Yabancı uyruklu öğrenci sayısı arttı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatı üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Torbalı’da, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin büyük bir bölümünü okullara kazandırdı. En fazla yabancı uyruklunun bulunduğu eğitim kurumu ise 150 mülteci öğrenci sayısıyla Şehit Çavuş Haydar Erertingi İlkokulu oldu.

Yabancı uyruklu öğrenci sayısı arttı

BAŞTA Suriyeliler olmak üzere farklı ülkelerden 17 bini aşkın sığınmacıyı 2011’den beri misafir eden Torbalı, sığınmacıların başta barınma, güvenlik, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayarak, fark yaratmaya devam ediyor.  Ayrıca Suriye’deki krizin başlangıcından itibaren kademeli olarak kamplar kuran Türkiye, Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumunda bulunuyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kitlesel göç akımının başladığı ilk günden itibaren Suriyeli çocukların Torbalı’da eğitim almalarına yönelik eğitim fırsatlarını artıran uygulamaları hayata geçiriyor.  Bu kapsamda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, geçici koruma altında bulunan 5. ve 9. sınıf öğrencilerini resmi okullara yönlendirdi. Ara sınıf öğrencileri de yoğun Türkçe eğitimine tabi tutularak bir üst sınıfta resmi okullara kaydedildi. Hayata geçirilen uygulama çerçevesinde Şehit Çavuş Haydar Erertingi İlkokulu, pilot okul olarak seçildi.

OKULLAŞMA ORANINDA HEDEFE ULAŞILDI

Torbalı’da 2016 yılında tüm okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 33 bin iken, 2017 yılında bu rakamın 34 bine çıktığı ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun, artış gösteren öğrenci sayısının büyük bir bölümünü yabancı uyruklu öğrencilerin oluşturduğunu dile getirdi. Torbalı’da toplamda 600 yabancı uyruklu öğrencinin eğitime erişiminin sağlandığını dile getiren Tosun, bu sayının eğitim çağındaki yabancı uyruklu öğrencilerin yarısından fazlasını oluşturduğunu kaydetti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilkokul çağındaki Suriyeli öğrencilerin tamamını oluşturan yaklaşık bin 100 öğrencinin yarısından fazlasını eğitime kazandırdığının altını çizen Tosun, “Yabancı uyruklu çocuklardan yaklaşık 600’ü okullu olurken, bu rakam aynı zamanda okul çağında bulunan Suriyeli çocuk öğrencilerin yarısından fazlası oluyor. Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranlarının en yüksek eğitim kademesinin ilkokul olduğu görülüyor. En az ise anaokulu kademesi olduğu söylenebilir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında okullaşma oranının yüzde 70’e ulaşması hedeflenirken, geçici koruma altındaki öğrencilerin eğitime erişimlerinin arttırılması yönündeki çalışmalar aralıksız devam ediyor.” ifadesinde bulundu.

BAŞARILI GRAFİK SERGİLENİYOR

Okullara kazandırılan öğrencilerin hafta içi ve hafta sonu düzenli olarak eğitimden geçirildiğini belirten Şehit Çavuş Haydar Erertingi İlkokulu Müdürü Ziya Demir, “Sadece bizim okulumuzda şuan 150 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerimiz hafta içi 5 gün derslere düzenli olarak katılım sağlıyor. Bu öğrenciler arasında bulunan 60 öğrencimiz, yaşının büyük olması nedeniyle okulumuzda düzenlenen seviye belirleme sınavlarına katılımları sağlanıyor. Hafta sonları Cumartesi ve Pazar günleri de 6’şar saati geçmemek kaydıyla sadece yabancı uyruklulara yönelik yetiştirme kursları veriyoruz. Avrupa Birliği’nin hayata geçirmiş olduğu proje kapsamında oluşturulan Pikses sınıflarında 2 görevli öğretmenlerimiz, yabancı uyruklu öğrencilere ders veriyor. Pikses sınıflarını başarıyla geçen öğrenciler daha sonra da yaşadığı bölgeye yakın olan dengi okullara nakdi yapılıyor. Açıkçası kurumumuzda eğitim gören öğrencilerimiz, beklentilerimizin üzerinde bir başarı grafiği sergiliyor.Pikses sınıflarına dahil olupta okuma yazma bilmeyen öğrenci sayısı oldukça az.” diye konuştu.  Murat CAN