Yarim asirlik gazetecilik gelenegi
ILÇENIN bilinen en eski gazetesi ‘Torbali’nin Sesi’nin, Milli Kütüphane arsivlerinde sadece 6 ve 7 Ocak 1953 tarihli iki sayisi bulunuyor. Bu gazetenin künyesindeki bilgilere göre sahibi Cezmi Özyürekli, Yazi Isleri Müdürü Hüseyin Cahit Tugcu, adresi de Ertugrul MahallesiCami Sokak No:5 Torbali’dir. 10 kurusa satilan bu gazetenin basildigi yer ise Izmir’deki Ustün Sanat Matbaasi’dir. 'Torbali Postasi' [&hellip]
ILÇENIN bilinen en eski gazetesi ‘Torbali’nin Sesi’nin, Milli Kütüphane arsivlerinde sadece 6 ve 7 Ocak 1953 tarihli iki sayisi bulunuyor. Bu gazetenin künyesindeki bilgilere göre sahibi Cezmi Özyürekli, Yazi Isleri Müdürü Hüseyin Cahit Tugcu, adresi de Ertugrul MahallesiCami Sokak No:5 Torbali’dir. 10 kurusa satilan bu gazetenin basildigi yer ise Izmir’deki Ustün Sanat Matbaasi’dir. “Torbali Postasi” ise 22 Ekim 23 Kasim 1959 tarihleri arasinda toplam 33 sayi yayinlanmis. Künye bilgilerine göre bu gazetenin sahibi Atiye Çatalkaya, sorumlu müdürü Sahir Çatalkaya, yönetim yeri TorbaliÇaybasi Mobioil Bayi’dir. Künyeden ayrica; gazetenin 15 kurusa satildigi, Mithatpasa Cad.No: 394’te bir bürosu oldugu ve Gazi Bulvari–1343 Sokak No: 25Izmir adresinde bulunan Nefaset Matbaasi’nda basildigi da anlasilmaktadir. 1975’li yillarda “Halk Oyu” adinda bir gazetede vardi ve bu gazeteyi Ertan Unver çikariyordu. Ruhi Gülercan ve Merih Omay yazarlari arasindaydi. 90’li yillarda Torbali Ekspres gazetesi yayina basladi. Muzaffer Sekban, Semih Gülercan, Ruhi Gülercan gibi isimlerin yönetici kadrosunu olusturdugu gazete, yayin hayatina 2 yil devam etti. Ardindan Torbali Hilal, Çagdas Torbali, Gazetem Torbali, Torbali Manset, Gazete Torbalim gibi çesitli isimlerde yerel gazeteler çikti. Su anda ilçede 3 yerel gazete yayin hayatina devam ediyor. Ilçede günlük gazetede gelenegini baslatan Büyük Torbali ve Ege Gazetesi ve ayrica haftada üç gün çikan Torbali Gazetesi okuyucusu ile bulusmaya devam ediyor. Vahit Özeker, Hasan Ali Öztürk, Yasar Ceylan, Ömer Günaydin, Irfan Uysal Abdulvahap Olgun, Sami Bingöl Turan Ruhi Gülercan, Semih Gülercan, Enver Mert, Ertan Çelik gibi isimlerin imzasini tasiyan Torbali gazeteciligi bugün, Türkiye çapinda ses getiren konulari gündeme tasinmasi ile oldukça iyi durumda gösteriliyor. Öyle ki birçok ilde Gazeteciler Cemiyeti bulunmazken, Torbali’da Ömer Günaydin baskanligindaki dernek, aktif bir yapida. Bunun yani sira ilçede Anadolu Ajansi(Serkan Tekin), Ihlâs Haber Ajansi (Cemil Zeybeker), Cihan Haber Ajansi(Zaman Gazetesi bürosu), Dogan Haber Ajansi (Gökhan Yalkalk), Yeniasir gazetesi(Sevim Olgun) ve Habertürk(Serkan Günbay) gazetelerinin temsilcileri var.
50 YILLIK GAZETECI
TORBALI’DA gazetecilik geleneginin baslatilmasinda kuskusuz en büyük pay, Eski Belediye Baskani Ertan Unver’e ait. Unver, gazetecilige 49 yil önce basladi. Hala Cumhuriyet gazetesinin basin kartini tasiyor. Demokrat Izmir Gazetesi’nde, Atilla Ilhan bu gazetede editör iken bir süre çalisti. Ilk haberi ise “Aci Tütün” baslikli Torbali ile ilgili genis bir arastirma idi. Yazibasi’daki tütün potansiyelini anlatan haber, tefrika halinde yayinlandi. Ardindan Cumhuriyet’e aktif olarak çalismaya devam etti. Hala da Radikal ve Cumhuriyet’te köse yazilari, Milliyet’te arastirmalari yayinlaniyor Belediye Baskanligi döneminde de basin ile iyi iliskiler gelistirdi. Torbali, onun baskanligi döneminde hiç bulamadigi kadar basinda yer buldu.
