Salam, sosis, sucuk,jambon gibiişlenmiş et ürünlerinin sağlığa etkileri yıllarca tartışıldı.Birçok uzmanın görüşü bu besinlerin sağlık için ciddi risk taşıdığı yönündeydi. Son olarakdünyanın en büyük sağlık otoritelerinden olan WHO(Dünya Sağlık Örgütü) tarafındanda onaylandı ve bu tarz besinlerin kanserojen oldukları açıklandı.WHO yaptığı açıklamada işlenmiş etin, sigara,alkol,arsenik ve asbest ile birlikte kansere en çok neden olan ilk 5 madde listesine alındığını duyurdu.
Neden bu kadar tehlikeliler?
“Et entegre tesislerinde büyükbaş bir hayvan giriyor ve sadece kürkü ayrılıyor” desem durumun ciddiyetini yeterince anlatmış olurum sanırım. İşlenmiş ürünleri tükettiğimizde normal koşullarda asla yemem dediğimiz;hayvanın sinirlerini,iç yağlarını,akciğerini,derilerini,kıkırdaklarını,tırnakve kemik tozlarını,gagalarını,eklemlerini,paçalarını hatta tüylerini bile tüketmiş oluyoruz. Tüm bunların fark edilmemesinin nedeniise çok basit.Katkı maddeleriyle sağlanan renk,salça,sarımsak ve bol baharatın verdiği aroma ve kokuyla hiç de farkında olmadan, hatta “ Bunlar olmadan kahvaltı mı olur?”, “ Bu kokuya nasıl dayanılır” gibi cümleler kurarak afiyetle tüketebiliyoruz maalesef.
Üretimde hayvan atıklarının eklenmesi dışında mikrobiyal üremeyi azaltmak, kırmızı-pembe rengi vermek için kullanılan nitrit ve nitrat gibi koruyucu maddelerin fazlası da sağlık için oldukça sakıncalıdır. Ayrıca ürünü tüketen kişiye “daha lezzetli” hissi vermek için kullanılan MSG, sinir sistemi harabiyetlerine,iştah kontrolünü kaybetmeye ve obeziteye yol açıyor. “Bu nedenle bu tür ürünleri tüketeceğiniz de öncelikle bu maddeleri içermediğinden ve güvenilirliklerinden emin olun. Güvenilir bir besinde bunların ne kadar kullanıldığının açıkça yazılması ve günlük en fazla tüketim miktarının da belirtilmesi gerekir.
Hamburger köfteleri ve hazır köfteler içinde aynı durum geçerli! İçlerine hayvansal atıkların eklenmesinin yanında bir de bozulmaya başlayan parça etlerin, kıyma haline getirilip tekrar satışa sunulduğunu, hatta raflardaki bozulmaya yüz tutan kıymalarında bol baharatla ve sarımsakla karıştırılıp hazır köfte olarak bizlerin tüketimine sunulduğunu biliyor muydunuz?
Artık biliyorsunuz! Tamamen maliyeti düşürmek ve ticari amaçlar için insan sağlığını hiçe sayan bu oyunlara gelmeyin. Sucuğunuzu güvendiğiniz kasaplardan alın. Fakat yinede tükettiğiniz miktar kontrollü olsun. Mümkün olduğu kadar seyrek ve az miktarda tüketmeye özen gösterin.
Ayrıca, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi kolesterol içeriği yüksek besinler ile fazla miktarda yağ alınacağı için, bu besinlerin tüketilmesi kalp-damar hastalıkları ile obeziteye yakalanma riskini artırır.Bu nedenle bu besinleri tadımlık olarak tüketmek en doğrusu.
Üretim koşulları nedeniyle zararlı olan bu besinler dışarıda yediğiniz pizza,kumru ve karışık sandviçlerde de bulunabiliyor. Bu konuda dikkatli olmakta yarar var çünkü bu tür fast-food besinleri aldığınız yerler maliyeti düşürmek adına üretim kalitesi bozuk olanişlenmiş et ürünlerini tercih edebilirler.
Özellikle çocuklarınızın sağlığı için bu tür besinleri evlerinize sokmayın. Hatta en sağlıklı sucuğu kendiniz hazırlayıp, sevdiklerinize güvenle ikram edebilirsiniz.
Ev Yapımı Sucuk İçin Malzemeler:
1 kg yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı acı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı yenibahar
6 diş sarımsak
1 tepeleme yemek kaşığı tuz
Kurutulmuş bağırsak
Katkısız Sucuğunuzun Hazırlanışı:
2 kere çektirdiğiniz kıymanıza sarımsağı ve tüm baharatları ekleyip iyice yoğurun. Karışımı streç ile kaplayıp buzdolabında 8-10 saat bekletin. Kuru bağırsakları ise sirkeli suda 1-2 saat kadar bekletip içerisini iyice temizleyin. Daha sonra bir huni yardımıyla bağırsağın içini hiç hava almayacak şekilde doldurun. Kuru ve serin ortamda bekletin, yaklaşık 4-5 gün içerisinde hazır olacaktır.
Kullanacağınız malzemelerin miktarlarında damak tadınıza uygun değişiklikler yapabilirsiniz. Ev yapımı ve katkısız sucuklarınız hazır. Afiyet olsun..