Eray Unuvar

Kanser ve aile

Eray Unuvar

SON yıllarda tüm dünya da artan kanser hastaları sayısı, Torbalı’da da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu kötü artışın karşılığı olarak tedavilerde de yeni ilerlemeler ve çözümler geliştiriliyor.5 yıl öncesinde, ölümcül bir hastalık olarak adlandırılırken, son yıllarda artık kronik bir hastalık haline gelen kanser hastalığı, beraber yaşamayı öğrenildiği zaman, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar gibi seyrediyor. Fakat bilinmesi gereken en önemli durum ise kanser hastalığının tedavisinde gerek hastanın gerekse ailenin psikolojik durumunun tedaviye olan etkisinin çok büyük olduğu ve kanserin sadece hastayı değil yakınlarını da çok etkilediğidir.

Kanser bir aile hastalığıdır. Aile; anne, baba, eş, çocuk ve arkadaşlardan oluşmakla birlikte hastalığın ve tedavinin işleyişinde çok önemli bir role sahiptir.

Hastalığın ve tedavinin belirli dönemlerinde hasta hem bedensel hem de ruhsal sorunlar yaşayabilir. Bu zamanlarda hastayı en çok etkileyebilecek ve yardımcı olabilecek ailelerdir.

Bunlar; hastanın, hastalık öncesi sorumluluğunda olan gündelik işlerine yardımcı olmak,

Kemoterapi, radyoterapi, operasyon,tetkik ve kontrol  için hastane ziyaretlerinde hastaya refakat etmek,

Hastalık ve ruhsal etkileri hakkında hastanın sorularına doğru yanıtlar bulmasında yardımcı olmak,

Hastanın motivasyonunu azaltan veya kaybettiren duygu,düşünce ve durumlarla baş edebilmesine yardımcı olmak, açıklamalar getirmek,

Hastanın, çalışamama veya işini sürdürememenin getirdiği maddi olanaksızlıklara karşı önlem almak,

Bu desteklerden birkaçıdır. Bunlar ve diğer destekleri verirken, hasta yakını bedensel ve ruhsal durumunu, sosyal yaşamını ve sorumluluklarını göz önünde tutarak, planlı ve mantıklı bir şekilde desteğini sağlamalıdır. Aksi takdirde hasta yakınlarının olası yaşayabileceği sorunlar;

Artan iş yükünün getirdiği yorgunluk ve zamanlama problemleri, gelir kaynağındaki azalma veya tedavinin arttırdığı giderlerden dolayı maddi sorunlar, hastalığın, tedavinin ve belirtilerinin değişkenlik göstermesinden dolayı, hastaya nasıl davranılacağının belirlenememesi, sosyal çevre ve ortamlardan kendini soyutlama ve izole hayat tarzı ve benzeri durumlar beraberinde bedensel ve ruhsal sorunları da getirir. Hasta yakını bedensel olarak yorgun ve ruhsal olarak endişeli ve kaygılı hissedebilir. Böyle bir durumda hastaya yeterli destek sağlanamaz. Bu da hastalığın işleyişi için iyi bir durum değildir. Genel olarak göz ardı edilen veya fark edilmeyen bu durumun çok fazla önem arzettiği ortadadır. Bu yüzden hasta yakınları, hastalık, tedavi ve belirtiler hakkında doğru bilgilere ulaşmalı, oluşabilecek maddi ve manevi problemlerin listesini yapmalı, önlemler alıp çözümler bulmalıdır.

Bu desteklerin yöntemi hakkında ruh sağlığı profesyonellerinden danışmanlık alınması hem hastanın hem de hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükseltecek ve tedavinin olumlu etkisini arttıracaktır.

Bilinçli ve motive, hasta, hasta yakını ve uygun tedavi yöntemleriyle kanser hastalığıyla baş edebilir ve üstesinden gelebiliriz.

 

Yazarın Diğer Yazıları