Veliler ders çalismayi ceza olarak gösteriyor
Kâzimpasa Ilkögretim Okulu Rehber Ögretmeni ve ayni zamanda Aile Egitimi Uzmani Kemal Karakoyun, okullarin açilmasina 4 gün kala velilere önemli uyarilarda bulundu. YENI egitimögretim yili 19 Eylül pazartesi basliyor. Ancak ilk zil bu hafta basinda anaokullari ve birinci sinif ögrencileri için çaldi bile. Intibak dönemi adi verilen uyum programi kapsaminda 2075 minik ögrenci okula ve [&hellip]
Kâzimpasa Ilkögretim Okulu Rehber Ögretmeni ve ayni zamanda Aile Egitimi Uzmani Kemal Karakoyun, okullarin açilmasina 4 gün kala velilere önemli uyarilarda bulundu.
YENI egitimögretim yili 19 Eylül pazartesi basliyor. Ancak ilk zil bu hafta basinda anaokullari ve birinci sinif ögrencileri için çaldi bile. Intibak dönemi adi verilen uyum programi kapsaminda 2075 minik ögrenci okula ve çevreye alismalari için egitime bir hafta erken basladi. Tecrübesiz olanlar sadece minik ögrenciler degil. Çocuklari ilk kez okula baslayacak veliler de ögrenciler kadar heyecanli ve onlarla beraber tekrar egitime baslayacaklar. Çocugun okuldaki ilk yillarinda velilere büyük görev düsüyor. Miniklerin okula ve derslere alismasi, ders çalisma aliskanligini kazanmasi hususlarinda ailelerin oynadigi rol büyük. Kâzimpasa Ilkögretim Okulu Rehber Ögretmeni ve ayni zamanda Aile Egitimi Uzmani olan Kemal Karakoyun’a bu süreçte velilere düsen görevlerin neler oldugunu ve velilerin çocuklara nasil davranmalari gerektigini sorduk.
Kemal Hocam öncelikle size uyum programini sormak istiyorum. Son birkaç yildir Türkiye genelinde yapilan bir uygulama ve ilkokul birinci sinif ögrencileri; anaokulu olan okullarda anaokulu ögrencileri okula bir hafta önceden basliyor. Uygulamanin çocuklar üzerindeki etkisi hakkinda ne düsünüyorsunuz?
Minik ögrencilerin okula bir hafta önceden geldigi döneme ‘intibak dönemi’ deniyor. Ilk asamada en önemli sey okula yeni baslayan ögrencilere okulu sevdirmek ve çocuklarin yabanci bir ortama alistirilmasi. Bu saglandigi takdirde çocuklarin derslerin baslamasiyla birlikte yasayacagi sorunlarin önüne geçilmis oluyor. Intibak dönemi uygulamasinin basarili oldugunu, çocuklarin uyum sürecine katkisi oldugunu düsünüyorum.
Velilerin çocuklara ders konusunda baski yapip yapmamasi konusundaki düsünceleriniz nelerdir? Derslerinde basarisiz olan ögrenciye nasil davranilmali?
Ders ve ödevlere yönelik asiri sorgulama, baski ve yargilama çocugu okuldan sogutur. Birçok annebaba, evlatlari ödevlerini yaparken basinda bekliyor ve bu çocukta bir baski unsuru olusturuyor. Bunun yerine ögrenci ödevini tamamladiktan sonra bir gözden geçirme yapilarak, çocugun yanlislari varsa uygun bir sekilde düzeltilmeli. Veliler çocuklarini kendilerinin devami gibi düsünmemeli ve kendine benzetmeye çalismamali. Çocuklari, hayallerindeki mükemmel çocuk profiline uymayabilir. Bunun hayal kirikligi, basarisiz ögrenciye yansitilmamali bunun yerine basarisizligin nedenleri üzerinde durulmali ve bu konuda yardim eli uzatilmalidir. Tüm çocuklarimiz hatalari ve kusurlariyla, birer çocukturlar ve biriciktirler. Veliler çocuklarini hos görmeli.
Okul öncesi egitim gittikçe yayginlasiyor. Çocuklarin gelisiminde okul öncesi egitimin katkisini nasil degerlendiriyorsunuz?
Okul öncesi egitim, örgün egitime hazirlik oldugundan önemlidir ve mutlaka veliler okul öncesi egitime yönlendirilerek çocuklar anaokullarina gönderilmelidir. Okul öncesi egitim gören ögrencilerin ders basarisi ve okula olan uyumu anaokuluna gitmeyen ögrencilere oranla daha yüksek. Bu anlamda okul öncesi egitimin çocuklarin gelisimine büyük katkilar sagladigini söyleyebiliriz.
Okul ve evin farki ögretilmeli
Evdeki düzenle okuldaki disiplin farkli. Okula baslayana kadar annebaba ile iletisim kuran çocuk artik yabanci biri olan ögretmenle iletisim kuruyor. Çocugun okuldaki disipline alismasi konusunda ne önerirsiniz velilerimize?
Annebaba ve diger aile fertlerinin okul yasamina karsi ortak tutum sergilemesi gerekmekte. Ögrenciye okulun ve evin farkli oldugunu belirtmelerinde fayda var. Çocuklarin okul düzenine ayak uydurabilmesi için küçük yardimlar yapabilirler. Örnegin okul çantasini hazirlamakta çocuklarina destek olabilirler ancak tüm hazirligi veli tamamlamamali. Ögrenci görevini ve ihtiyacini ögrenmeli.
Ders çalismak ceza olmamali
Okulu ve dersleri sevdirme asamasinda veliler nasil hareket etmeli?
Bazi veliler ders çalismayi bir ceza olarak gösteriyor. Yaramazlik yaptiginda kitap okuma cezasina çarptirilan ögrenciler var. Okul ve ders ögrenciye ceza gibi aksettirilmemeli. Çocuk ödevini yaptiginda, takdir sözcükleri kullanilarak çocuklar sevklendirilmeli. Ders çalismasi karsiligi çocuklara çikolata gibi minik hediyeler verilmesini de dogru bulmuyorum. Bir süre sonra çocuk ödül için ders çalisiyor. Halbuki ders çalismayi istemesi ve bunu aliskanlik haline getirmesi gerekiyor.