Muhittin Cengiz

Ziraat Odaları ve para

Muhittin Cengiz

 

 

Birlik Yönetim Kurulu, giriş ücreti ve yıllık aidat listelerini, asgari ücretin %2 sinin altına düşmemek üzere, yörenin ürün desenini, toprak yapısını, üreticinin gelir durumunu göz önüne alarak; sulu arazilerde dekara belirlenen azami değerin %65 ine kadar, susuz ve kıraç arazilerde ise dekara belirlenen azami değerin %85 ine kadar düşürerek, bölgelere, illere ve ilçelere göre giriş ücreti ve yıllık aidat listelerini hazırlayacak. Hazırladığı listeleri odalara gönderecek. İlgili Ziraat Odası kendisine uygun olan listeyi tercih edip karar yazısını bir ay içinde birliğe gönderecek.

Burada üreticinin uyanık olup, odanın hangi listeyi ne için ve nasıl kabul ettiğini takip etmek olmalıdır. Üretici menfaati gereği bu hususu yakinen takip etmelidir.

Yine yönetmeliğe göre, üreticinin birden fazla yerde arazisi varsa arazinin bulunduğu her odaya kaydını yaptırmak zorunda.

Üretici, kayıt güncellemelerini, tarımsal mal varlığının bulunduğu ilçedeki odalardan ayrı ayrı yapabileceği gibi, ilgili köy ve mahalle muhtarlıklarına tasdik ettirdikleri formları ve ilgili odaya ait giriş ücreti veya yıllık aidatını ödediğine ilişkin ödeme makbuzu veya banka dekontunu ibraz etmek şartıyla ikamet odasından da yaptırabilecek.

Üretici diğer odalara ait aidat borcunu ikamet odasına başvurarak diğer odaların banka hesabına yatırabilir.

Giriş ücreti ve yıllık aidat, üreticinin ilçelerdeki tarımsal mal varlığı ile ilçelerdeki odaca kabul edilen giriş ücreti ve yıllık aidat listesine göre hesaplanacak.

Üretici tarımsal mal varlığının bulunduğu her odaya ayrı ayrı kayıt olması gerektiğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimlerinin, tarımsal mal varlığının bulunduğu her bir oda tarafından ayrı ayrı yapılması zorunlu oluyor.

Giriş ücreti veya yıllık aidatlarını ödeyen üreticiden verilen “Çiftçi Belgesi”nden ayrıca belge ücreti veya başka bir ad altında ücret alınmayacak. Giriş ücretinin alındığı yıl, giriş ücreti ödenen odaya ayrıca yıllık aidat ödenmeyecek.

Birlik Yönetim Kurulunca belirlenen giriş ücreti ve yıllık aidat miktarlarına ait cetvel, Ziraat Odası tarafından ilgili muhtarlığa imza karşılığı verilecek veya taahhütlü olarak posta ile gönderilecek. Cetvel, muhtarlar tarafından herkesin görebileceği bir yerde ilan tahtasına asılarak 15 gün süreyle ilan edilecek. Bu durum da tutanakla tespit edilecek.

Muhtarlar tarafından asılarak ilan edilen giriş ücreti ve yıllık aidat miktarlarına çiftçiler ilanın sona erdiği tarihten, itibaren 15 gün içinde Oda Meclisine itiraz edebilecekler. Oda Meclisi itirazı bir ay içinde kesin olarak karara bağlamak zorunda. Bu işlemlerden sonra kesinleşen liste oda ilan tahtasına asılmak suretiyle ilan edilecek.

Yıllık aidat miktarı, pos cihazı ile en çok 9 eşit takside bölünerek alınabilecek.

Engelli çiftçilerin aidat hesaplamalarında tam teşekküllü kamu hastanelerinden heyet raporu ile belgelendirilmek koşuluyla, raporda belirtilen bedensel engelliliği oranında indirim yapılacak.

Ziraat Odaları ne yaparlar, ne ederler! Aldıkları bu paraları hak ederler mi? Bu paraları niçin alırlar hususunu burada tartışmak istemiyorum. Bu belki ayrı bir yazı konusu olacak ancak, üreticilerimiz aidat belirleme zamanında durumu yakinen takip ederek gereğinden fazla aidat ödemenin önüne geçebilirler kanaatindeyim.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları