Yeralti suyuna sayaç takilacak, damlama sulama yayginlasacak

Vahsi sulamanin önüne geçebilmek için yeralti sularina sayaç takilmasi karari damlama sulama sektörüne yarayacak. Gök Plastik Damlama Sulama ve Yagmurlama Sistemleri’nin sahibi Hasan Çetin, damlama sulamada destekleme yapilmasi gerektigini söyledi. YERALTI suyu kullaniminin kontrol altina alinmasi ve israfin önlenmesi için ön yüklemeli ve uzaktan kontrollü su sayaci takilmasi zorunlu hale getirildi. Bu kararin alinmasina çiftçiler [&hellip]

Yeralti suyuna sayaç takilacak, damlama sulama yayginlasacak

Vahsi sulamanin önüne geçebilmek için yeralti sularina sayaç takilmasi karari damlama sulama sektörüne yarayacak. Gök Plastik Damlama Sulama ve Yagmurlama Sistemleri’nin sahibi Hasan Çetin, damlama sulamada destekleme yapilmasi gerektigini söyledi.
YERALTI suyu kullaniminin kontrol altina alinmasi ve israfin önlenmesi için ön yüklemeli ve uzaktan kontrollü su sayaci takilmasi zorunlu hale getirildi. Bu kararin alinmasina çiftçiler ve temsilci odalari geçtigimiz günlerde tepki göstermisti. Alinan bu kararla yeralti sularinin kontrolsüz kullaniminin önüne geçilmesi planlaniyor. Uzmanlar ise üreticilere damlama sulama veya yagmurlama sistemini kullanmalarini tavsiye ediyor. Sektör temsilcilerinden Gök Plastik Damlama Sulama ve Yagmurlama Sistemleri’nin sahibi Hasan Çetin, “Bu karar vahsi sulamanin önüne geçecegi gibi damlama sulama sisteminin kullanilmasini da yayginlastiracak. Devletin bu konuda verecegi tesvik primleri damlama sulama sistemi kullanimini arttirir”

ÇIFTÇI, SUYU KAPASITELI KULLANACAK
KAYNAK sularinin kontrol altina alinmasi ve israfin önlenmesi için ön yüklemeli, uzaktan kontrollü su sayaci takilmasi zorunlu hale getirildi. Yeralti Sulari Kanunu’nda yapilan degisiklikle bundan böyle kuyu, galeri, tünel ve benzeri yerlerden çekilecek içme, sulama, kullanma, endüstri ve sanayi suyu miktari sinirlandirildi. 25 Subat 2013′ten itibaren yeralti suyu kullanacaklar, ön yüklemeli su ve elektrik sayaçlarini kendi olanaklari ile kuyularina taktiracak. Böylece belirlenen kapasite disinda su kullanilmayacak. Kanunda yapilan bu degisiklik ile kuyu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilecek yeralti suyu miktarinin tespitini saglayacak ön yüklemeli su sayaci, ön yüklemeli elektrik sayaci ve diger ölçüm sistemlerini kullanma belgesine sahip olanlar kendi imkanlari ile kuyularina taktiracak. Yine yönetmelik hükümlerine göre, ön yüklemeli su sayaci ve ön yüklemeli elektrik sayaci bir yil içerisinde çekilebilecek azami su miktarini belirleyecek. Böylece belirlenen kapasite disinda su kullanilanimi gerçeklesemeyecek. Alinan bu karar çiftçileri memnun etmese de, farkli bir sektörü canlandiracaga; üretim kalitesini arttirdigi ve daha kontrollü su kullanimi saglayan damlama sulama sistemi kullanimini arttiracaga benziyor.

“DAMLAMA SULAMA YAYGINLASTIRILMALI”
BIR yildir Torbali’da hizmet veren Gök Plastik Damlama Sulama ve Yagmurlama Sistemleri, çiftçinin talebine karsilik veriyor. Firma sahibi Hasan Çetin, alinan bu kararin damlama sulama sisteminin yayginlasmasinin önünü açacagini söyledi. Ilçede faaliyete geçtikleri günden bu yana 3 bin dekarlik bir alana damlama sulama sistemi kurduklarini söyleyen Çetin, “Bakanligin aldigi bu karar vahsi sulamanin önüne geçecegi gibi, damlama sulama sistemini de yayginlastiracak. Ama unutulmamali ki çiftçinin hali perisan. Mahsuller para etmiyor. Bu karar masraflari arttiracak. Vahsi sulamanin önüne geçmek ve gerek ürün kalitesi gerek topragi korumak açisindan damlama sulama veya yagmurlama sistemi kullanmali. Ama bunun için üretici desteklenmeli. Su anda Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifleri,  faizsiz kredi veriyor”seklinde konusarak sözlerini nokataladi.

“DAMLAMA SULAMA VERIMI ARTIRIR”
DAMLAMA sulama sisteminin çok faydali ama kurulmasi biraz pahali olan bir sistem olduguna vurgu yapan Hasan Çetin, “Damlama sulama sisteminin kurulmasi biraz maliyetli ama 34 yilda bunu amorti ediyor. Çiftçi bu sistem sayesinde birçok girdi masrafindan kurtuluyor. Bu sistemi kullanmada Manisa birinci sirada geliyor. Selçuk, Ödemis, Tire gibi ilçelerde bile daha fazla kullaniliyor. Torbali bu konuda çok geri kalmis durumda.  Damlama sulama, daha az su ile daha çok alan randimanli olarak sulanir” dedi.