Sami Bingöl Turan

Çember sistemi

Sami Bingöl Turan

Değerli dostlar, eğitim camiasının içinden geldiğim için bu kapsamda yazıları tercih ediyor, bilgi ve deneyimimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bir önceki yazımda eğitimde kalitenin öneminden söz ederken, öğretmenler için uygulamaya konan “Performans Değerlendirmesine” karşı, olumsuz görüşümü ve düşüncelerimi yazmıştım. Sayın MEB’nı İsmet Yılmaz yaptığı açıklamada, bu konu ile ilgili olarak 5 Eğitim Sendikası ve 55 Eğitim Fakültesinden görüş alındığını, geçen yıl 12 pilot ilde uygulamanın yapıldığını ve öğretmenlerin yüzde doksanının memnun kaldığını bu nedenle sistemin bu yıl 81 il de başlayacağını açıklamıştı. Gerçek o ki, öğretmenlerin yüzde doksanı buna karşıdır. Bütün sendikalar da eylemlerle tepkilerini gösterdiler. Neyse ki, erken seçim kararıyla bu uygulama da bir yıl ertelendi. Bütün öğretmenleri üzen ve huzursuz eden bu sistem inşallah bir daha gündeme gelmez. Kısacası, her yıl sonunda öğrenciler, veliler, yöneticiler öğretmenlere belirli oranda not verecekler öğretmenlerde buna göre terfi edeceklerdi. Uygulama sonucunda eğitim sistemi büyük yara alırdı kanısındayım, zaten devam da etmezdi. Acaba, bu uygulamayı hazırlayanların kaçı öğretmendir? O makama nasıl ve hangi liyakatle gelmişler? Vah ki ne vah!

Haziran ayında ikinci önemli konu da ilköğretimden liselere geçiş sınavı ve tercihlerin yapılması yani LGS’dir. Bu yüz binlerce öğrenciyi ve ailesini ilgilendiriyor. Daha birkaç ay öncesine kadar yürürlükte olan ve ani bir kararla değiştirilen TEOG yerine yeni bir sistem uygulamaya kondu.”LGS” 2 Haziranda sınavlar 11-18 Haziranda da tercihler ve yerleştirmeler yapılacak ama nasıl olacak? İşi doğru dürüst bilen yok. Okul yönetimleri sıkıntılı, öğrenciler şaşkın veliler tedirgin bir bekleyiş içindeler. Bakanlığa yapılan yoğun talep sonunda sayın müsteşar bir açıklamayla sözde tercihlerin nasıl yapılacağını açıkladı. Ortaya bir de “Çember Sistemi” çıktı. LGS sınavlarından sonra öğrenciler için üçlü çember sistemi düşünülmüş, buna göre, her bölgede okullar üç ayrı çember içinde gösterilecek ve her çemberde üçer okul bulunacak öğrenci aldığı puana göre bu dokuz okuldan 5 tanesini tercihine yazabilecek. Bu uygulamayı hazırlayan komisyona helal olsun. Ben otuz yıl eğitim yöneticiliği yaptım araştırıyorum inceliyorum inanın işin içinden çıkamıyorum… Zavallı veliler ne yapsın…

NİTELİKLİ OKULLAR

Bu sene, nitelikli okullar, adrese dayalı okullar diye yeni bir uygulama yapılıyor. Kısacası, liselere geçiş için yapılacak sınavlarda öğrenci elde ettiği başarıya göre nitelikli okulları tercih edecek. Yeterli puanı alamayan öğrencilerde adrese dayalı çevrede bulunan okullara başarı sırasına göre yerleştirilecekler. Özel okulları tercih eden öğrenciler de giriş hakkını aldıktan sonra diğer okullara ancak nakil döneminde gidebiliyorlar. İlçemizde nitelikli okul olarak belirlenen iki lise var. Bunlar, Cumhuriyet Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, kontenjanı:30 öğrenci. Diğeri: 7 Eylül Anadolu Lisesi, kontenjanı 90 öğrencidir. Velilerimiz buna göre değerlendirme yapmalıdırlar. Bu uygulama gündeme geldiğinde çocuklarının geleceğini düşünen veliler, eğitiminin iyi olduğuna inandıkları okulların çevrelerinde ev tutmaya başladılar. Bir işe yarayacak mı, belli değil… Değerli veliler LGS ile ilgili okul rehberlik birimine mutlaka danışın.

Diyeceğim o ki, her bakan değişikliğinde yeni bir sistem getirildi. Bunun da tek sorumlusu “Kart hamili yakınımdır gereğini bekliyorum…” şeklinde yapılan liyakatsiz yönetici atamalarıdır. Bunun aksini zaten hiç kimse söyleyemez her şey ortada değil mi? TEOG  neden kaldırıldı, bu uygulamayı hazırlayanları incelemek  hesap sormak gerekmez mi? İnşallah yeni kurulacak hükümette öğretmen kökenli bir bakana görev verilir de  eğitim sistemi bu kadar değiştirilmez. Haziran ayı biraz sıcak geçecek. Değerli velilerimize ve sevgili öğrencilerimize Allah yardım etsin. Sağlık ve sevgiyle kalın.

 

Yazarın Diğer Yazıları