Yeniköy’ün dev armutlari
Dolmus soförlügü yapan Yeniköylü Halil Öztürk’ün yetistirdigi armutlar, görenleri hayrete düsürüyor. 7 yil önce ektigi ve ilk olarak geçen sene ürün veren armutlarin agirligi 1,5 kiloya dayaniyor YENIKÖY’DE bulunan bir bahçede organik olarak yetistirilen 1 kiloluk armutlar görenleri sasirtiyor. Organik olarak bahçesinde yetistirdigi kiloluk dev armutlarin vatandaslar tarafindan da oldukça ragbet gördügünü ifade eden Halil [&hellip]
Dolmus soförlügü yapan Yeniköylü Halil Öztürk’ün yetistirdigi armutlar, görenleri hayrete düsürüyor. 7 yil önce ektigi ve ilk olarak geçen sene ürün veren armutlarin agirligi 1,5 kiloya dayaniyor
YENIKÖY’DE bulunan bir bahçede organik olarak yetistirilen 1 kiloluk armutlar görenleri sasirtiyor. Organik olarak bahçesinde yetistirdigi kiloluk dev armutlarin vatandaslar tarafindan da oldukça ragbet gördügünü ifade eden Halil Öztürk, dev armutlarin büyüklügüne göre agirliginin yarim kilo ile 1,200 gram arasinda degistigini söyledi. Öztürk, “Armutlarin 3 kilosunu 5 TL’den satiyorum. Bu sekilde kiloluk armut veren çok sayida agacim var. Bu yil ilk defa 3 cins armut ektim. Sadece dev armutlar yetistiren Margeret cinsi armutlar meyve verdi. Onlar da dev gibi.” dedi. Öztürk, armutlarin büyümesi için herhangi bir ekstra çaba göstermedigini belirtti.
DENEMEK IÇIN EKTI
YENIKÖY’DE ikamet eden çiftçi Halil Öztürk, Torbali’da bir ilki gerçeklestirdi ve armut yetistiriciligine imza atti. 7 yil önce deneme amaciyla deveci, santa maria ve margeret cinsi toplam 430 armut fidanini toprakla bulusturdu. Aradan geçen yillarda agaçlar boy verdi ama bir türlü meyve vermedi. Yillarca ürün alamayan Öztürk, yaklasik 15 bin lira zarar etti. Aradan geçen yillara ragmen bir gün olsun bile yilmayan ve her yil meyve verecekmis gibi baktigi armut agaçlari ilk defa 2011 yilinda ürün verdi. Tam 2191 gün sonra agaçlardaki meyvelerin olgunlasmasi üzerine, Halil Öztürk’de bahçesini elektrikli çitle çevreleyip zarar verilmesinin önüne geçti. 2005 yilindan bu yana geçtigimiz yil ilk kez meyve veren armut agaçlarina bu yil daha çok ilgi gösteren Halil Öztürk, daha fazla verim aldi.
7 YIL SONRA IKINCI HASAT
AYNI zamanda soförlük yapan Halil Öztürk’ün yetistirdigi armutlari görenler sasiriyor. Tanesi 1 kilogrami asan dev armutlar, lezzetiyle de dikkat çekiyor. Armutlarin organik, büyük ve lezzetli olmasi nedeniyle vatandaslarin çok talep gösterdigini söyleyen Öztürk, “Deneme amaciyla ektigim armutlardan sadece margeret cinsi olan agaçlar meyve verdi. Digerleri kurudu. Armut agaçlarina hayvan gübresi ve su disinda baska hiçbir sey vermedim.” dedi. Armutlarin bu kadar büyümesini, bahçesine ektigi diger çesit olan ve büyüklükleriyle bilinen develi armudundan polen ve tozlari agaç çiçeklerine konmasina bagladi.
1 BUÇUK KILOLUK ARMUTLAR
DOLMUS soförlügü yapan Halil Öztürk, lezzeti, dayanikliligi, büyüklügüyle ünlü olan ve adi Bursa ile anilan deveci armudundan etkilendigini düsündügü Margaret armudunu 3 kilosunu 5 liraya sattigini belirtti. Agirligi 1,2 kiloyu bulan, hatta 1,5 kiloya yaklasanlarina bile rastlanan margeret cinsi armutlari pazarda sattigini ifade eden Yeniköylü Öztürk, bu armutlardan yetistirmeye devam edecegini söyledi.