müzi-gin gündelik hayatimizdaki önemini su sözlerle ifade et-misti: ‘Kirkindan sonra de-meyin çalinmaz. Ögrenmek için 3 ay ister en az. Tatli ca-niniz sikildigi zaman. O an derdinize derman olur saz’ Bu dizeler müzigin önemini en açik sekilde ifade ediyor”