Yokluktan mucit çıktı

Ahmetli Mahallesi'nde yaşayan Halil Koyuncu, çocukluğunu maddi imkânsızlıklar nedeniyle oyuncaksız geçirince, kendi oyuncaklarını yapmaya başladı. Atıklardan motorlu ve motorsuz oyuncaklar yapan minik mucit, ev araç gereçleri de yapıyor.

Yokluktan mucit çıktı

 

AHMETLİ Orta Okulu 7.sınıf öğrencisi Halil Koyuncu hayal dünyasını pratiğe döktü. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Koyuncu, dar ve kısıtlı imkânlarına rağmen geleceğin mucit adayı. Birbirinden özel çalışmalar sonucunda atıklarda çeşitli araç gereçler yapan Koyuncu, yaptığı çalışmalarla kendine hayran bırakıyor. Bundan oldukça zevk alan ve yaptıklarını sürekli geliştirme gayreti içinde olan Koyuncu, evin en büyük çocuğu. İmkânların kıtlığı nedeniyle kendine ve kardeşlerine oyuncak yapmakla başladığı projelerini ev araç ve gereçlerine kadar büyüten minik mucit sayesinde, okulda bu yıl TÜBİTAK Bilim Fuarı’nın bile gerçekleşme ihtimali bulunuyor. Koyuncu bu yönüyle sınıf ve okul arkadaşlarına da bu yönüyle örnek oluyor.

EV ALETLERİ YAPIYOR

Dar imkânlar nedeniyle küçüklüğünü oyuncaklarla geçiremeyen Halil Koyuncu, kendisine ve kardeşlerine çeşitli oyuncaklar yaptı. Bazen bir karton bazen eski bir radyonun parçasından çeşitli oyuncaklar yapan minik mucit, şimdilerde motorlu araçlar da yapıyor. Kısıtlı imkânlarla tasarlamış olduğu yüzen motorlu bir gemi modeli yaparak geleceğin makine mühendisi olma yolunda ilk adımlarını atan Koyuncu kendince ev aletleri de yapıyor. Ev aletlerinden taşınabilir bıçak bileme makinesi, matkap yapan Koyuncu kardeşlerini de unutmuyor. Oyuncağa hasret kardeşleri için uzaktan kumandalı araba, uçak, traktör ve helikopter yapan Halil, onların da mutluluk kaynağı konumunda. Evinde derslerinden artan zamanlarında 12 yaşındaki Halil, icatları ile uğraşarak hem zamanını kaliteli ve faydalı işlere ayırıyor hem de bir ok projenin tasarımını yaparak hayata geçirmeyi hedefliyor.

MÜDÜRDEN HALİL’E DESTEK

Okul Müdürü Hakan Özkaya, Halil gibi öğrencilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Okulumuzda yeteri derecede proje olması halinde TÜBİTAK Bilim Fuarı’na başvurabiliriz. Daha fazla proje üretmek ve daha fazla öğrenciyi bu anlamda teşvik etmek amacıyla onların başarılarını gündeme getirerek onları motive etmek ilk hedefimizdir. Bu konuda bizlere ve velilere büyük iş düşüyor. Halil gibi çocuklar bu ülkenin umudu durumunda. İnşallah gerekli desteklerle Halil, önemli bir mucit ve bilim adamı olabilir” dedi.

ATIKLARDAN OYUNCAK YAPTI

Küçük yaştan beri kendi oyuncağını kendisinin yaptığını belirten Koyuncu, “Çocukken yeterince oyuncağım yoktu. Televizyonlarda falan hep oyuncaklar görürdüm. Biz de köyde yaşadığımız için pek oyuncak görmüyorduk. Ben de kendi oyuncağımı kendim yapmak istedim. Sonra kardeşlerime yaptım. Bazen gelip benden özel oyuncaklar istiyorlar, hemen yapıyorum” dedi. Evdeki atıklardan oyuncak yapan minik mucit, “Oyuncaklar için pek bir şey gerekmiyor. Kartondan, bozuk radyodan, zımpara kağıdından, atılan plastiklerden, şişelerden oyuncak ve araç gereç yaptım.” dedi. İbrahim DANIŞ