Yatırımla, abone sayısı 2 katına çıkar

Havaların soğumasıyla birlikte, doğalgaza olan talep artmaya başladı. Yaklaşık 15 bin abonenin bulunduğu Torbalı’da, en önemli sıkıntı alt yapı eksikliğinden yaşanıyor. 9 yıl önce doğalgazla tanışan Torbalı'da, doğalgaz kullanan hane sayısı yaklaşık 15 bine ulaştı. Doğalgaz altın yılını 2011 yılında yaşarken, bu yıl İZMİRGAZ'ın uyguladığı politikalar nedeniyle doğalgaz verilen ev sayısında düşüş yaşandı. 2013 yılında [&hellip]

Yatırımla, abone sayısı 2 katına çıkar

Havaların soğumasıyla birlikte, doğalgaza olan talep artmaya başladı. Yaklaşık 15 bin abonenin bulunduğu Torbalı’da, en önemli sıkıntı alt yapı eksikliğinden yaşanıyor.

9 yıl önce doğalgazla tanışan Torbalı’da, doğalgaz kullanan hane sayısı yaklaşık 15 bine ulaştı. Doğalgaz altın yılını 2011 yılında yaşarken, bu yıl İZMİRGAZ’ın uyguladığı politikalar nedeniyle doğalgaz verilen ev sayısında düşüş yaşandı. 2013 yılında l 2 bin 431 eve doğalgaz verilirken, 2014 yılında ise 1750’de kaldı. 2015 yılında ise bu rakam yaklaşık 1500’e kadar gerilemiş durumda. Yatırım olmamasından dolayı doğalgaz abone sayısının geçtiğimiz yılki rakamların altında kaldığını ifade eden Aslan Mühendislik’in sahibi Ömer Aslan: “Doğalgazın halen ulaşmadığı birçok bölge var. Ayrancılar, Yazıbaşı, Atatürk Mahallesi, Torbalı Mahallesi ve Muratbey Mahallesi doğalgaz istiyor. Buralara yapılacak yatırımlarla, abone sayısı 2 katına çıkar” dedi.

2011’DE ALTIN YILINI YAŞADI

Temiz ve ucuz bir enerji türü olan doğalgaz, bir kenti daha da çağdaş hale getiriyor. Torbalı; Karşıyaka – Mavişehir ve Kemalpaşa’nın ardından, doğalgaz uygarlığına kavuşan üçüncü ilçe oldu. 2006 yılında Torbalı’ya toplam 6 bin 931 metre çelik hat ve 57 bin 981 metre polietilen hat döşendi. 9 yıl önce Torbalı da kullanılmaya başlayan doğalgaza olan ilgi giderek artıyor. Yakıt tasarrufu ve rahatlık arayanlar doğalgaz kullanmayı tercih edince doğalgaz firmaları talebe cevap verebilmek amacıyla tam kapasiteyle çalışıyor. 2006 Aralık’tan bu yana ev ve iş yerlerine doğalgaz verilirken, 2011 yılında 3 bin doğalgaz aboneliği yapıldı. 2012 yılında da ilgi aynı seviyede dolaşırken, 2013 yılında doğalgaz açılan ev sayısı 2 bin 431’de kaldı. Geçtiğimiz yıl ise sadece 1750 adet eve doğalgaz verildi. 2015’te ise bu rakam 1500’e kadar gerilemiş durumda. Ortalama 15 bin doğalgaz abonesinin bulunduğu Torbalı, İZMİRGAZ’dan yatırım bekliyor.

ABONE MERKEZİ BEKLİYORUZ

Torbalı’da kullanılmaya başlandığı ilk dönemde Belediye binasında bir abone merkezi olan İZMİRGAZ, 6 yıl önce bürosunu kapatınca sıkıntılar da baş göstermeye başladı. İlerleyen yıllarda hem ilçede abone merkezi olmamasından dolayı hem de doğal gaz kullanımın artmasından dolayı şikâyet sayısı da arttı. Doğalgaz kullanan vatandaş sayısının 15 bini ulaştığı Torbalı’da doğalgaz abonesi olup işlemlerini halletmesine rağmen sırada bekleyen kişi sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Defalarca gündeme getirilmesine rağmen, İZMİRGAZ ilçede abone merkezi açmak için hiçbir girişimde bulunmadı. Uzun zamandır tüm işlemlerini halledip gaz açımı ve alt yapı döşenmesi için sıra bekleyen vatandaşlar isyan ediyor. İnşaat ve doğalgaz mühendislik firmaları da, bu sıkıntı yüzünden vatandaşla karşı karşıya kalıyor.

HERKES ‘DOĞAL’ ISINMAK İSTİYOR

Büyük umutlarla startı verilen doğalgaz kullanımı, son dönemde ilçede tam manası ile çileye dönmüş durumda. Talebin gün geçtikçe artığı ilçede özellikle ‘gaz açma ve alt yapı’ konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Abonelik ve teknik işlemlerini tamamlayan vatandaşlar gaz açımı için sıra beklemek zorunda kalırken, yeni binalarda ise doğalgaz daha ulaşmış değil. Özellikle İZMİRGAZ’ın bu yıl yeterli düzeyde yatırım yapmaması nedeniyle, abone sayısı da istenilen düzeye ulaşamadı. İlçede halen doğalgazın ulaşmadığı birçok bölge olduğuna değinen Ömer Aslan: “Bu yıl Atatürk Mahallesi’nde alt yapı çalışmaları başlatılacaktı ama kısa sürdü. Bölgeden fazlasıyla bir talep var. Bazı evlere doğalgaz verildi. Bu talep için alt yapı şart. Eğer alt yapıya başlanırsa, bölgede yüzlerce kişi abone olur. Sadece Atatürk Mahallesi değil Ayrancılar ve Yazıbaşı hatta Pancar’da bu yatırım planına dahil edilmeli” diye konuştu. Havaların soğumasıyla doğalgaz kullanımının arttığını ifade eden Ömer Aslan, iş yoğunluğunun oldukça fazla olduğunu kaydetti. Havalar daha tam soğumadan kombilerin bakımının yaptırılması gerektiğini söyleyen Aslan, servislerin yoğun çalıştığını belirtti.

GÖKHAN YALKALK