Yol yapımı için asırlık ağaçlar yok edildi

Karayolları tarafından Torbalı Devlet Hastanesi kavşağında yapılması planlanan köprülü kavşak için yaklaşık 80 yaşındaki 10’dan fazla servi ağacı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesildi. Konuya ilişkin TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi açıklama yaptı

Yol yapımı için asırlık ağaçlar yok edildi

Karayolları tarafından Torbalı Devlet Hastanesi kavşağında yapılması planlanan köprülü kavşak için 71 yıl önce dikilen yaklaşık 80 yaşındaki 10’dan fazla servi ağacı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesildi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, ağaçların kamulaştırma alanı içinde kaldığı için kurtarılmasının mümkün olmadığı bilgisinin taraflarına ulaştığını bildirdi.

 

PEYZAJ MİMARLARI ODASI AÇIKLAMA YAPTI

Oda tarafından yapılan açıklamada, “Bu bölgede yol yapım çalışması gerekçesiyle yapılan bu çalışmalar ne ilk ne de son olmuştur. İlgili idarelerin ağaçların tescilinin olmaması gerekçesi ile kesimine hiçbir uzman meslek odası görüşü alınmadan karar verilmesi idarelerin doğal envantere bakış açısının bir göstergesidir. Bitkisel envanterin korunması konusunda yasal prosedürlerin yetersiz kalması ve korumanın önünde bir takım yasal yönetsel zorlukların yarattığı açıklardan faydalanılması bu envanterin ilk gözden çıkarılan olmasına sebep olmaktadır” denildi.

 

“KARAR İDARELERİN DOĞAL ENVANTERE BAKIŞ AÇISININ GÖSTERGESİ”

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın açıklamasında “Karayolları tarafından Torbalı Devlet Hastanesi kavşağında yapılması planlanan köprülü kavşak yapımı gerekçe gösterilerek ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesimi yapılan 1950 yılında yetişkin bir ağaç formunda dikilmiş servi ağaçlarının 19.09.2021 tarihinde kesildiğini üzülerek tespit etmiş bulunmaktayız. Ağaçların kamulaştırma alanı içinde kaldığı için kurtarılmasının mümkün olmadığı açıklamasının yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bu bölgede yol yapım çalışması gerekçesiyle yapılan bu çalışmalar ne ilk ne de son olmuştur. İlgili idarelerin ağaçların tescilinin olmaması gerekçesi ile kesimine hiçbir uzman meslek odası görüşü alınmadan karar verilmesi idarelerin doğal envantere bakış açısının bir göstergesidir.” sözleri kaydedildi.

 

“GİRİŞİMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Odadan yapılan açıklamada bitkisel envanterin korunması konusunda yasal prosedürlerin yetersiz kaldığı dile getirilirken, “Korumanın önünde bir takım yasal yönetsel zorlukların yarattığı açıklardan faydalanılması bu envanterin ilk gözden çıkarılan olmasına sebep olmaktadır. Hiçbir ekolojik yaklaşımda bunu destekleyecek veri yer almamakta ve bu durum kabul görmemektedir. Bahse konu olan ağaçların tarihi geçmişi, yöre ile özdeşleşmiş varlığı bir kültür mirası niteliği taşımakla beraber yarattığı ekolojik girdiler iklim krizinin en keskin yaşanmaya başladığı şu dönemde tartışılamaz bir noktadadır. Bizler TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi olarak ülkemizde bütün doğal ve tarihi rezerv sayılabilecek unsurların sürdürülebilir kılınması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için girişimlerimize devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” denildi. SİNAN TEKDEMİR