YAĞMURDA ÖLÜME MOTOR SÜRÜYORLAR

Motosikletli kuryeler ekipman  fiyatlarına ve yakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından zor günler yaşamaya başladı. Öte yandan yağışlı günlerde hayatları hiçe sayılan kuryeler adeta ölümü göze alarak servise çıkıyor Koronavirüs pandemisi ile birlikte oldukça yaygınlaşan motokuryelik mesleği son günlerde, kazalarla anılır hale geldi. Her gün yollarda ölümle burun buruna gelen motokuryeler, iş kolunda hala az tehlikeli [&hellip]

YAĞMURDA ÖLÜME MOTOR SÜRÜYORLAR

Motosikletli kuryeler ekipman  fiyatlarına ve yakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından zor günler yaşamaya başladı. Öte yandan yağışlı günlerde hayatları hiçe sayılan kuryeler adeta ölümü göze alarak servise çıkıyor

Koronavirüs pandemisi ile birlikte oldukça yaygınlaşan motokuryelik mesleği son günlerde, kazalarla anılır hale geldi. Her gün yollarda ölümle burun buruna gelen motokuryeler, iş kolunda hala az tehlikeli sınıfta yer alıyor. Kuryelerin en çok sorun yaşadığı günler ise yağışlı günler… İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, yağışlı havalarda patron baskısı sebebiyle yollara düşmek zorunda kaldıklarının altını çiziyor. Gazeteci  Diren Çelik’e konuşan Akgül açıklamasında “İş güvenliğinde en tehlikeli sınıf olan polis ve askerlerimizden daha da tehlikeli sınıftayız. Şehitlerimizden daha çok ölüyoruz. Bu görmezden geliniyor. En büyük yaramız bu. Trafikte moto kuryeleri taşıttan saymıyorlar. Çok büyük bir savaş veriyoruz. Ekonomideki sıkıntılar her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi.  Ücretlere zam geldikçe firmalar kurye sayısını azaltmaya başladı. Kurye arkadaşlarım da yağmurlarda da işlerinden olmamak için çalışmak durumundalar. Önceleri isterseniz çalışın, isterseniz çalışmayın gibi bir tehdit söz konusu değildi. Çünkü kurye bulmakta sıkıntı yaşanıyordu. 50 cc’lik motorların devreye girmesiyle B sınıfı ehliyetliler de motor kullanılmaya başladı” dedi.

PATRONLAR YAĞMUR DİNLEMİYOR

Kurye sayısı artışından kaynaklı yağmurlu günlerde çıkmak istemeyen motokuryelerin işveren tarafından işiyle tehdit edildiğini vurgulayan Akgül, “Eskiden yağmurda risk almayıp çalışmayan birçok motorumuz vardı. Şimdilerde ise işverenler, kuryelere çalışıyorsan çalış çalışmıyorsan başkasını çağırırım,  başkasıyla devam ederim gibi tehditler ediyor. Son dönemde bu tehditler arttı. Kurye arkadaşlarımız da ölüm pahasına da olsa işini kaybetmemek için maalesef ki çalışmak zorunda kalıyorlar. İş kazalarında, tehlike sınıfımız hâlâ az tehlikeli olarak geçiyor. Bunun çok tehlikeli sınıfa geçmesi için taleplerimiz oldu. Meclise önerge verildi. Bazı milletvekillerimiz bizim derneğimiz üzerinden oluşturduğumuz bilgilerle mecliste sunum yaptılar. Fakat önemli olan iktidar partisinin bu konuya kulak asmış olması… Ama maalesef kulak asmıyor ve taleplerimiz hiçbir şekilde yerine gelmedi. Öncelikle bizim az tehlikeli sınıftan çok tehlikeli sınıfta geçmemiz lazım…” açıklamasında bulundu.

TEÇHİZATLARIN FİYATI YÜKSEK

Teçhizatlara gelen zam sebebiyle birçok motokuryenin ekipman alma noktasında sorun yaşadığını kaydeden Akgül, “Motokuryenin teçhizatları da zamlandı alamayıp da o riski almayı tercih eden kuryelerimiz var. Kaskından tutun ne kadar koruyucu kıyafetleri, ne kadar ekipmanlar varsa yüzde 300 400 zam geldi. Kurye çalıştıran bazı firmalar kurumsal değilse bu teçhizat giderlerini karşılamıyor ama kurumsal ise karşılayıp maaşından kesiyor. Kurye arkadaşlarımız maaşımdan 3 bin- 4 bin TL kesilecekse bu ekipmanları almam diyor” şeklinde konuştu. Göğüs hastalıklarının kronik hale gelerek meslek hastalığına döndüğünü kaydeden Akgül, “ Moto kuryeler olarak yaz mevsiminde kış aylarından daha çok hastalanıyoruz. Kışın bir şekilde kendimizi korumaya alıyoruz. Vücudumuza soğuk almamak için kendimizi korumaya almamız lazım ama yazın tişörtlerle motor kullanan arkadaşlarımız var. İster istemez rüzgârın vurmasıyla göğüs hastalıkları oluyor. Meslek hastalığı olarak geçiyor. Ülkemizde şehit haberlerini alıyoruz. Allah rahmet eylesin. Şehitlerimizden de daha fazla ölüyoruz. Bunu görmezden gelmelerini anlayabilmiş değilim. En büyük yaramız bu. Motosikletli kuryeden emekli olan kurye daha görmedim. Ya başka bir sektöre geçiyorlar, ya da hayatlarını kaybediyorlar” dedi.

KADIN KURYELER DAHA AZ KAZA YAPIYOR

Kadın kuryelerin erkeklere oranlara daha dikkatli araç kullandığının altını çizen Başkan Akgül, “İzmir’de  motosiklet kullanımı çok fazla. İzmir’de hemen İstanbul’a çok yakın olan motosiklet kurumu var. Paket servisleri  çok yoğun. Artık A’dan Z’ye aklınıza gelebilecek her şeyi paket servisle evlere getiriyorlar. Her 5 kişiden birisi motosiklet kullanıcısı oldu. Hatta kadın kuryerlerimizin sayısında   yüzde 60 oranında bir artış var.  Kadın kuryeler,  daha az kazaya sebebiyet veriyorlar. Kadınlar motor bakımlarında bile daha dikkatli” diye konuştu. Kuryeyi trafikte taşıttan saymayan sürücülerin olduğunu söyleyen Akgül, “Moto kuryelerimizin Türkiye genelinde bir eğitim alması lazım. Motosiklet eğitimi çok yetersiz. Ehliyetini alan hemen kullanıma başlıyor. İzmir’de de bununla beraber tabii ki ticari taksi kullananlar, ticari minibüs kullananların da eğitimden geçmesi gerekiyor. Çok büyük savaş içerisindeyiz. Kuryeyi hala taşıttan saymayan şoförler var “ açıklamasını yaptı.

FİRMALARA YAĞIŞLI HAVADA ARAÇ ÇAĞRISI

Akgül son olarak, “Çok aşırı yağmur ve rüzgârların olduğu günde kurumsal firmalar motosiklet yerine araç çıkarıyor. Şiddetli yağmurlar uzun sürmüyor. Böyle aşırı yağışların olduğu günde araçlar kullanılabilir” İfadelerini kullandı.