PATRONLARIN USTASI
TORBALI’DA yerel gazeteciligin temel taslarindan biri Ali Öztürk. Vefa Matbaasi’nin sahibi olan Öztürk, ayni zamanda ilçede su anda aktif gazetecilik yapan birçok kisinin ‘ustasi’ konumunda. Yerel gazetecilik kavraminin öncü isimlerden olan Öztürk’ün çikardigi Hilal gazetesi, yayin hayatina 1993 yilinda basladi. 3 yil öncesine kadar haftada bir çikan Hilal gazetesi Abdulvahap Olgun, Ömer Günaydin, Yasar Ceylan gibi yerel gazeteciligin simge isimleri ile çalisti. Kendi dönemindeki gazeteciligin çok kisitli imkânlarla; fakat büyük bir ask ile yapildigini söyleyen Hasan Ali Öztürk, “O zaman Torbali’da ne düzgün bir gazete ne de ofset baski sistemi vardi. Gazetelerimizi Izmir’de bastiriyorduk. Abdulvahap Olgun, Yusuf Hacioglu, Orhan Sarikaya, Serdar Karakaya ile birlikte yogun bir çalisma içerisindeydik. O zamanlar ayni zamanda Ilçe Baskanligi görevini de sürdürüyordum. Simdi Torbali’da, daha profesyonel bir gazetecilik yapiliyor. Izmir’deki birçok ilçeye göre çok güzel gazeteciler çikiyor. Hem baski hem de habercilik açisindan çok iyi noktadayiz”
ESKI BASKAN, ACAR MUHABIR
TORBALI’DA gazetecilik yaptigi çok fazla bilinmeyen isimlerden biri; CHP Eski Ilçe Baskani Ertan Çelik. Tercüman ve Yeniasir gazetelerinde çalisan Çelik, o günleri söyle anlatti: “1983’te askerden geldikten sonra Torbali gazetesinde spor yazilari yaziyordum. Ardindan 2 yil boyunca Yeniasir gazetesinin muhabirligini yaptim. Rahmetli dayim, Ödemis’te Tercüman ve Yeniasir’in muhabiriydi. O zaman ben de bir vesile girdim bu ise. Eskiden bir film veriyorlardi, çekip dolmusa veriyorduk. Onlar garajdan aliyordu. Zarfa koyup garaja gönderiyorduk. Tab edip basiyorlardi. Simdi teknoloji harika. Fotografi mail olarak at, hemen basilsin. Maç sonucunu vermek için gazeteyi arardik. Her is bir mesele idi. Makine bulmak mesele idi. Simdi yerel gazetelerimiz çok güzel”
MUSTAFA BALBAY’IN MESAI ARKADASI
ILÇEDE ‘gazeteci’ denilince akla gelen ilk isimlerden biri Merih Omay. Hala Milliyet ve Hürriyet’te spor muhabirligi yapiyor. 1970’li yillarda gazetecilige eski Belediye Baskani Ertan Unver’in yaninda basladi. Omay, “1975’li yillarda Torbali’da gazete vardi. Ben de lise yillarimda gidiyordum oraya. 1978 yili nisan ayinda da Milliyet’te muhabir olarak basladim. 2 yil gidip geldim. Hasan Tartan, Mustafa Balbay ile birlikte çalistik. Milliyet ve Hürriyet’ten hiç ayrilmadim. En aktif oldugum dönemler 1989–1994 yillari arasiydi. Belediye Baskani Ertan Unver ile birlikte çok güzel haberler yaptik. O çok tecrübeliydi. Torbali, o zamanlar basinda çok yer aliyordu”
GULGUN FEYMAN ILE ÇALISTI
ILÇEDE gazetecilik geçmisi olan bir diger bilinen isim ise Torbali Lisesi Eski Müdürü Sami Bingöl Turan. TRT’de muhabir olarak meslege adim atan Turan, ünlü sunucu Gülgün Feyman ile birlikte çalisti. Gazetemize muhabirlik geçmisi anlatan Turan, “Ilk olarak Erzurum TRT’de çalistim. 1969–1973 yillari arasi muhabirlik yaptim. Gülgün Feyman ile birlikte muhabirdik. Sonra Diyarbakir Hürriyet Ajansi’nda çalistim. Barzani, Bozgun’a ugradiginda Irak’a gittim. Son olarak Kemalpasa’ya geldim. TRT’de çalismaya devam ettik. Hala TRT’ye haber geçiyorum. Yeni Asir ve Hürriyet ile de çalistim. Su anda da Büyük Torbali’da yazilarima devam ediyorum. Gazetecilik yerelde büyük gelisim yasadi. Ama basini hak ettigi yerde görüyorum. Basin halkin kulagidir, gözüdür, dilidir. Korunmali” dedi.
Ilçede taninmis bir diger tecrübeli gazeteci de Yasar Ceylan. Ceylan, Milliyet, Hürriyet, Yeniasir gazetelerinin temsilciginin yani sira yerel gazetelerde muhabirlik yapti.