Son yıllarda tüm dünyada ciddi artış gösteren obezite nedeniyle beslenme ve diyet denildiğinde ilk akla gelen problem şişmanlık oluyor. Bu nedenle öneriler çoğunlukla kilo vermek isteyenlere yapılıyor fakat kilo alamamaktan yakınan ciddi bir grup var!
Zayıf bireylerin de tıpkı kilo problemi yaşanlar gibi istedikleri kıyafeti giyememe, toplum baskısı, psikolojik problemler ve çeşitli hastalıklara daha çabuk yakalanma gibi benzer şikayetleri var.
Zayıflık Ve Nedenleri
Kilonun, boyun karesine bölünmesiyle elde edilen BKI değeri 18.5 in altında olan bireyler zayıf olarak kabul edilir. Zayıflık alınan enerjinin harcanan enerjiden az olması nedeniyle uzun dönem enerji yetersizliği sonucunda oluşur. Bu duruma neden olarak da yetersiz besin alımı, alınan besinlerin sindirim emilim metabolizmalarındaki bozukluklar ve psikolojik stresleri gösterebiliriz.
Kısa süre içinde aşırı kilo kaybı oluşmuş veya yeterli beslenildiği halde kilo alınamamışsa herhangi bir vitamin-mineral yetersizliği, parazit, enfeksiyon, hormonal veya metabolik bir hastalık bulunup bulunmadığını tespit etmek için mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Sağlık açısından herhangi bir problem olmadığı takdirde kişilerin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerekir.
Kilo Almak İstiyorsanız Bu Öneriler Tam Size Göre
Kilo almada en temel kural harcanandan daha fazla enerji almaktır, fakat bu bir anda aşırı miktarda ye veya ne bulursan ye anlamı taşımıyor. Aksine sağlıklı ve doğru tercikler yaparak düzenli beslenmeniz oldukça önemlidir.
Mutlaka her sabah kahvaltı yapın. Kahvaltıda sevdiğiniz besinlere yer verin. Yumurtanızı haşlanmış olarak tüketmek yerine peynir ilave ederek hazırladığınız omlet daha besleyici olacaktır. Bu öğünde çay yerine taze sıkılmış meyve suyu veya süt tüketin. Adeta vitamin deposu olan meyve sularından büyük bir bardak tüketmek 3-4 porsiyon meyve kadar enerji almanızı sağlar.
Öğün atlamayın ve ara öğün yapın. Ara öğünlerinizde ceviz, badem, fındık, tam yağlı süt, meyveli yoğurt, kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suyu veya meyve salataları gibi enerjisi ve besin değeri yüksek yiyecekler tercih edin.
Hacmi küçük fakat besin değeri ve enerjisi yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sütünüzü içerken içerisine pekmez veya bal ekleyerek aynı hacimle daha fazla enerji alabilirisiniz.
Ayran veya cacık yerine yoğurt tercih ederek alacağınız enerjiyi arttırabilirsiniz.
Besinleri sade tüketmek yerine küçük ilavelerle yüksek enerjili ve daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Örneğin tam tahıllı bir makarnaya bol zeytinyağlı bir domates sosu hazırlayarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Yemeklere çorbayla başladığınızda çorbadan sonra doyuyorsanız öğüne direk ana yemekten başlayın. Çorba içmek istediğinizde ise yarım kepçe kadar içip ana yemeğe geçebilir veya çorbanıza kaşar peyniri,süt,krema,et suyu gibi eklemeler yaparak enerjisini arttırabilirsiniz..
Öğünlerden 1 saat kadar önce hafif yürüyüşler yapmak iştahınızı açacaktır.
Öğünlerle birlikte sıvı almamaya özen gösterin. İçecekler mide hacmini doldurarak öğünlerde daha az yemek yenmesine sebep olur. Bu nedenle su dahil tüm içecekleri öğünlerden en az 45 dakika önce veya sonra içmelisiniz.
Yemeklerinizde pul biber, çörek otu, karabiber, zencefil gibi iştah açan baharatlar kullanabilirsiniz.
Aşırı yağlı beslenmeyin. Fazla yağlı yiyecekler midenizi bulandırıp iştahınızı kapatır. Ayrıca uzun süre tok kalmanızı sağlayarak öğün atlamanıza da neden olabilir.
Yemek yenilen ortamın temizliği, yemeğin görüntüsü, tadı ve kokusu da iştahı etkiler. Yemeklerinizi daha özenli hazırlayıp, temiz, ferah ve sevdiğiniz ortamlarda tüketmek iştahınızı arttıracaktır.
Aşırı sıvı tüketiminiz varsa sınırlayın ve çay, kahve, soda gibi içecekler yerine süt, meyve suyu ayran tercih edin. Kahve içeceğinizde ise sütlü veya kremalı olarak tercih edebilirsiniz.
Salatalarınıza zeytinyağı, peynir, haşlanmış yumurta, ceviz, mısır, susam, zeytin gibi besinler ilave ederek zenginleştirin. Sade bir salata ile midenizi doldurmak yerine bol taneli kompostolar tercih edebilirsiniz.
Sigara kullanıyorsanız bırakın! Sigara iştahı kapatır ve içerdiği nikotin metabolizmayı hızlandırarak harcanan enerjiyi arttırır.
Sırf kilo alabilmek için sevmediğiniz besinleri yemeye çalışıp, kendinizi zorlamayın. Bıkkınlık vermemesi için her gün aynı besinleri tüketmeyin ve öğünlerinizi çeşitlendirin.
Tüm bu önerileri bir anda uygulamaya çalışmak yerine kendinize en uygun olanından başlayıp, her hafta bir yenisini ekleyerek uygulayabilirsiniz.
Ayrıca kilo almanın, vermekten daha zor olduğunu bilerek sabırla beklemelisiniz.
Sağlıklı günler dilerim.