AMERİKA: Sosyal bir etkinlik halini almış olan yılbaşı, çok milletli bir ulus olduklarından dini konulardan çok eğlenceye yönelmiştir. Evde kutlama yapanlar büyük bir hindi pişirir ve yanında şarap içer. Dışarıda kutlama yapanlar, genellikle şampanya içip güzel yemeklerle kutlama yaparlar. Yılbaşı ilginç şekilde bir spor yarışmasını Amerikan Futbolu çağrıştırır. Birçok kişi evlerinde bu maçı izlemeyi yeğler.
ALMANYA: Yılbaşı gecesinde genellikle ailece bir araya gelir ve yemek yer. Geleneksel olarak bu buluşma sırasında erişim bir miktar kurşun, soğuk suya atılarak nasıl bir şekil alacağına bakılır. Ardından da bu şekle bakılarak geleceğe dair tahminler yürütülür.
Tüm Almanya’da yeni yıla girerken gece yarısı söylenen dilek: “Prosit Neujahr“dir.
“Prosit” sözcüğünün kökeni Latince olup ‘faydalı olsun anlamına gelir.
ARJANTİN: Geçen yılın yüklerinden kurtuldukları bir yeni yıl geleneğine sahipler. Özellikle Buenos Aires de insanlar geçen yıldan kalan kâğıt ve dokümanları 31 Aralık ta kırparak camlardan dışarı atarlar. Bu gelenek sadece geçen yılın çöplerinden kurtulmayı sağlamaz, aynı zamanda yaz sıcağında çocukların beyaz kâğıttan oluşmuş kar ile yeni yılda eğlenmesini sağlar.
BREZİLYA: Yılbaşında kırmızı don geleneğinin ortaya çıktığı yerdir. Herkes bu renkli donları kıyafetlerinin üzerine giyer. Sevgi arayışı olanlar, kırmızı iç çamaşırı giyerler. Ancak İtalyanlardan farklı olarak eşi olanlar ve birlikteliklerinde mutluluk dileyenler beyaz iç çamaşırı giyerler. Bu aynı zamanda saflık, masumiyet, barış ve bereketin bir sembolüdür. Kırmızı don, aşk arama, sarı don para içindir.
Yeni yıl menüsü biraz daha mütevazı fakat daha eğlencelidir. Geleneksel yemekleri olan fasulye yahnisi ‘Feijoada.
Doğal olarak en büyük ve en güzel yeni yıl partileri Copacabana veya Ipanema gibi sahillerde olur. Yeni yılı karşılamak için rengârenk çiçeklerin denize atılmasıyla sahiller de süslenir.
BELARUS: Yeni yıl kutlamaları evlenme üzerine kurulmuştur. Yılbaşı gecesi henüz evlenmemiş olan kadınlar ellerine birer mısır tanesi alır ve aynı anda tavanın üzerine koyar. Hangisinin mısırı önce patlarsa o kişinin yıl içerisinde evleneceğine inanılır.
Bir başka oyunda ise evli bayanlardan biri evin içerisinde bir parça ekmek ve bir yüzük gizler. Ardından da evlenmemiş olanlar bunları arar. Ekmeği bulan kişinin zengin bir koca bulacağı, yüzüğü bulanın ise yakışıklı biriyle evleneceğine inanılır.
BELÇİKA: İnsanlar canlı hayvanlarını alırlar ve inekleriyle birlikte dileklerini dilerler.
BOLİVYA: Tatlıların içine para koyarlar. Bu para kime denk gelirse yeni yıl onun için şanslı bir yıl olacak anlamına gelir.
ÇİN: Bir önceki yıldan kalan kötü şansı göndermek için yılın son günü evler temizlenir. Ayrıca yeni yılın şans getirmesi için evlerine çeşitli bitkiler alınır.
Geleneksel kutlamalarda yeni yıla davul çalınarak girilir. Bunun kötü ruhları kovacağına inanılır. Ayrıca toplu etkinliklerde ejderha dansı yapılır. Arkadaş ziyaretleri ve kırmızı zarf içerisinde birbirine para verilmesi de şans getireceğine inanılır.
DANİMARKA: İnsanlar, eskiyen tabaklarını atmayarak yılbaşına saklar. Yılbaşı günü sevdiklerinin kapılarının önünde bu eski tabakları kırarak o kişiyi ne kadar sevdiklerini gösterir, hem de sevdikleri kişinin üzerindeki kötü şansın gitmesini aynı zamanda fazla arkadaşın eve geleceğine inanılır.
Saatler tam 12 olduğunda sandalyeye çıkıp atlamak bir başka gelenek. Böylece yeni yılda şanslı olacaklarına inanıyorlar.
EKVADOR: Yeni yılın gece yarısında bostan korkuluklarını ve geçen yıldan kalan fotoğrafları yakıyorlar.
ESTONYA: Erkekler, yılın son gününde 7 öğün yemek yer. Bunun yeni yılda bolluk bereketliliği sağlayacağına, şans getireceğine ve kişiyi 7 erkek gücüne kılacağına inanılır.
FRANSA: Yılbaşı için çok büyük yemek organizasyonları yapılır. Bu hem bir kutlama hem de topluca bir araya gelerek bir bütünleşme etkinliğidir. Reveillon de Santa Silvestre bunlar arasında en ünlüsüdür. Buna benzer etkinlikler Fransızların yoğunlukta yaşadığı başka ülkelerde de yapılır. Örneğin Amerika’da da küçük çapta Reveillonlar düzenlenir. Fransızlar pankeki çok lezzetli bulduklarından her sene yeni yılda pankek yiyorlar.
Fransızlar yeni yılı arkadaş ve aileleri ile birlikte daha sessiz ve sakin kutlarlar. Güzel bir yemeğe önem verirler. Füme somon, kaz ciğeri, salyangoz, istiridye, ıstakoz ve havyar… Gece yarısı ise şampanya Fransa’nın her yerinde patlatılır. DEVAM EDECEK