Eray Unuvar

DEPRESYON

Eray Unuvar

HER geçen gün çevremizdeki olaylara bakış açımız değişiyor. Bazen yaşadıklarımıza çok olumlu bazen ise çok olumsuz bakabiliyoruz. Bu şekilde günden güne değişken olmamız yaşadığımız olaylara, sıkıntılara yada sevinçlerimize bağlı olabiliyor.Fakat olumsuz dönemlerimizin uzun olması, hayatımızdan aldığımız zevklerin körelmeye başlaması ve ilişkilerimizin bozulması aslında farkında olmadığımız ruhsal sorunların başladığını bize gösteriyor.

Tün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de ve Torbalı’da, hem kendimizde hem de çevremizdeki çok fazla insanlarda bu sıkıntıları gözlemliyoruz. Bu durumun çözümünün basit olmasına rağmen kaçınma ve geçici çözümler bulmak daha kolayımıza gidiyor.

Her insanın hayatının belli dönemlerinde üzüntü duyduğu, sıkıldığı veya ona rahatsızlık veren olaylar olmaktadır. Bu olaylarla baş edebilmek kişinin çocukluğundan itibaren biriktirdiği iç gücüne ve geliştirdiği savunma düzeneklerine bağlıdır. Baskılanan, zihnin bir köşesine atılan veya çözümlenemeyen her duygu ve düşünce, olaylarla baş edebilme gücümüzü zedeler. Bunları sonuca bağlayıp çözümler üretebildiğimizde ise gücümüz her defasında artar. Ünlü düşünür Nietzsche’nin, “Beni öldürmeyen şey güçlendirir!” sözünde tamda bahsettiği durum budur.

Baş edebilme gücümüz yeterli olmadığı durumlarda yaşadığımız olaylar, duygular ve düşünceler birikir ve taşar. İşte bu zamanlar çökkün ve üzüntülü hisseder ve hayatımızdan haz duymamaya zevk almamaya başlarız. Bu belirtiler;

1.Her gün, günün büyük bir bölümünde kendinizi üzüntülü, umutsuz ve boşlukta mı hissediyorsunuz?

2.Daha önceden yapmaktan zevk aldığınız etkinliklere karşı ilginizi mi kaybettiniz?

3.Diyet yapmamanıza rağmen kilo kaybediyor yada kilo alıyor musunuz?

4.Uyku düzeniniz mi değişti?

5.Duygularınızı yaşarken aşırıya kaçıyor veya tepkisiz mi kalıyorsunuz?

6.Bitkin ve iç gücünüzde azalmamı hissediyorsunuz?

7.Kendinizi değersiz ve suçlumu hissediyorsunuz?

8.Kararlar alırken veya odaklanırken zorlanıyor musunuz?

9.Ölümü çok fazlamı düşünüyorsunuz?

Eğer bu belirtiler uzun zamandır varsa bir ruh sağlığı profesyoneline başvurmanızda yarar vardır.

Depresyon, psikoterapi, psikoeğitim ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Kimi zaman tek tedavi yöntemi başarılı olurken kimi zaman tedavi yöntemlerinin bir arada uygulanması gerekebilir. Tedaviler olaylara ve kişilere bakış açılarınızı, düşüncelerimizi ve bilişlerimizi değiştirmemize ve ruh sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sağlıklı bir yaşam sürerken nasıl düzenli check-up (genel sağlık kontrolü) yaptırmaya ve oluşabilecek hastalık risklerini öğrenmemize ve önlememize ihtiyacımız varsa, ruhsal bunalımlarınızı engellemek içinde bir danışmana her zaman ihtiyacımız vardır.

Yazarın Diğer Yazıları