Yeni sistemin 'refah planı' hazır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonra büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına giden yolu tamamen açacaklarını vurgularken, 24 Haziran’ın hemen ardından refah ve zenginliğin yol haritası devreye sokulacak.

Yeni sistemin 'refah planı' hazır

Seçimlerin hemen ardından yeni hükümet sistemine göre hazırlanan Türkiye’nin 2019- 2023 dönemini kapsayan vizyon, strateji ve politikalarının yer aldığı Kalkınma Planı yaşama geçirilecek. “Toplumsal refah” üzerine kurulan Plan’da “Yeni kamu yönetimi modeli, yenilikçi üretim, istikrarlı büyüme, yaşanabilir mekânlar, nitelikli insan, güçlü toplum, güçlü sanayi, yatırım, istihdam, kalkınmanın finansmanı” olmak üzere 10 başlık ön plana çıktı.

SOSYAL POLİTİKALAR GÜÇLENİYOR

Hükümet, 2023 hedefleri doğrultusunda sosyal koruma alanlarını güçlendirmeye yönelik politikalara öncelik verecek. Yoksul kesim refah artışından daha fazla pay alacak. Mutlak yoksulluk tamamen ortadan kaldırılacak. 100 doların altında gelirle yaşamak durumunda olan tek bir vatandaş kalmayacak. Sosyal yardım programları çeşitlenecek. Gelişme hızından pay almayan tek bir emekli kalmayacak. Emekli aylıklarında iyileşme sürecek. Emeklilerin uygun koşullarda ev sahibi olması için de destek sağlanacak. Kadınların sosyo-ekonomik durumları güçlendirilecek.

DAHA FAZLA “ZENGİNLİK” İÇİN 10 DEV ADIM

Toplam 43 ihtisas komisyonu tarafından hazırlanan ve yeni hükümet sistemiyle birlikte yaşama geçecek refah planındaki önemli başlıklar şöyle:

YENİ KAMU YÖNETİMİ : Yeni sisteme uyarlı kamu yönetimi modeli ortaya konuluyor. Kamuda kurumsal kalite artıyor. Kurumlar arası görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı netleştiriliyor.

PERSONEL REJİMİ GÜÇLENECEK : Kamu kurumları hızlı, etkili icraat öngören yeni sisteme uyumlu hale gelecek. Kamuda ehliyet, liyakatin esas alındığı bir personel rejimi yaşama geçirilecek. Dört yılda 4 milyon istihdam sağlanacak. Kamu personelinin verimliliğinin artırılması amacıyla etkin bir performans sistemi oluşturularak hizmet, personel ücret ilişkisi daha sağlıklı hale getirilecek.

KURUMLAR YENİDEN YAPILANDIRILIYOR: Kurumların yapısal dönüşümleri, benzer iş yapan birim veya kurumların birleşmesi kolaylaşacak.

KALKINMAYI OMUZLAYACAKLAR: Kadınlar ve gençler kalkınmada daha etkin rol alacak.

GÜÇLÜ SANAYİ STRATEJİSİ : Yerlileşme ve teknolojik ilerlemeye öncelik veren sanayi stratejisi ortaya konuldu. Yeni dönemin yerli-milli üretim stratejisi ortaya konuluyor. Ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretimine yönelik stratejiler olacak. Yazılım, sağlık gibi kritik sektörlere odaklı dönüşüm programları yaşama geçirilecek.

PROJELER PLAN DÖNEMİNDE BİTECEK :

Nükleer santral projeleri başta olmak üzere ülke ekonomisinde önem taşıyan büyük projeler plan döneminde tamamlanacak. Plan’da enerji, ulaştırma hedeflerine geniş yer verilirken, destekleyen yeni tedbirler devreye giriyor. Ayrıca enerji ekipmanlarının Türkiye’de üretimi, geliştirilmesi amacıyla güçlü bir program ortaya konulacak.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİM : Yerel yönetimler yeniden yapılandırılıyor. Belediyelerin ihtiyaçları en hızlı şekilde karşılanacak. Belediyelerin metro ve hafif raylı sistem taleplerine hızlı şekilde yanıt verilecek.

TARIMSAL ÜRETİME YENİ MODEL : Tarımsal üretimde yeni bir sayfa açılacak. Tarım sigortaları, üretici örgütlerinin yeni pazarlara ulaşımı kolaylaşacak.

YENİ FİNANSMAN MODELLERİ : Kalkınmayı güçlendirecek yeni finansman modelleri yaşama geçirilecek.

SOSYAL POLİTİKALARA ÖNCELİK : Yatırımlar ve büyümeye ivme katacak, sosyal politikaları güçlendiren adımlar atılacak.