Yeni kanun görücüye çikti

Torbali Ticaret Odasi ve Ilçe Tarim Müdürlügü, gida üretimi ile gida ile temas eden madde ve malzeme üretiminde yapilan degisiklikler hakkinda dün isletmelere yönelik bir bilgilendirme toplantisi düzenledi. 5996 sayili kanunun yürürlüge girmesi ile birlikte gida üretimi ve gida ile temas eden madde ve malzeme üretiminde önemli degisiklige gidildi. Ilçedeki gida ve gida malzemeleri üreten [&hellip]

Yeni kanun görücüye çikti

Torbali Ticaret Odasi ve Ilçe Tarim Müdürlügü, gida üretimi ile gida ile temas eden madde ve malzeme üretiminde yapilan degisiklikler hakkinda dün isletmelere yönelik bir bilgilendirme toplantisi düzenledi.

5996 sayili kanunun yürürlüge girmesi ile birlikte gida üretimi ve gida ile temas eden madde ve malzeme üretiminde önemli degisiklige gidildi. Ilçedeki gida ve gida malzemeleri üreten isletmelerin yeni kanun hakkinda yeterli bilgiye sahip olmamasi nedeniyle Torbali Ticaret Odasi ve Ilçe Tarim Müdürlügü harekete geçti. Iki kurum, isletme sahiplerini bilgilendirmek amaciyla bir toplanti düzenledi. Il Tarim Müdürlügü’nden gelen uzmanlar, degisen kanun hükümleriyle ilgili genis kapsamli bir bilgilendirme yapti.

TTO’DAN UYELERINE BILGILENDIRME TOPLANTISI

GIDA hizmetlerinde yapilan büyük degisim sonrasinda, 5996 sayili kanunun yürürlüge girmesi ile basta 5179 sayili Gida Kanunu olmak üzere birçok kanun kaldirildi. Yaklasik 1 yil önce yürürlüge giren yeni kanunun amaci, gida ve yem güvenilirligini, halk sagligi, bitki ve hayvan sagligi ile hayvan islahi ve refahini, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunmasi da dikkate alinarak korumak ve saglamak. Yeni kanun yürürlüge girmesinden sonra, mevzuattaki degisikligin bir an önce gerçeklestirilmesi bekleniyor. 5996 sayili ‘Veteriner hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu’ hakkinda bilgilendirme toplantisi yapildi. Torbali Ticaret Odasi ve Ilçe Tarim Müdürlügü’nün düzenledigi toplanti, dün Ticaret Odasi Meclis Toplanti Salonu’nda gerçeklestirildi. Toplantiya Meclis Baskani Abdulvahap Olgun, Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, Il Tarim Müdürlügü Yurtiçi Uretim ve Denetim Sorumlusu Harika Güngör, Gida Denetim Uzmani Ibrahim Zorba, Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Uyesi Nuretin Albas ve gida ile gida malzemesi üretimi yapan firma sahibi ve yetkilileri katildi.

PERSONEL GELDI DENETIM ARTTI

MECLIS Baskani’nin açilis konusmasinin ardindan sözü alan Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, daha güvenli ve daha kaliteli gidayi tüketiciye ulastirmayi hedeflediklerini söyledi. Göreve basladiklarinda personel sikintisi çektiklerini dile getiren Kenan Uyar: “Bu sikinti nedeniyle, gida ve gida malzemesi üreticilerini sadece sikayetler üzerine denetleyebiliyorduk. Ancak, yeni personellerin göreve baslamasiyla birlikte kadromuz genisledi. Güçlenen kadromuzla denetimlerimizi arttirarak, kaliteli ve güvenli gida üretimi hedefiyle çalismalarimizi sürdürüyoruz” diye konustu.

EN BUYUK DEGISIM ONAY BELGESI

KANUN degisikligi, gida ve gida ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, isleme ve dagitiminin tüm asamalarini, bitki koruma ürünü ve veteriner tibbî ürün kalintilari ile diger kalintilar ve bulasanlarin kontrollerini, salgin veya bulasici hayvan hastaliklari, bitki ve bitkisel ürünlerdeki zararli organizmalar ile mücadeleyi, çiftlik ve deney hayvanlari ile ev ve süs hayvanlarinin refahini, zootekni konularini, veteriner saglik ve bitki koruma ürünlerini, veteriner ve bitki sagligi hizmetlerini, canli hayvan ve ürünlerin ülkeye giris ve çikis islemlerini ve bu konulara iliskin resmî kontrolleri ve yaptirimlari kapsamakta. Tek kanun maddesi altinda toplanan bu kapsamli madde hakkinda katilimcilari bilgilendiren Harika Güngör, geçmis dönemdeki bütün parça kanunlarin tek çati altinda birlestirildigini söyledi. Güngör: “Insan sagligi için tehlike olusturan gida güvenilir degil. Yeni kanun ile isletmelere sadece sicil belgesi veriliyor. Her is için alinan üretim izin belgesi artik verilmeyecek. Kanun maddesindeki en büyük degisiklik ise kayit ve onay sertifikalari oldu. Onay belgesi olmadan hayvansal üretim yapan isletmelere de 10 bin 770 lira para cezasi ve belgesini tamamlayana kadar da üretimden men cezalari verilecek” dedi. Bilgilendirmenin ardindan katilimcilarin sorulari cevaplandirildi.