GÜVENSİZLİK: Güvensiz olma durumu, güven eksikliği bir anlamda yetersizlik duygusu.
Güvensizlik, kişinin kendisini tehlike çemberi içinde hissetmesi, yaslanacak duvar bulamaması durumunda yaşanır.
Kişinin kendisine ya da başkasına güven duymama halinde ikili ilişkileri bozulur. Sosyal ilişkilerin sarsılır. Kişinin içe kapanıp asosyal duruma gelir. Toplumda pasif bir karakter haline gelmesine neden olur.
Güvensizlik yaşamaya başlandığı an, kaybetme korkusunu da duymaya başlanır. Bunu duymaya başladığınızda da kuşku devreye girer. Bu tam bir kısır döngü oluşturur.
Kaybetmemek adına yapılana her şey, kişiyi bitişe doğru bir adım daha yaklaştırır.
Güvensizliği nedenleri arasında en bilineni neden, anne ve baba tarafından yetiştirilme tarzıdır. Çocukluk yıllarında hayatın tehlikelerle dolu olduğu öğretilerek yetiştirilen kişiler, insanlara güven duymayı unutur. Sadece anne ve babaya bağımlılık gelişmiş olabilir. İleri yaşlarda yaşanan olaylarda, bu duyguların yerleşmesine etki edebilir. Kişilerde özgüven eksikliğinin olması, başkalarına bağımlı olarak yaşamalarına, dolayısıyla sevdikleri kişileri kaybetme korkusu hissetmelerine sebep olabilir.
Güven eksikliği bir anlamda yetersizlik duygusudur. Yetersiz olduğunu düşünen kişiler, kendisinde olmadığını düşündüğü nitelikler yüzünden ilişkilerinde sorun yaşayabilir. Bu durum belli bir süre sonunda gerçeklik halini alır ve kişinin bile buna inanmasına neden olur. Bu inançlar yargıları oluşturur. Karşısındakini yargılamaya başlayan kişi geri dönülemez bir noktaya gelir. İlişkileri bozulur
İlişkilerin nasıl birbirini destekleyen üçayağı varsa (sevgi, saygı, güven).
Birbirini tetikleyen üç de düşmanı vardır.( Kuşku, güvensizlik ve kaybetme korkusu duygusu)
Güvensizlik sorunu toplumda hızla artan, aşındırıcı bir hale gelmiştir. Toplumdaki her grubu etkisi altına alan, yaşam biçimlerini ortadan kaldıran bir sorundur. Oysa toplum insanlardan oluşur. İnsanlar birbirleriyle aile, sosyal yaşam, ekonomik gerekçeler toplumsal, kültürel olaylar nedeniyle ilişki içindedir.
Karşısındaki kişiye yoğun şekilde güvensizlik besleyen kişi, aslında özgüven eksikliği yaşayandır. Sorumluluğu her zaman başkasına atar.
Yetersiz olduğunu düşünen kişiler, kendisinde olmadığını düşündüğü nitelikler yüzünden ilişkilerinde sorun yaşayabilir. Kendine karşı güvensizliği olan kişiler becerilerine, yeteneklerine, yapabileceklerine güvenmemekte ve tüm yaşamını etkileyecek bir duruma gelebilir.
Güvensizlik duygusu insanlarda çocukluk çağlarında oluştuğunda, sağlıklı bir yapının oluşması için kişisel çabalar yeterli gelmeyebilir. Durumun tamamen çıkmaza girmeden önce bir terapistten destek alınması faydalı olur.
Güven duygusu olmayan kişilerle yaşanacak ilişkiler gerçekten zorludur. Bu insanın öz güvenini sarsan bir özelliktedir. Hiç kimse bir diğer kişide hâkimiyet kurma hakkına sahip değildir. Bu kişinin kendi güvensizliğinden kaynaklanıyorsa, bazı yöntemlerden faydalanılabilir. Bunlar; yetersizlik duygusunun neden kaynaklandığı saptanmalı güvensizliği tetikleyen bulunmalıdır şeyin hep sevgilisinden kaynaklandığını düşünür.
Sürekli kaybetme korkusunu olarak kişi bu durumu ruh halini etkileyerek, kalıcı hale gelir. Kaybetme korkusunu yaratan kişinin kendisidir. Bunu kabul ederek, bu duygudan korkmamak insanların en büyük yardımcısıdır.
Kişinin yaşama sevincini yok edip yaşamayı yük haline getiren bu duygudan kurtulmak için uzmanların önerdiği kuralları uygulamak gerekir.
*Başta bu sorunu çözebilmek için, kararlı olun.
*Yaşama müdahale etmeyi, onu değiştirmeyi, kontrolü altına almayı bırakarak, kendine önem vermeye başla.
*Kendi sorunlarınıza odaklan, kendi gereksinimlerini ön plana al.
*Yaşama renk katmak için, ne yapmak istiyor, neden hoşlanılıyorsa o konuda hobiler edin. Kurslara git. İlgini oralara yönlendir.
*Kaybetmekten korktuğunuz kişiyle sürekli olarak birlikte olmaktan kaçının.
*Varlığının başkasına bağlı olduğu düşüncesinden sıyrıl.
*Bencil değil sencil olmaya özen göster.
*Yalnız kalmaktan korkma. Kendinle iletişim kur, güçlü olmaya gayret et.
*Kendini zavallı, korkak görüp kurtarıcı, koruyucu aramaktan vazgeç.
*Sevdiğiniz kişilere istemediklerinizi, beğenmediklerinizi, yapmaktan korktuklarınızı söylemekten çekinme.
* Bu dünyada tek olduğunu unutma, değerini anla.
Genelde güvendiğimiz insanlar da bize güvenir. Hayatımızdaki en çok güvendiğiniz kişileri bulmanız dileğimle…