Yagmurun faturasi çiftçiye
Özellikle Pazartesi ve Sali günü etkisini bolca hissettiren yagislar tarim arazilerine zarar verdi. Hasadi yapilmayan ürünler zarar görürken hasadi sona eren alanlar da yagis nedeniyle sürülemiyor. GEÇTIGIMIZ günlerde yagan siddetli yagis faturasini da ortaya çikardi. Onlarca tarla sular altina kalirken henüz hasadi yapilmamis ürünler büyük zarar gördü. Geçtigimiz günlerde Torbali'yi etkisi altina alan yagmur hayati [&hellip]
Özellikle Pazartesi ve Sali günü etkisini bolca hissettiren yagislar tarim arazilerine zarar verdi. Hasadi yapilmayan ürünler zarar görürken hasadi sona eren alanlar da yagis nedeniyle sürülemiyor.
GEÇTIGIMIZ günlerde yagan siddetli yagis faturasini da ortaya çikardi. Onlarca tarla sular altina kalirken henüz hasadi yapilmamis ürünler büyük zarar gördü. Geçtigimiz günlerde Torbali’yi etkisi altina alan yagmur hayati felç etmisti. Yagistan en fazla etkilenen ise tarim arazileri oldu. Subasi tarafindaki tarlalar birer küçük gölete dönüsürken yine ovada çok sayida tarlada hasadi devam eden ürünler zarar gördü. Tarim arazilerinin bu durumda olmasi çiftçinin hayal kirikligi yasamasina neden oldu.
ARAZILER SURULEMIYOR
Torbali Ovasi yagistan kendi payina düseni aldi. Geçtigimiz günlerde bol miktarda yagan yagmur tarim arazilerinde de etkili oldu. Hasadi devam eden tarim alanlarinda ürünler zarar görürken hasadi sona eren tarlalar ise suyla kapli oldugu için sürülemiyor. Traktörler tarlaya giremedigi için sürülemeyen tarlalar üreticinin elini kolunu bagliyor. Özellikle subat ayinin gelmesiyle yaz sebzeleri için hazirlik yapan çiftçiler beklemek disinda bir sey yapamiyor. Çiftçilerin tek tesellisi ise hava durumundan geldi. Meteoroloji Müdürlügü’nden alinan bilgilere göre hafta basina kadar ilçede yagis beklenmiyor.
BIZE BIR SEY OLMAZ DEME
Yagislardan dolayi ürünlerin hastalik riskinin de arttigini vurgulayan Torbali’da bir çiftlikte çalisan Ziraat Mühendisi Yilmaz Koçhan, yapilmasi gerekenden daha fazla ilaç atmak zorunda kalindigini, özellikle küllenme hastaliginin çok fazla oldugunu aktardi. Bunlarin yaninda ürünlerde hasat döneminin çok geciktigine dikkat çeken Koçhan, çiftçilerin tarim sigortasi konusunda aliskanliklarindan vazgeçmesini istedi. Çiftçide uzun zamandir aliskanlik olan ‘Bize bir sey olmaz’ yargisinin degismesi gerektigine deginen Girmen, “Artik sigortanin benimsenip her ürüne uygulanmasi gerekiyor. Urün ayrimi yapilmamasi lazim. Uretici için gübre atmak, ilaç atmak nasil zorunluluksa özellikle sebze ve meyve gibi riskli gruplarda sigorta mutlaka kullanilmasi.” seklinde konustu.Ibrahim Danis