Geçtiğimiz hafta ilk yazım ile siz değerli Büyük Torbalı Gazetesi okuyucuları ile buluştuk. Çok olumlu geri dönüşler aldığım bu süreçte, köşe yazımın buradan kilometrelerce uzak Bayburt ilinde bulunan bir girişimcimiz tarafından okunması ve girişimcimizin bana ulaşması, haftanın en büyük sürprizi oldu. Bu hafta ki yazıma geçmeden önce, geçtiğimiz hafta yayınlanan yazımı okuma fırsatı bulamayanlar için birkaç anektod düşmek istiyorum. Her hafta bu köşede “Devlet destekleri ve Girişimcilik” ana temalı farklı yazılar ile siz değerli okuyucularla birlikte olacağım. Yazılarımda neredeyse tüm sektörlere verilen devlet desteklerinden, girişimcilik ve girişimcilere sağlanan desteklerden, bu desteklerden nasıl yararlanılacağından ve örnek başarı hikayelerinden bahsedeceğim. İlk yazımda KOSGEB’in 30 Kasım 2015 son başvuru tarihli KOBİ Proje Destek Programı’ndan bahsetmiştim. Yazının tamamını Büyük Torbalı Gazetesi’nin İnternet sitesinde bulabilir, merak ettiğiniz konularla ilgili mail veya telefon yoluyla bana ulaşabilirsiniz.
Biraz kendimden bahsedeyim. 1991 yılında çiftçi bir ailenin ilk ve tek çocuğu olarak Torbalı’da dünyaya geldim. İlköğrenim ve lise hayatımı sırasıyla; Torbalı Gazi İlköğretim Okulu ve Torbalı Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Girmiş olduğum üniversite sınavı sonucu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandım.
Üniversite döneminde çeşitli öğrenci kulüplerinde aktif rol aldım ve üniversite bünyesine bir adet öğrenci kulübü kazandırdım. Aynı süreçte tanışmış olduğum dönemin Eskişehir KOSGEB Müdürü’nün yönlendirmesi ile Eskişehir İş Geliştirme Merkezi bünyesinde Proje Ofisi’nin kurulmasına öncülük edip, bu ofiste 2 yıl boyunca Proje Uzmanı olarak çeşitli destek ve finans kuruluşlarına (KOSGEB başta olmak üzere) İş Planı ve Hibe Destek Projeleri hazırladım.
Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü birincilik ile tamamlayıp mezun olduktan sonra, askerlik hizmetimi yedek subay olarak yerine getirdim. 2015 yılı itibariyle şu an çalışmakta olduğum Japar Plastik A.Ş.’nde Bölüm Şefi olarak göreve başladım.
DESTEK VEREN KURUM VE KURULUŞLAR
KOSGEB’in Kobi Proje Destek Programı dolayısıyla geçtiğimiz hafta konuya hızlı bir giriş yapmıştık. Bu hafta girişimcilere ve KOBİ’lere destek veren “devlet kuruluşlarından” kulak aşinalığımızın en çok olduğu kurum olan KOSGEB’i ele alacağım.
KOSGEB Nedir?
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. 1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır. Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve AR-GE gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Belirtilen tüm bu hedefler için KOSGEB girişimciliğin yaygınlaşması ve başarı elde edecek işletmelerin kurulmasını sağlamak için tüm girişimcilerle ve adaylara farklı destekler sağlamaktadır. Çünkü girişimcilik arttıkça istihdam problemleri ve ekonomik kalkınmadaki sorunlara çözümler sağlanacaktır. KOSGEB girişimci ruhunu yaygınlaştırmak, girişimcilerin rekabet duygularını geliştirmek, ülke ekonomisindeki paylarını artırmak ve bu çalışmalarıyla dünyada örnek olmaya çalışan bir kurumdur.
KOSGEB Ne İşe Yarar?
Temel hedefi yeni işletmelerin açılmasına teşvik etmek ve girişimciyi eğitimsel ve mali anlamda desteklemektir. Bu şekilde ekonomiye dolaylı olarak katkı sağlamak için vardır. KOSGEB henüz her ne kadar son derece gelişmemiş olsa da ülke ekonomisine katkısı göz ardı edilemez. Üstelik gelişimine de hala devam etmektedir. Bir sonraki yazımda KOSGEB’in vermiş olduğu destekleri madde madde ele alacağım. Ayrıca bu desteklerden yararlanmak için yapılması gerekenleri de yazımızda buluyor olacaksınız. Bu süreçte KOSGEB hakkında detaylı bilgiye, açılması planlanan girişimcilik eğitimlerine ve vermiş olduğu destekler ile ilgili bilgilere www.kosgeb.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.
Unutmayın; “gelecek” bir gün mutlaka gelecek. En iyi senaryoları kurgulayıp hayata geçirmek bizim elimizde. Girişimle kalın, girişimci kalın… Haftaya görüşmek dileğiyle…0,
Detaylı Bilgi için telefon numaram ve mail adresim: 0537 331 34 41 [email protected]