Yerel market bereketi

Yerel marketler, perakende devlerine meydan okuyor. Marketi kesfeden girisimciler, yatirimlarini bu sektöre kaydirinca, ilçedeki yerel marketlerin sayisi 20’lere ulasti. ARALARINDA Pehlivanoglu, Turhan, Çaliskan, Annem, Filizler, Kirsan, Emar, Uçar, Turcel, Hakmar, Atamar gibi marketlerin de yer aldigi organize yerel marketler, magaza sayilarini son yillarda giderek arttirdi. Ilçedeki yerel market sayisi 10 yil içerisinde 5’ten 20’lere ulasti. [&hellip]

Yerel market bereketi

Yerel marketler, perakende devlerine meydan okuyor. Marketi kesfeden girisimciler, yatirimlarini bu sektöre kaydirinca, ilçedeki yerel marketlerin sayisi 20’lere ulasti.

ARALARINDA Pehlivanoglu, Turhan, Çaliskan, Annem, Filizler, Kirsan, Emar, Uçar, Turcel, Hakmar, Atamar gibi marketlerin de yer aldigi organize yerel marketler, magaza sayilarini son yillarda giderek arttirdi. Ilçedeki yerel market sayisi 10 yil içerisinde 5’ten 20’lere ulasti. Pazarda yerel marketlerin payi yüzde 30’a çikti. Büyük marketler zincirlerine kafa tutan yerel marketler, müsteri sayisini da her geçen gün arttiriyor. Kendilerini ‘Modernlesen Bakkallar’ olarak tanimlayan Hakmar Alisveris Merkezi’nin sahibi Gülsan Arslan: “Yerel markalar, artik günün sartlarina ayak uydurarak hizmet veriyor. Vatandaslarda, tanidik isimleri karsilarinda görünce daha güvenli ve rahat bir sekilde alis veris yapiyor” dedi.

YERLI MARKETLER IN, BUYUK MARKETLER OUT

TURKIYE perakende sektörünün büyüklügü 2012 yilinda 200 milyar dolara ulasirken, 2014’te bu rakamin 250 milyar dolari yakalamasi bekleniyor. Ulkedeki perakende sektörü hizla büyürken, Torbali’da da buna paralel olarak degisimler yasaniyor. Bir zamanlar her mahallede bir bakkal bulunurken, simdilerde bakkallar yerlerini büyük marketlere birakti. Diasa, Carrefoursa, Kipa, Tansas, Bim gibi ulusal ve uluslar arasi marketler zincirlerinin ilçede açilmasiyla, bakkallar kapanmaya basladi. Fakat büyüyen sektörün farkina veren girisimciler, perakende sektörüne el atmaya basladi. Ilçedeki pazardan pay almak isteyenler, açtiklari yerel marketlerle sektörde hizla büyüyor. Müsteri potansiyelleri ve satislariyla adeta büyük marketlere kafa tutan yerel markalarin sayisi gün geçtikçe artiyor.

‘KENDI MARKAMIZLA YOLA ÇIKTIK’

YEREL marketlerin maliyetleri ve operasyon giderlerinin asgaride oldugu için kâr marjlari daha yüksek oldugunu dile getiren Hakmar’in sahibi Gülsah Arslan: “Büyük bir market markasinin bayiligini alabilirdik, ancak kendi markamizi kurmak istedik. Insanlarin, yerel marketlere daha çok ilgi gösterip güvendiklerini tespit ettik. Bu nedenle kendi markamizla yola çiktik. Torbali’da baska subeler açarak yolumuza emin adimlarla devam etmeyi arzuluyoruz. Artik hizli karar verebilmek, amatör bir ruhla çalismak yeterli gelmiyor. Sistemi dönüstürmemiz, profesyonellestirmemiz gerekiyor. Bizde tam olarak bunu yaparak hedefe adim adim ilerliyoruz” dedi.

  ISTE YEREL MARKETLER

TORBALI’DA her geçen gün artan yerel marketler, büyük kuruluslara kafa tutmaya basladi. Iste, sayilari hizla artan yerel markalar; Turhan, Annem (Pancar), Filizler (Yazibasi), Hakmar, Atamar, Uçar, Kirsan, Emar, Çaliskan, Denmar, Turcel, Pehlivanoglu, Matek (Ayrancilar), Cesurlar (Ayrancilar), Adigüzel ve Fatih.

YEREL MARKETLER TERCIH EDILIYOR

ULUSLARARASI rakiplerine kafa tutan Torbali’daki yerel marketler, bölgedeki büyük marketlerin de kapanmasina neden oluyor. Pek çok kez yerel marketleri satin alarak pazara giren uluslararasi market zincirleri yerellerle bas edemez hale geldi. Yerel market zincirleri yabancilara karsi ciddi anlamda güçlendi. Özellikle bölge halki yerel marketlerden alisveris yapmayi tercih ediyor. Ilçe halkinin da yerel marketlerden alisveris yapma tercihlerini göz önünde bulunduran, girisimciler bu sektöre yönelmeye basladi. Yerel markalara olan ilgi  artarken, bu kuruluslar uluslararasi marketlere kafa tutuyor.