'Ya tutarsa çiftçiligi' yapiliyor

Hasanogullari Tarim’in sahiplerinden Ömer Avinç, gelecek ekim dönemi öncesinde çiftçileri uyardi. Her yil üretim yanlisligindan dolayi üreticinin zarar ettigini belirten Avinç, bilinçli üretim yapilmasi gerektigini söyledi. KIS döneminde tarlada ekilen ürünlerde hasatta artik sona gelindi. Çiftçiler aylar süren hazirligin ardindan hasat ettigi ürünlerden umdugu gibi yine para kazanamadi. Ovada, kereviz disinda üreticiyi memnun eden baska [&hellip]

'Ya tutarsa çiftçiligi' yapiliyor

Hasanogullari Tarim’in sahiplerinden Ömer Avinç, gelecek ekim dönemi öncesinde çiftçileri uyardi. Her yil üretim yanlisligindan dolayi üreticinin zarar ettigini belirten Avinç, bilinçli üretim yapilmasi gerektigini söyledi.

KIS döneminde tarlada ekilen ürünlerde hasatta artik sona gelindi. Çiftçiler aylar süren hazirligin ardindan hasat ettigi ürünlerden umdugu gibi yine para kazanamadi. Ovada, kereviz disinda üreticiyi memnun eden baska ürün olmadi. Pamukyazi Mahallesi’nde hizmet veren Hasanogullari Tarim’in sahiplerinden Ömer Avinç, Torbali’daki üreticilerin bilinçsiz bir sekilde üretim yaptigini belirtti. Kontrolsüz ekim yapildigini dile getiren Avinç, bu nedenle çiftçinin para kazanamadigini söyledi. Bir ürünün para ettikten sonra gelecek dönemde bütün çiftçilerin ayni ürüne yöneldigini ifade eden Avinç, “Bilinçsiz yapilan üretim nedeniyle Torbalili çiftçiler para kazanamiyor. Ayrica çiftçi, tek ürün ekmemeli. Tarlayi iki ya da üçe bölerek üretim yapmali. Bu sayede bir üründen zarar ederse, digerinden para kazanir” dedi.

TARLANIZA BIRDEN FAZLA URUN EKIN
ZENGIN ve verimli topraklara sahip olan Torbali Ovasi’nda kis dönemi sona eriyor. Aylar önce toprakla bulusan pirasa, lahana, kereviz, karnabahar, brokoli gibi ürünlerde hasat bütün hiziyla devam ediyor. Uretici verimden fazlasiyla memnun ancak, ürünün para etmemesi çiftçinin zarar etmesine neden oluyor. Her yil ayni senaryoyla karsi karsiya kalan çiftçiler bir türlü düzlüge çikamiyor. Uründe bolluk yasandigini ve ilçedeki bilinçsiz tarimdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle çiftçinin para kazanamadigini dile getiren Ömer Avinç, “Tarim sektörü çok zor durumda. Çiftçi, gübreci, ilaç bayileri, tohumcu para kazanamiyor. Uretici para kazanamiyor, sektör daralmaya gidiyor. Bunun en büyük nedeni, çiftçinin normal üretimini yapmamasidir. Örnegin, 100 dekar arazi olan bir çiftçi, bunun yarisina domates, yarisina da misir ekiyor. Eger ki domates para ederse, gelecek dönemde 100 dekarin tamamina domates ekiyor. Bu da üretimde bir anda yüzde 100’lük bir artisa neden oluyor. Pazar da tüketim de belli. Uretim tüketimden fazla olunca, ürünlerin fiyatlari da düsmeye basliyor. Geçen sene karnabaharin tanesi 5 liraya kadar satiliyordu. Bu yil çiftçiler karnabahara yöneldi ve üretimde müthis bir artis oldu. Piyasada ürün bollugu yasaninca fiyatlar 40 kurusa kadar düstü” diye konustu.

“TUKETIME GÖRE URETIM YAPILMALI”
ATADAN kalma yöntemlerle artik üretim yapilamayacagini söyleyen Avinç, çözüm önerisi de getirdi. Öncelikle çiftçinin tarlasini mutlaka bölmesi gerektigini ifade eden Avinç, “Tek ürün ekilmemeli. Ova bir pasta olarak düsünülmeli. Bütün mahsuller, tüketim oranina göre yetistirilmeli. Bu sayede de bütün ürünler para eder. Çiftçilerimiz, üretimi bilinçsiz bir sekilde yapiyor. O yil hangi ürün para ediyorsa, gelecek sene ovaya o ürün hakim oluyor. Bu sayede hem çiftçi hem de sektör darbe yiyor. Eger ki tarla ikiye ya da üçe bölünse ve birkaç çesit ürün ekilse, çiftçi birinden zarar etse bile digerinden para kazanir. Bununla birlikte üretici gücüne göre de üretim yapmiyor. 100 dönüm tarlasi olan üreticimiz, ilk yil 20 dönümlük alanda üretim yapip para kazaniyor. Gelecek sene ise üretimini bütün tarlaya yayiyor. Böyle olunca, piyasada ürün artiyor ve para etmiyor. Ayrica masraf da katlanmis oluyor. Uretici gücüne göre ekim yapmali ki, zarar etse dahi borç ödenebilecek makul bir seviyede olur” dedi.