Azat Kaya

5 İŞÇİ VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLAR DİKKAT…

Azat Kaya

 

 

Kıymetli okurlarım;

Geçtiğimiz hafta iş sözleşmeleri ve fazla çalışma süreleri ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunmuştuk.

Bu haftaki yazımızın konusunu ise deneme süresi,kıdem ve ihbar tazminatları oluşturuyor.

Öncelikle deneme süresi ile ilgili olarak doğru bilinen bir yanlıştan bahsetmek gerekmektedir.

Gerçi bilgiden ziyade işverenlerin işine geldiği için yapılan bir uygulama desek daha doğru olacaktır.

Denem süresi 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 15.Maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır:

Deneme süreli iş sözleşmesi

MADDE 15. – Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

Kanun hükmü oldukça açık olmasına rağmen işverenlerin önemli sayılabilecek bir kısmı deneme süresini sigortasız olarak işçi çalıştırabilecekleri süre olarak değerlendirmekte ve hem işletmelerini kaçak işçi çalıştırır duruma düşürerek ciddi riskleri almakta hem de çalıştırdığı işçilerin hakkını yemektedirler.

Örneğin kaçak/kayıtdışıişçi çalıştırmaktan asgari ücret ve katlarında idari para cezaları bir tarafa bir yıl boyunca indirim ve teşviklerden yararlanma hakkı da yitirilebilecektir.Şöyle ki bugün en bilinen 5 puanlık işveren hissesi teşvikinin işçi başına indirim tutarı 82,35 TL olduğu düşünüldüğünde ortama 10 işçi çalıştıran bir firma ayda 832,50 yılda 9882 TL kayba uğrayacaktır.

Tüm bu riskler de iki aylık SGK primi olan 870 TL için göze alınmaktadır.

Tekrar etmek gerekirse;işverenler yeni işe aldıkları işçileri için şayet deneme süresi uygulanacaksa KESİNLİKLE SİGORTA GİRİŞLERİNİ YAPMAK ZORUNDADIR.

Yazımızın başlığını oluşturan bir diğer önemli konu da kayıt dışı ile mücadele noktasında; işçi maaşlarının bankadan yapılmasına dair kapsamın 5 işçi ve üzerinde işçi çalıştıran firmaları da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi olmaktadır.

Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 21.05.2016 tarih ve 29718 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı ve 01.06.2016 tarihi itibariyle de yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi

Gazete’de yayımlanan eski Yönetmeliğin maddelerini değiştiren yeni yönetmeliğe göre; işverenler 5 ve üzeri işçi çalıştırmaları durumunda her türlü ücret istihkak ve benzeri ödemelerini behemehal bankalar aracılığıyla yapmak zorundadırlar. Aksi halde eski Yönetmeliğin 16.Maddesinde yazılı olduğu üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı idari para cezası uygulamaya yetkili olduğu için ciddi sıkıntılar doğabilecektir.

Şahsi düşünceme göre yakın zamanda en az 5 işçi çalıştıran işletmeler Muhtasar beyannamelerini de aylık olarak vermek zorunda kalacaklar ve uzun zamandır gündemde olan muhtasar ve SGK bildirimlerinin entegrasyon süreci de muhtemelen hızlanacaktır.

Detaylı bilgi almak isteyen okurlarımız sorularını iletişim kanallarımızdan ulaştırabilirler.

Sağlıcakla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları